Hoppa till huvudinnehållet

Har ökat med 150 anställda på tre år: ”Det finns spännande jobb här”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Dennis Lövfenborg, stabschef K3, leder ett populärt förband som lockar många.
Dennis Lövfenborg, stabschef K3, leder ett populärt förband som lockar många. Foto: Jennie Larsson Lindher/Försvarsmakten

På förbandet K3 i Karlsborg har det skett en rejäl utökning av antalet anställda. På bara fem år har personalstyrkan ökat med 150 personer.

Här finns många spännande jobb, både militära och civila.

– Generellt är K3 ett attraktivt förband, säger Dennis Löfvenborg, stabschef.

På K3 i Karlsborg finns två bataljoner, en jägarbataljon och en underrättelsebataljon. Det finns också specialenheter

En av de här specialenheterna är en flygenhet.

– Den är ledande i Sverige avseende RPAS-förmåga, eller i dagligt tal kallad drönare. I och med kriget i Ukraina så har den enheten fått ett ökat fokus, förklarar Dennis Löfvenborg.

Här finns också specialförbandens fallskärmsskola. I Karlsborg utbildar de och ansvarar för all fallskärmstjänst inom Försvarsmakten. Här finns också en överlevnadsskola och en sjukvårdsskola.

– Sjukvårdsskolan utbildar små sjukvårdsgrupper som gör livsuppehållande åtgärder ute i fält, oaktat var man är. Om det är i Malis öken eller i norrländska inlandet så kan de alltid sy ihop en person och göra livräddande åtgärder, berättar Dennis Löfvenborg.

K3 har haft en planerad utveckling under många år.

– Det är ett förband under utveckling, konstaterar Dennis Löfvenborg.

Men på senare år har takten ökat. Under 2018 hade K3 strax under 600 anställda och i år är de strax över 750.

Sedan 2021 har antalet värnpliktiga på K3 ökat successivt. I augusti i år ryckte 170 värnpliktiga in och framåt åren 2025-2026 ska de komma upp i minst 225 värnpliktiga i Karlsborg.

Attraktivt förband

K3 har också många anställda soldater, inte mindre än 350 stycken. Utöver det finns 260 yrkesofficerare och 130 civilanställda.

– Generellt är K3 ett attraktivt förband. Det är många värnpliktiga som gör lumpen här, det är många som tar anställning och det är många officerare som söker sig hit för att det är ett komplext förband med höga krav och intressanta uppgifter. Det är helt enkelt ett spännande jobb att vara här, menar Dennis Löfvenborg.

Men det gäller också att kunna utbilda tillräckligt många officerare för att kunna leda ett ökat antal soldater. En utbildning till officerare tar mellan 3,5 och 4,5 år, inklusive militärtjänst.

– Det gäller att kunna rekrytera officerare i den takt vi behöver.

Det finns också andra yrkesgrupper där det kan vara svårt att fylla alla tjänster.

– Det är svårt att rekrytera till de här mer avancerade befattningarna inom fallskärmstjänsten, och piloter till de större flygande systemen, förklarar Dennis Löfvenborg.

Behöver fler

Att förbandet ligger i Karlsborg har också sina sidor. Dels saknas det bostäder, och då framförallt mindre lägenheter till soldater och yngre officerare. Men samtidigt är det svårt att få folk att vilja flytta till en så liten ort.

– Det är svårt att få alla att fastna i den här regionen. Men det här förbandets karaktär gör att många söker sig hit, även om det finns utmaningar i och med att det ligger i Karlsborg, säger Dennis Löfvenborg.

I dag är de alltså runt 750 anställda och just nu pågår en rekrytering av flertalet tjänster till K3.

– Om vi pratar framåt så är vi i ett Natointräde. Även om Sverige som land och vi i försvarsmakten hade hoppats och trott att det skulle ha gått lite smidigare, så verkar det röra på sig nu.

– Vi vet inte hur det faller ut till K3:s favör. Men vi tror inte att det kommer att minska på verksamheten utan snarare tvärtom, säger Dennis Löfvenborg.

Artikeltaggar

FörsvarFörsvarsmaktenK3 KarlsborgKarlsborg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.