Hoppa till huvudinnehållet

Lektioner i att rädda liv: ”Detta borde alla kunna”

Publicerad:
Det rådde febril aktivitet när eleverna fick träna sina kunskaper i hjärt-lungräddning.
Det rådde febril aktivitet när eleverna fick träna sina kunskaper i hjärt-lungräddning. Foto: Marita Sjöquist

Kunskaper i hjärt-lungräddning, hjärtstartare och första hjälpen. Det rådde skarpt läge på lektionen i idrott och hälsa och de unga adepterna tog lärdomen på fullt allvar.

– Bra att få lära sig rädda liv. Detta borde alla kunna, tycker niondeklassarna Engla Isaksson och Frida Jönsson.

Hjärt- och lungräddning är ett återkommande inslag för Hjoeleverna på Guldkroksskolans högstadie i ämnet idrott och hälsa och som även ingår i kursplanen.

Tiden som avsätts för detta ändamål innehåller även första hjälpen och hur hjärtstartare fungerar. Här ges även instruktioner, steg för steg, vad man ska göra vid luftvägsstopp, det vill säga hur man utför heimlich manöver.

– Detta är kunskap som är viktig att ha med sig i livet, och vi upplever att eleverna tar detta på största allvar, säger idrottslärarna Lisa Ranin och Thomas Billengren.

Redan i årskurs 7 ges en introduktionskurs i första hjälpen och förberedande kunskaper i hjärt-lungräddning.

”Bra att få lära sig rädda sig att rädda liv. Detta är något som alla borde kunna” konstaterar Frida Jönsson och Engla Isaksson.
”Bra att få lära sig rädda sig att rädda liv. Detta är något som alla borde kunna” konstaterar Frida Jönsson och Engla Isaksson. Foto: Marita Sjöquist

Tar nästa steg

I årskurs 8 och 9 väntar nästa steg med återkommande praktiska HLR-övningar på träningsdockor. Här får livräddarna bland annat bedöma tillståndet för en medvetslös person, kontrollera livstecken och fria luftvägar samt utföra bröstkompressioner och inblåsningar mun-mot-mun-metoden.

– De äldsta eleverna får en genomgång i hur en hjärtstartare fungerar och vart de finns att tillgå i Hjo kommun.

När HT besökte HLR-lektionen i Guldkrokshallen rådde det febril aktivitet på golvet med ett antal testdockor.

Via information från idrottslärarna och en instruktionsfilm genomförde eleverna i klass 9A och 9B flera olika praktiska övningar.

”Det är viktigt att lära sig hjälpa någon som håller på att dö” tycker Benjamin Kakouratos, till höger, samt Jonathan Eng.
”Det är viktigt att lära sig hjälpa någon som håller på att dö” tycker Benjamin Kakouratos, till höger, samt Jonathan Eng. Foto: Marita Sjöquist

Benjamin Kakouratos var mitt uppe i att utföra bröstkompressioner på en docka.

– Det här är väldigt bra, att få lära sig hjälpa någon som håller på att dö, konstaterar han.

Lite längre bort befann sig Engla Isaksson och Frida Jönsson, som var fullt engagerade med att genomföra alla moment.

– Det är väldigt bra att hjärt-lungräddning finns med i idrottsundervisningen. Och detta är något som alla borde kunna, tycker de två livräddarna.

Artikeltaggar

GuldkrokshallenGuldkroksskolanHjärt- och lungräddningHjoIdrottMotion och hälsaSkola och utbildning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.