Hoppa till huvudinnehållet

Måste åtgärda historiskt värdefulla byggnader – annars väntar vite på 300 000 kr

Publicerad:
Centrala Hjo har många historiskt värdefulla byggnader och har prisats för den bevarade trästaden. Nu måste tre byggnader åtgärdas för att inte förfalla ytterligare. (Byggnaderna på bilden har inget att göra med ärendet)
Centrala Hjo har många historiskt värdefulla byggnader och har prisats för den bevarade trästaden. Nu måste tre byggnader åtgärdas för att inte förfalla ytterligare. (Byggnaderna på bilden har inget att göra med ärendet) Foto: Marita Sjöquist

Två av tre historiskt värdefulla byggnader på en fastighet i trästaden Hjo, ett bostadshus och ett gårdshus, måste rustas upp och underhållas. Fastighetsägaren har ett år på sig att genomföra åtgärden. I annat fall väntar vite på 300 000 kronor.

De båda bostadshusen och gårdshuset ligger centralt i Hjo stad inom riksintresset för kulturmiljövården. Efter att ha fått synpunkter på eftersatt underhåll av byggnaderna har byggnadsnämnden startat ett tillsynsärende.

Byggnaderna anses ha ett högt kulturhistoriskt värde och är q-märkta (ny benämning för k-märkta) i detaljplanen. Den obebyggda delen av fastigheten är dessutom försedd med prickmark. Ett beprövat sätt för att bevara bebyggelsemiljön och förhindra tillbyggnader eller andra förändringar.

Historiskt värdefulla

De båda bostadshusen är sedan 60 år tillbaka utpekade som kulturhistoriskt värdefulla i samtliga inventeringar av Hjo innerstad. Ett av bostadshusen har den högsta klassningen i en nyligen genomförd klassificering av stadens kulturhistoriska byggnader.

De centrala delarna av Hjo stad, cirka 300 meter runt Stora torget, är riksintresse för kulturmiljövården och många av byggnaderna har särskilt skydd.
De centrala delarna av Hjo stad, cirka 300 meter runt Stora torget, är riksintresse för kulturmiljövården och många av byggnaderna har särskilt skydd. Foto: Lars-Ola Carlén

– Därför är det viktigt att byggnaderna underhålls. Om inte annat för framtiden. Särskilt det ena bostadshuset, men även gårdshuset som är i sämst skick med lutande ytterväggar och en del där taket rasat in, säger byggnadsnämndens ordförande Knut Indebetou (M).

Tak och väggar

Det andra bostadshuset har förändrats till det yttre genom åren, men på ett mindre sätt som gör att det ändå anses vara värdefullt för fastigheten och bebyggelsemiljön. Även denna byggnad har eftersatt underhåll, men inte i en omfattning som motiverar ett föreläggande.

De båda andra byggnaderna måste dock ses över, enligt byggnadsnämnden.

– Det handlar inte om någon totalrenovering, utan om att byggnaderna ska hållas i ett vårdat skick för att inte bli så förfallna att de inte längre går att bevara, säger Knut Indebetou.

Tre historiskt värdefulla byggnader i Trästaden måste rustas upp. I annat fall väntar vite på 300 000 kronor.
Tre historiskt värdefulla byggnader i Trästaden måste rustas upp. I annat fall väntar vite på 300 000 kronor. Foto: Lars-Ola Carlén

Huvudbyggnadens takskador behöver repareras och åtgärder göras för att förhindra läckage och funktinträngning. Även delar av gårdshusets tak och stomme behöver åtgärdas.

Ett år att åtgärda

Plan- och byggenheten har gjort en grov uppskattning av kostnaden och vitesbeloppet på 300 000 kronor har satts för att motsvara dessa kostnader.

Tanken är att fastighetsägaren ska välja att åtgärda byggnaden för dessa pengar istället för att betala vite och har nu fram till den sista december nästa år på sig att åtgärda det eftersatta underhållet.

Först därefter kan det bli fråga om att utdöma vite, vilket sker efter domstolsprövning.

Artikeltaggar

ÅtgärderBostad och byggenDetaljplanerFastigheterHjoModeraterna

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.