Hoppa till huvudinnehållet

(S) vill ge Hjoborna förtur till båtplats i småbåtshamnen

Publicerad:
Socialdemokraterna föreslår att Hjoborna ska få förtur till båtplats i småbåtshamnen.
Socialdemokraterna föreslår att Hjoborna ska få förtur till båtplats i småbåtshamnen. Foto: Christoffer Tuulik

Det är lång kö och väntan på att få en båtplats i Hjo småbåtshamn. Andra kommuner som likt Hjo har stor efterfrågan på båtplatser erbjuder plats till i första hand de som är folkbokförda i kommunen. Det har Socialdemokraterna tagit fasta på och vill att även Hjo utreder.

Kön till de 245 båtplatserna i småbåtshamnen fortsätter att växa. I våras stod 140 i kö och gästhamnen brukar vara populär sommartid.

Kön till en båtplats tar idag inte hänsyn till var den sökande bor. Något som Socialdemokraterna i Hjo vill ändra på, då hamnverksamheten till viss del är skattesubventionerad.

– Ett sätt att profilera hamnstaden Hjo kan vara att erbjuda de som kommer att flytta till Hjo en plats i båtkön, om intresse finns, säger partiets starke man, Pierre Robert Rydén, med anledning av att partiet lämnar en gruppmotion i ärendet i samband med fullmäktige på torsdag kväll.

Bara de som nytecknar

Rydén poängterar att de som har en fast båtplats i dag inte omfattas av motionen.

– Det gäller bara nytecknande av båtplats.

Vem ska då få teckna avtal om båtplats?

– Det ska i första hand gälla privatpersoner som är folkbokförda, äger fastighet eller är taxerade för kommunalskatt i kommunen. För att få teckna avtal måste man även vara myndig, förklarar Pierre Robert Rydén.

Den som flyttar från eller inte längre äger en fastighet i kommunen blir i samband med detta av med sin båtplats.

Socialdemokraterna vill att kommunen ska utreda och jämföra med andra kommuner som erbjuder fast hamnplats till folkbokförda, samt att förslag på avtal ska tas fram.

Artikeltaggar

AvtalHjoMotionerPierre Robert RydénPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.