Hoppa till huvudinnehållet

Starten för Guldkroksområdet: P-förslag stöter på patrull

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Tanken var att anlägga en ny parkeringsplats till Guldkroksområdet på den 45 meter breda gräsytan norr om Lars i Knäpplans väg. Byggnadsnämnden skjuter nu på beslutet en månad.
Tanken var att anlägga en ny parkeringsplats till Guldkroksområdet på den 45 meter breda gräsytan norr om Lars i Knäpplans väg. Byggnadsnämnden skjuter nu på beslutet en månad. Foto: Lars-Ola Carlén

I samband med att fullmäktige klubbar budgeten för 2024 går startskottet för utvecklingen av Guldkroksområdet. Först ut är nya parkeringsplatser. Men förslaget att anlägga p-platser på gräsytan utmed Lars i Knäpplans väg har redan stött på patrull.

I förslaget till investeringsbudget har det totalt avsatts 64 miljoner kronor till utveckling av Guldkroksområdet under åren 2024-2030.

Som start på projektet är tanken att nästa år skapa parkeringsplatser på det 45 meter breda gräsfältet norr om Lars i Knäpplans väg, bakom villorna utmed Knäpplanvägen.

Här mellan Lars i Knäpplans väg och villorna utmed Knäpplanvägen vill kommunen anlägga en ny parkering med gräsarmering.
Här mellan Lars i Knäpplans väg och villorna utmed Knäpplanvägen vill kommunen anlägga en ny parkering med gräsarmering. Foto: Lars-Ola Carlén

Dels som ersättning för de parkeringsplatser, närmast Guldkroksvallen, som tas bort i samband med att entrén och utemiljön förändras, dels för att det finns ett behov av fler p-platser när det pågår flera olika aktiviteter och matcher i området.

Till p-platserna har 2 miljoner kronor avsatts nästa år.

Mycket diskussion

Innan byggstarten måste dock en ny detaljplan antas och byggnadsnämnden hade ett förslag på sitt bord vid senaste sammanträdet.

Förslaget innebär parkering på norra sidan om Lars i Knäpplans väg med en ny in- och utfart. Parkeringen ersätter delvis p-platserna i den gula ringen, närmast Guldkroksvallen, som ska bli ny entré och utemiljö.
Förslaget innebär parkering på norra sidan om Lars i Knäpplans väg med en ny in- och utfart. Parkeringen ersätter delvis p-platserna i den gula ringen, närmast Guldkroksvallen, som ska bli ny entré och utemiljö. Foto: Hjo kommun

– Vi hade mycket diskussion i nämnden. Flera var inte nöjda med att ta gräsytorna till parkering. Det finns även en rädsla för protester från närboende. Därför skjuter vi på beslutet en månad, berättar byggnadsnämndens ordförande Knut Indebetou (M).

Slåtteräng

Det tänkta området för parkeringen ingår idag som en del i kommunens projekt med ängsytor: ”Slåtterängar i Hjo”. Kommunen har fått statligt bidrag till att ställa om 41 hektar tidigare klippta gräsytor till blomrika slåtterängar till förmån för pollinerare.

Den största ytan, på 13 hektar, är just denna utmed Lars i Knäpplans väg, som sträcker sig från Ringvägen upp till förskolan.

Kommunen har 13 olika gräsytor som ingår i projektet Slåtteräng i Hjo. Den största ligger utmed Lars i Knäpplans väg där det planeras för bilparkering till Guldkroksområdet.
Kommunen har 13 olika gräsytor som ingår i projektet Slåtteräng i Hjo. Den största ligger utmed Lars i Knäpplans väg där det planeras för bilparkering till Guldkroksområdet. Foto: Lars-Ola Carlén

Nu ska kommunen tänka ett varv till innan förslaget till detaljplan skickas ut på samråd.

– Vi ska titta på möjligheten att hitta en annan plats, för alla är medvetna om behovet av fler p-platser i området, säger Knut Indebetou.

Byggs etappvis till 2030

Efter att man löst parkeringsproblematiken går projektet in i nästa fas. Under 2025 riktas blicken mot den så kallade Guldskogen. Det vill säga skogsområdet närmast Borrbäck, väster om konstgräsplanen och runt hundrastplatsen. Ett elljusspår ska anläggas och man startar detaljprojekteringen för det fortsatta arbetet med byggnaderna och utemiljön.

Så här tänker sig arkitekterna att utvecklingen av Guldkroksområdet ska ske.
Så här tänker sig arkitekterna att utvecklingen av Guldkroksområdet ska ske. Foto: White Arkitekter

Året därpå pausas arbetet för att dra igång på allvar med ombyggnad av Guldkrokshallen under 2027. Till detta har avsatts 39,5 miljoner kronor.

Nästa etapp, 2028, är det fokus på entrédelen, samt omläggning av konstgräsplanen för 8,5 miljoner kronor.

Under 2029 ser man över stråken för aktivitet och rörelse i området för 7,5 miljoner kronor och avslutningsvis är det avsatt 3 miljoner kronor till arbetet med våtmarksparken och resterande utemiljö under 2030.

Artikeltaggar

BudgetarCatrin HulmarkerChrister SvenssonEkonomiGuldkrokshallenGuldkroksområdetKommunfullmäktigeKommunstyrelsenParkeringSamhälleStråken

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.