Hoppa till huvudinnehållet

Dödsfall i covid-19 ökar i Skaraborg – igen

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
När allt fler blir sjuka i covid-19 så innebär det också att fler personer avlider på grund av sjukdomen.
När allt fler blir sjuka i covid-19 så innebär det också att fler personer avlider på grund av sjukdomen.

Åtta nya dödsfall i covid-19 har inträffat i Skaraborg under en period av fyra veckor. I våras låg antalet avlidna i sjukdomen på runt två-tre per månad.

I takt med allt fler blir sjuka i covid-19 så ökar också antalet personer som dör på grund av sjukdomen. Sedan coronapandemins början och fram till i dag har 492 personer bosatta i Skaraborg avlidit i covid-19, enligt de dödsorsaksintyg som skickats in från läkare till Socialstyrelsen.

Under perioden 9 oktober till 6 november 2023 har åtta nya dödsfall i covid-19 rapporterats från Skaraborg. Det är alltså en period av fyra veckor. Det kan jämföras med i våras, mellan den 14 mars och den 5 juni, då också åtta personer avled. Men då var det under en period av 14 veckor.

Den senaste fyraveckorsperioden som registrerats visar att de avlidna var boende i flera olika kommuner. Två av dem i Skövde och resterande var skrivna i Falköping, Vara, Hjo, Essunga, Karlsborg respektive Grästorp.

Personerna som registreras som avlidna i covid-19 har haft det som underliggande dödsorsak, Enligt Socialstyrelsen betyder en underliggande dödsorsak att det är den sjukdom, här covid-19, som startade förloppet och som ledde till dödsfallet. Andra tillstånd som bedöms ha bidragit till dödsfallet anges som bidragande dödsorsak.

I Socialstyrelsens statistik kan man se att en större andel av de som avlider är äldre personer. 65 procent av de som avlidit i covid-19 i Västra Götaland, sedan pandemins början, hade antingen hemtjänst eller bodde på särskilt boende. Och enligt tidigare uppgift från Skaraborgs sjukhus är det numera ovanligt att tidigare helt friska personer, blir mycket svårt sjuka av covid-19.

Avlidna i covid-19 till och med den 6 november 2023

(Inom parentes ökning sedan 9 oktober 2023)

Skövde 122 (+2)

Lidköping 76

Falköping 75 (+1)

Skara 33

Tibro 32

Mariestad 27

Vara 26 (+1)

Tidaholm 22

Töreboda 21

Hjo 15 (+1)

Essunga 13 (+1)

Karlsborg 10 (+1)

Götene 9

Grästorp 6 (+1)

Gullspång 5

Källa; Socialstyrelsen

Artikeltaggar

AvlidnaCoronavirusetCoronavirusetGrästorpHjoSjukdomSkaraborgSocialstyrelsenVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.