Hoppa till huvudinnehållet

Kartorna berättar om svunna tider

Publicerad:
Karta över Ulvhult med omgivning i Grevbäck från 1765.
Karta över Ulvhult med omgivning i Grevbäck från 1765. Foto: Privat

I Sverige, och i Hjo kommun, finns ett unikt och omfattande historiskt kartmaterial som sträcker sig ända från 1600-tal fram till våra dagar. Vill man lära sig något om bygden där man bor är kartor en viktig källa.

Med hjälp av kartorna kan vi följa hur vårt landskap förändrats under århundraden. Skiftesreformerna, näringslivets utveckling, kommunikationer – allt kan man följa genom seklerna.

Det finns idag flera miljoner digitaliserade kartor som är tillgängliga för alla via internet. Detta finns tack vare att man tog ett klokt beslut på 1600-talet. Det bildades ett lantmäteri i Sverige.

Allt detta och mer därtill kommer landskapsantikvarie Robin Eriksson att berätta om vid den föreläsning han håller på tisdag i Kulturkvarteret. Arrangörer är Hjo hembygdsförening, Västra Götalandsregionen och Studiefrämjandet.

Artikeltaggar

HjoHjo kommunKulturkvarteretStudiefrämjandetTeknik och vetenskapVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.