Hoppa till huvudinnehållet

Få satsningar i Alliansbudget med historiskt lågt resultat

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Alliansen i Hjo presenterar sitt förslag till budget för 2024 genom Linnéa Hultmark (C), Eva-Lott Gram (KD), Catrin Hulmarker (M) och Björn Bröne (L).
Alliansen i Hjo presenterar sitt förslag till budget för 2024 genom Linnéa Hultmark (C), Eva-Lott Gram (KD), Catrin Hulmarker (M) och Björn Bröne (L). Foto: Lars-Ola Carlén

Skatten höjs inte efter årsskiftet som vid det senaste. Men det blir heller inga stora satsningar nästa år. Den borgerliga Alliansen i Hjo presenterar en budget med historiskt lågt resultat och besparingar på 7 miljoner kronor inom verksamheterna.

Att det råder bistra ekonomiska tider har väl inte gått någon förbi. Även kommunen får hålla hårt i slantarna det kommande året. När den borgerliga majoriteten i Hjo med Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna presenterar nästa års budget är det få extravaganser som bjuds.

– Vi brottas med en hel del utmaningar i driften, men är inte villiga att ge upp tanken på en balanserad framfart. Vi kommer skydda de arbetssätt och verksamheter som vi byggt upp och som är viktiga för en positiv utveckling i vår kommun, slår kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) fast när hon presenterar budgetförslaget tillsammans med Linnéa Hultmark (C), Eva-Lott Gram (KD) och Björn Bröne (L).

Blir ett tufft 2024

Redan när vårbudgeten klubbades i juni stod det klart att det skulle bli ett tufft 2024. När pengar avsatts till höjda löner och ökade kostnader var det inte mycket kvar av de 25 miljonerna som finns i extra utrymme jämfört med i år.

Då hade prognosen för skatter höjts, resultatet sänkts, ett sparbeting på en procent lagts ut och det beräknade invånarantalet höjts.

– Vi lade minimalt med satsningar för att kunna återkomma i höst. Vi har äskanden på 15-16 miljoner kronor, men fått ge avkall på de flesta av dem, konstaterar Catrin Hulmarker.

Skruvat i siffrorna

För att få ihop plus och minus och helst ett överskott på sista raden har alliansen skruvat ytterligare i siffrorna inför beslutet i kommunfullmäktige den 16 november.

– Vi har höjt invånarantalet, lagt in ytterligare besparingar och sänkt resultatet till historiskt låga 2 miljoner kronor och då får vi ihop budgeten, förklarar Catrin Hulmarker.

Samtidigt poängterar hon att alla verksamheter får mer pengar nästa år jämfört med i år.

– Vi skär inte ned i vare sig skola eller omsorg, trots rådande tider. Vi prioriterar grundverksamheten.

Frivillig avgift

En reform genomförs nästa år och det gäller arbetsskor till vårdpersonal. I övrigt blir det inga särskilda satsningar.

Däremot läggs ett antal uppdrag till förvaltningen att arbeta med.

En frivillig avgift tas ut via swish för den som tänker ta ett dopp i Guldkroksbadets tempererade pooler från och med i sommar.
En frivillig avgift tas ut via swish för den som tänker ta ett dopp i Guldkroksbadets tempererade pooler från och med i sommar. Foto: Lars-Ola Carlén

Det första uppdraget gäller införande av frivilligt inträde till Guldkroksbadet och till utställningarna i Kulturkvarteret.

– Vi har diskuterat att införa inträde på Guldkroksbadet som idag är gratis, men det kostar mer än det smakar och skulle ge mer badwill. Däremot är det inte fel att ta ut ett frivilligt bidrag av besökarna genom Swish. Det gäller även utställningarna på Kulturkvarteret, säger Catrin Hulmarker.

Guldkroksområdet

En av det senaste valets skiljefrågor mellan majoritet och opposition var frågan om en ny fullstor hall på Guldkroksområdet. Hjoborna sa sitt, konstaterar Catrin Hulmarker, vars parti fick ökat förtroende och fick 13 av de 33 mandaten i fullmäktige:

– Det blir ingen ny fullstor hall, men väl en utveckling av Guldkroksområdet under flera etapper fram till 2030.

Parkering vid Guldkroksområdet
Parkering vid Guldkroksområdet Foto: Lars-Ola Carlén

Under nästa år byggs nya parkeringsplatser i närområdet. Något som varit efterfrågat av föreningslivet.

– Det blir p-platser på gräsängen norr om Lars i Knäpplans väg. Underlaget blir typen armerad gräsyta som ska smälta in i miljön i övrigt.

Fokus på 2027

Kommande år fortsätter med området ovanför konstgräsplanen och efter uppehåll 2026 ska hallarna byggas om och till under 2027.

Visionen om en utveckling av Guldkroksområdet ska förverkligas fram till 2030, med huvudfokus på 2027, och inleds med anläggande av en ny p-plats.
Visionen om en utveckling av Guldkroksområdet ska förverkligas fram till 2030, med huvudfokus på 2027, och inleds med anläggande av en ny p-plats. Foto: White Arkitekter

Entré och utemiljö, samt omläggning av konstgräsplanen planeras 2028, rörelsestråk anläggs 2029 och som avslutning på projektet 2030 ska en våtmarkspark anläggas och utemiljön färdigställas.

Totalt avsätts 64 miljoner kronor till Guldkroksområdets utveckling.

Förskola byggs ut

Barnomsorgen är i behov av fler lokaler i takt med att antalet barn ökar. Kommande år finns behov av två-tre avdelningar för barngrupper om 18 per avdelning.

Förskolan Skogshyddan kan byggas ut med tre avdelningar, som ska stå klara våren 2026.
Förskolan Skogshyddan kan byggas ut med tre avdelningar, som ska stå klara våren 2026. Foto: Lars-Ola Carlén

– Uppdraget är att se över en utbyggnad av Skogshyddans förskola med 2-3 avdelningar, som ska stå klart våren 2026, säger Hulmarker och fortsätter på listan över uppdrag:

– En översyn ska göras av de lokaler kommunen äger och förvaltar. Det finns lokaler, alltifrån skol- och omsorgslokaler till idrottshallar som inte används dygnet om, årets alla dagar, utan många som står tomma och säkert kan användas av andra, resonerar Hulmarker.

Likaså ska hyrorna ses över där kommunen hyr ut till externa hyresgäster.

Nytt bostadsområde

Kommunen ska också ha en planberedskap för byggande av såväl bostäder som industrier och annan näringsverksamhet.

Området Hammardal, söder om Hjo Mekaniska, ligger centralt och kan bli nytt bostadsområde.
Området Hammardal, söder om Hjo Mekaniska, ligger centralt och kan bli nytt bostadsområde. Foto: Lars-Ola Carlén

På norra industriområdet finns pengar avsatt till en ny väganslutning där Sveavägen förlängs till ett nytt kors på 195:an.

– Vi prioriterar den vägen före en utbyggnad av Lars i Knäpplans väg. Vi ger också i uppdrag att prioritera bostadsbyggnation på Hammardalsområdet vid Hjo Mekaniska före området Siggahusen.

Slutmuddringen av hamnbassängen beräknas kosta 10 miljoner kronor och planeras genomföras 2027-2028.
Slutmuddringen av hamnbassängen beräknas kosta 10 miljoner kronor och planeras genomföras 2027-2028. Foto: Tobias Larsson Franzén

Muddring av hamnen ska ske och 10 miljoner kronor avsätts till detta 2027-2028 i den åttaåriga investeringsplanen.

Förvaltningen får också i uppdrag att utreda förutsättningarna för att lägga ut personlig assistans på entreprenad.

Efter som Alliansen har egen majoritet är det högst troligt att budgeten klubbas igenom på nästa fullmäktigemöte och Hjoborna får betala 22 kronor per intjänad hundralapp i kommunalskatt även nästa år.

S och V med på tåget

Eftersom de borgerliga partierna har egen majoritet kommer budgetförslaget att gå igenom. När kommunstyrelsen hade den uppe till behandling sällade sig även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet till förslaget.

– Det är bra och glädjande att vi kan vara överens om de långsiktiga tagen när det gäller framför allt investeringarna, och särskilt då Guldkroksområdet, säger en glatt överraskad Catrin Hulmarker efter ks-mötet.

Hur Sverigedemokraterna ställer sig till budgeten återkommer partiet med vid fullmäktiges möte den 16 november då nästa års budget och skattesats ska klubbas.

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarEkonomiHjoKulturkvarteretSkatterSkogshyddan

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.