Hoppa till huvudinnehållet

Stort engagemang bland eldsjälar på Brottsofferjouren: ”Det är väldigt givande”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Elisabet Karlsson, Ann Krantz och Yvonne Jannes brinner för arbetet på Brottsofferjouren Östra Skaraborg.
Elisabet Karlsson, Ann Krantz och Yvonne Jannes brinner för arbetet på Brottsofferjouren Östra Skaraborg. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Under många år har de funnits där, kvinnor och män med olika bakgrund, och stöttat brottsoffer, vittnen och anhöriga.

När Elisabet Karlsson, Ann Krantz och Yvonne Jannes får motivera sitt engagemang i Brottsofferjouren Östra Skaraborg kokar det ner till en sak: ”Det är väldigt givande”.

Elisabet, ordförande på Brottsofferjouren Östra Skaraborg, förklarar att alla brottsoffer kan få hjälp med allt.

– Vi kan tipsa om vart de kan vända sig. Vi kan stötta dem med medmänskligt stöd. Vi är ju volontärer och inte proffs på psykologi eller något utan vi är medmänskliga.

Två slags stöd

Det finns två typer av stödjare bland volontärerna. Den ena gruppen är ”allmänstödjare” som ringer till brottsoffer. Det förekommer också att personer själva ringer och vill rådfråga, ibland anonymt.

Yvonne visar upp en teckning på hur det kan se ut i en rättssal.
Yvonne visar upp en teckning på hur det kan se ut i en rättssal. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Den andra gruppen utgör ”stöd i domstol”. De kan till exempel fånga upp målsägande eller vittnen som kommer och se om de behöver hjälp med något. Det kan antingen handla om rent medmänskligt stöd, som att sitta ned, lyssna och vara en trygghet, eller om rent praktiskt, som att förklara hur det går till i domstolen, hur det ser ut, vilka som sitter var och så vidare.

– Vi pratar inte om brottet. Vi ska försöka dämpa oron och få en så bra rättegång som möjligt för alla. Och vi kan gå med in.

”Väldigt givande”

För Elisabet har arbetet varit väldigt givande.
För Elisabet har arbetet varit väldigt givande. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Just att göra en insats och att det betyder mycket är alla tre inne på. Elisabet berättar att hon först ville bli nämndeman men det föll på att det tillsätts politiskt. Då såg hon en annons om att man kunde bli vittnesstödjare och nappade på det.

– Det är väldigt givande tycker jag. Man hjälper och i en sådan situation, i tingsrätten, är folk oroliga. Jag känner mig väldigt tillfreds med att kunna vara där och vara en stödperson.

”Vi ska bara lyssna”

Att lyssna är en av deras viktigaste uppgifter.
Att lyssna är en av deras viktigaste uppgifter. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Elisabet medger att det ibland kan vara tunga livsöden de får höra av de som behöver hjälp. Samtidigt tycker hon ändå det går bra att släppa det och blir tacksam att hon själv har det bra. Stödjarna kan också hjälpa varandra genom att dela erfarenheter, tankar och känslor.

– Vi ska bara lyssna, de får prata och älta så mycket de vill. Det som är mest jobbigt är när man förstår att det är barn inblandade.

Efter det inledande samtalet kan uppföljningssamtal göras, så länge personen vill. Efter hand kan man hjälpa personen sortera tankar eller uppgifter och kanske tipsa vidare om hjälp, som Tranan eller Utväg.

Ibland händer det att personer vill träffas fysiskt för samtal. Då finns ett särskilt samtalsrum men de träffar aldrig personen ensam, för säkerhetens skull.

Samordnare

Yvonne tycker att jobbet som samordnare har varit omväxlande.
Yvonne tycker att jobbet som samordnare har varit omväxlande. Foto: Amelie Länsberg Rylander

För nuvarande samordnare Yvonne har arbetet varit ”otroligt givande”. Ett mångfacetterat uppdrag som inneburit allt från att se över utbildning för volontärer till att söka pengar så det går runt.

– Det är väldigt omväxlande. Ingen dag är den andra lik och det passar mig.

Ann Krantz ser fram emot att ta över som samordnare efter Yvonne. Hon kommer dessutom få en samordnarkollega framöver.
Ann Krantz ser fram emot att ta över som samordnare efter Yvonne. Hon kommer dessutom få en samordnarkollega framöver. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Ann är på gång att ta över som samordnare efter Yvonne och ser fram emot det.

– Jag hade hört talas om Brottsofferjouren, att det är en bra verksamhet, berättar Ann. Jag ville vara med där man gör gott, vara med och bidra till samhället.

BOJ östra skaraborg
BOJ östra skaraborg Foto: Amelie Länsberg Rylander

Hon tycker att de fyra ledord som Brottsofferjouren har – empatisk, engagerad, trovärdig och ansvarskännande – märks på arbetet de gör.

Volontärer

I Brottsofferjouren Östra Skaraborg finns idag 26 volontärer.
I Brottsofferjouren Östra Skaraborg finns idag 26 volontärer. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Ann har själv varit volontär och menar det är något man mår bra av. I Brottsofferjouren Östra Skaraborg finns i dagsläget 26 volontärer och fler är på gång, vilket de förstås ser positivt på.

För att få bli volontär i en lokal brottsofferjour krävs en utbildning. Det är en grundutbildning bestående av sju lektioner digitalt och två fysiska, en fördel eftersom man då inte behöver vänta på att få ihop större grupper som ska utbildas samtidigt. Ann går själv utbildningen nu och hon är imponerad.

– Det är jättebra att ha samma grund att stå på och få en förståelse för komplexiteten.

Information kan fås på flera andra språk.
Information kan fås på flera andra språk. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Brottsofferjouren i siffror

– 11 kommuner ingår i Brottsofferjouren Östra Skaraborg: Essunga, Grästorp, Falköping, Hjo, Karlsborg, Tibro, Skövde, Tidaholm, Skara, Vara och Lidköping. Dessa bidrar även ekonomiskt.

– Lokalföreningen i Östra Skaraborg har funnits i 33 år.

– 60 jourer i Sverige

– 1500 personer i Sverige jobbar på något sätt med Brottsofferjouren, varav cirka 1300 är volontärer.

– 26 språkvolontärer, varav två i Östra Skaraborg, som kan hjälpa till med tolkning vid behov.

– 96 procent av samtalen kommer från polisen, exempelvis efter att en anmälan gjorts. Resterande 4 procent kommer från det nationella numret 116 006.

– 0 kronor kostar det att få del av hjälpen och stödet.

Artikeltaggar

BrottsofferjourenRättegångarSamhälleSkaraborgSkövdeUtbildning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.