Snöar det, ja då kostar det.
Skattebetalarna i Hjo betalade drygt tre miljoner kronor för snöröjning, sandning och sandupptagning förra vintern.
Sällan snöar det före jul i våra trakter numera. SMHI definierar att den meteorologiska vintern infaller när dygnsmedeltemperaturen är lägre än 0 grader under fem dygn i följd.
Där är vi inte än, och inte en snöflinga har fallit. Men om en månad är det vinter, enligt almanackan.
När snön faller står i alla fall Hjo kommun och dess underentreprenörer redo att ploga och sanda på kommunens vägar.
Vill inte ha snö före jul
Hjo kommun har en ”snöbudget”, som sträcker sig över två budgetår, av nuvarande budget återstår 707 000 kronor för vinterväghållning.
– Min reflektion är att vi har mindre pengar kvar i budgeten för november och december än föregående år. Som tur är har vi en sen höst i år. Vi slipper förhoppningsvis stora snöfall innan jul. Men det är ett önsketänkande, säger Anders Westermark, chef för gata-park i Hjo kommun.
Kommunens beredskapsledare går upp vid tre-tiden på nätterna, när det finns risk för snö, för att kolla läget och snödjup. Beredskapsledaren bedömer läget och om så krävs; ”trycker på knappen” för att tillkalla alla tillgängliga resurser.
– Då kör vi en så kallad totalröjning i stan och i våra yttertätorter. Kommunen själva sköter all snöröjning av gång- och cykelvägar och har minst två lastmaskiner, en traktor och flera handskottare igång i Hjo tätort. Vi börjar med in- och utfarter, de mest trafikerade vägarna, gång- och cykelvägar och till sist industriområdet och villagator vid behov, säger Anders Westermark.
Fem totalröjningar
Tre entreprenörer sköter snöröjningen av kommunens vägnät i ytterområdena. Endast i undantagsfall används entreprenörer för snöröjning i Hjo tätort.
– Vid en totalröjning är vi (kommunen) och entreprenörerna igång från 04-tiden på morgonen fram till 16-tiden på eftermiddagen. Oftast har vi även hunnit sanda det mesta då, vid den tiden, om det inte fortsatt snöa under dagen.
Under förra vintersäsongen blev det fem totalröjningar med plogning och sandning, varav den sista i mars. En sådan röjning kostar cirka 220 000 kronor att utföra.
Allt blir dyrare
Snöbudgeten 2022 (helår) var på 2 867 000 kronor och totalt 3 087 000 kronor förbrukades. Under 2023 har totalt 2 108 000 kronor förbrukats av budgeten på 2 815 00 kronor. I budgeten ingår all slags vinterväghållning, även sandupptagningen i april och maj till en kostnad av 250 000 kronor.
– Det kommer bli allt dyrare med med tanke på ökade bränslepriser och ett höjt prisindex, säger Anders Westermark.
Slutligen – är det något som får i gång folk är det plogvallar. Vad vill du hälsa till de som år efter år tar ut sin vrede på dem?
– Att snön måste ta vägen någonstans. Vi försöker dela upp snön och lägga den där det inte stör. Men det kommer alltid bli plogvallar. Det är alltid fastighetsägarens ansvar att skotta tomtgränser och brevlådor.
För övrigt vill Westermark skicka med en allmän uppmaning till Hjoborna:
– Om det är möjligt så ställ era bilar på tomten när det varnas för snö. Det underlättar enormt för våra snöröjare om gatorna är fria från bilar, säger Anders Westermark.