Hoppa till huvudinnehållet

Nu tändas tusen gravljus för alla Hjobor som inte finns med oss längre

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Lotta och Bosse Karlsson från Väring med barnbarnen David, 10, och Lukas, 14, båda Eriksson i efternamn tände ljus för Lottas farmor och farfar, som sedan länge vilar på Hjo kyrkogård. I år fick David tända ljuset i blomsterkorgen.
Lotta och Bosse Karlsson från Väring med barnbarnen David, 10, och Lukas, 14, båda Eriksson i efternamn tände ljus för Lottas farmor och farfar, som sedan länge vilar på Hjo kyrkogård. I år fick David tända ljuset i blomsterkorgen. Foto: Christoffer Tuulik

Nu är allhelgonahelgen här. I mörkret tänds kyrkogårdarna av alla ljus som brinner till minne av de som inte finns med oss längre.

– Vi är laddade. Kom och drick en kopp kaffe med oss när du tänder dina ljus, säger Stefan Lagerqvist vid Hjo pastorat.

Fredagen inför allhelgonahelgen är kyrkogårdarnas största besöksdag varje år.

– Vi är laddade. Det blir kaffeservering på alla kyrkogårdar på eftermiddagen, på Hjo kyrkogård har vi servering både förmiddag och eftermiddag, säger Stefan Lagerqvist, fastighets- och kyrkogårdschef för svenska kyrkan i Hjo pastorat.

Stefan Lagerqvist, fastighets- och kyrkogårdschef för Svenska kyrkan i Hjo pastorat, hoppas på många besökare.
Stefan Lagerqvist, fastighets- och kyrkogårdschef för Svenska kyrkan i Hjo pastorat, hoppas på många besökare. Foto: Christoffer Tuulik

Att stå och tjôta med besökare från när och fjärran, med en kopp i näven, är riktigt trevligt, tycker han.

– Allhelgonahelgen har blivit en hemvändarhelg. Det är många gamla Hjobor i förskingringen som återvänder för att titta till gravarna där deras bortgångna släktingar och vänner vilar. Jag och min personal finns på kyrkogårdarna för att svara på frågor och hjälpa besökare att hitta rätt, säger Stefan Lagerqvist.

Flera hundra besökare

Hjo pastorat räknar med flera hundra besökare totalt på begravningsplatserna runt om i kommunen: Hjo kyrkogård och kyrkparken med minneslund och askgravplats samt kyrkogårdarna i Södra Fågelås, Norra Fågelås, Korsberga, Fridene, Grevbäck och Fredstorp.

– Det enda som möjligen kan hota besöksantalet något är väderprognosen som utlovar dåligt väder.

600 kransar har lagts ut under veckan.
600 kransar har lagts ut under veckan. Foto: Christoffer Tuulik

600 kransar

Personalen har lagt ut kransar på gravar med skötselavtal under den gångna veckan.

– Runt 600 kransar har placerats ut. I övrigt har vi förberett kyrkogårdarna inför anstormningen. Vi har försökt snygga till där det behövts. Det har krattats mycket löv bland annat, säger han.

Askgravplats

Det finns lite drygt cirka 2 000 gravar med aktivt gravrättsavtal inom pastoratet. Men skötselavtalen blir färre för varje år som går.

– Det blir lite mindre eftersom anhöriga inte längre finns kvar i livet. På senare år har allt fler begravts i de askgravlundar vi har. Jag tror den önskan är sprungen ur att man trots allt vill ha en egen plats att gå till. Minneslunden är också vanlig, men den kan upplevas vara allt för anonym.

Askgravlundar ska på sikt finnas på alla kyrkogårdar i pastoratet. I dagsläget finns askgravlundar i kyrkparken, Södra Fågelås, Norra Fågelås och Fridene. I kyrkparken har ytterligare en askgravlund byggts men den är inte tagen i drift än.

– En askgravplats innebär enklare skötsel utan större åtaganden. Du kan ha lösa blommor om du vill.

Kyrkogårdsarbetarna Johan Persson och Zackarias Jepsen har jobbat hårt den gågna veckan. Här krattar bort löven från en av gångarna på Hjo kyrkogård.
Kyrkogårdsarbetarna Johan Persson och Zackarias Jepsen har jobbat hårt den gågna veckan. Här krattar bort löven från en av gångarna på Hjo kyrkogård. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

BlikstorpEtik och religionFrideneGrevbäckHjoHjo kommunHjo pastoratKorsbergaKyrkogårdarMofallaMofalla församlingNorra Fågelås kyrkaSvenska kyrkanSödra Fågelås kyrka

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.