Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkte butiksbrännaren kvar i häktet – så ställer han sig till anklagelserna

Publicerad:
Mannen som misstänks för butiksbranden på Hamngatan i Hjo 14 oktober omhäktades på onsdagen.
Mannen som misstänks för butiksbranden på Hamngatan i Hjo 14 oktober omhäktades på onsdagen. Foto: Lars-Ola Carlén/montage

Mannen som misstänks ha startat butiksbranden på Hamngatan omhäktades på onsdagen.

– Han kan varken erkänna eller förneka, säger hans försvarsadvokat Chrstina Andrén.

Mannen i 40-årsåldern som greps och anhölls misstänkt för mordbrand efter butiksbranden i Hjo den 14 oktober har suttit häktad i Mariestad sedan 18 oktober.

Den misstänkte mannen, med koppling till butiken, omhäktades vid en ny häktningsförhandling i Skaraborgs tingsrätt på onsdagseftermiddagen.

Han är fortsatt på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Mannens advokat fåordig

Den misstänktes försvarsadvokat Christina Andrén är fåordig efter onsdagens häktningsförhandling.

– Jag kan inte säga något. Det råder faktiskt förundersökningssekretess.

Men du borde kunna säga något om din klients inställning?

– Han kan varken erkänna eller förneka gärningen. Det är allt jag säger, svarar Christina Andrén.

Motsätter sig häktning

Enligt häktningsprotokollet motsätter sig den misstänkte häktningen och att det skulle finnas särskilda skäl för det. Däremot hade han inget emot att den fortsatta förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar.

Enligt protokollet har den misstänkte fortsatt restriktioner i häktet. Han får inte placeras med andra intagna, vistas i gemensamhet, ta emot besök eller ha kontakt med andra elektroniskt eller via brev.

Kan komma att åtalas snart

Åtal kan väckas tidigast den 29 november, enligt åklagaren. Om det skulle behövas mer tid krävs ännu en häktningsförhandling.

Tidningen har försökt att nå åklagaren.

Påbörjat sanering

Sanering av brandresterna har påbörjats i den eldhärjade lokalen, för övrigt.

En flyttfirma arbetar för närvarande med att tömma såväl butikslokaler och de fyra skadade lägenheterna på lösöre för vidare sanering.

En saneringsfirma arbetar i sin tur med att tömma den utbrunna butikslokalen på aska och brandrester.

Sanering av brandresterna har påbörjats i den eldhärjade lokalen
Sanering av brandresterna har påbörjats i den eldhärjade lokalen Foto: Lars-Ola Carlén

Detta har hänt

En kvartersbutik i ett flerfamiljshus på Hamngatan i Hjo totalförstördes i brand vid 20-tiden lördagskvällen den 14 oktober. En stor räddningsinsats pågick i flera timmar på platsen. Inledningsvis fanns spridningsrisk till bostäderna ovanför butiken.

Den misstänkte mannen greps i anslutning till brandplatsen vid polisens framkomst och anhölls senare. Mannen har koppling till butiken, enligt polisen.

I fastigheten finns ett tio hyreslägenheter och tre butikslokaler som alla behövde saneras efter branden. Fyra lägenheter är skadade och boende i dessa lägenheter kan flytta tillbaka först under nästa år.

Läs allt om branden här:

Branden kan eventuellt vara grov mordbrand: ”Fara för flera”Man häktad misstänkt för att ha tänt eld på butikenHjo blomster öppnar i tillfälliga lokaler efter brandenErik Eriksson efter branden: ”Tack gode gud att ingen skadades”Här söker polisen efter fynd i brandresterna: ”En isolerad händelse”Misstänkte mannen har en koppling till butiken – polisen: ”Utredningen pågår för fullt”Albin och Josefin bankade på grannarnas dörrar: ”Det brinner, vi måste ut!”

Artikeltaggar

ÅklagareBränderBrott, lag och rättHäktningsförhandlingHamngatanHjoMordbrandSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.