Hoppa till huvudinnehållet

Tvingas betala avgift för svartbygge – har sökt bygglov i efterhand

Publicerad:
Villaägaren måste betala drygt 3 000 kronor i byggsanktionsavgift för ett plank som satts upp utan bygglov.
Villaägaren måste betala drygt 3 000 kronor i byggsanktionsavgift för ett plank som satts upp utan bygglov. Foto: Mikael Lindblom

En fastighetsägare i Hjo ska betala drygt 3 000 kronor i så kallad byggsanktionsavgift för svartbygge på tomten. Ägaren har lämnat in en ansökan om bygglov i efterhand, men måste ändå betala avgiften.

Byggnadsnämnden fick påstötningar om att ett antal om- och nybyggnader skett på villafastigheten och startade därför ett tillsynsärende.

För fyra år sedan besökte plan- och byggenheten den aktuella fastigheten och svarade på frågor kring när det krävs bygglov. Fastighetsägaren behövde inte bygglov för att färga om fasaden eller byta taktegel, men uppmanades vara varsam med byggnadens ursprungliga detaljer.

Bygglov i efterhand

Sedan dess har ett antal åtgärder genomförts som kräver lov eller anmälan. Exempelvis uppsättning av en paviljong till trädäcket, plank, samt ändring av fönster och dörrar.

Enligt plan- och bygglagen ska en sanktionsavgift tas ut om man utför en åtgärd utan bygglov eller anmälan.

Inför byggnadsnämndens beslut hade ägaren två alternativ. Antingen riva plank och paviljong, eller betala sanktionsavgift och ansöka om bygglov i efterhand.

Drygt 3 000 kronor

Paviljongen har tagits bort och då återstod planket på totalt 24 löpmeter. Totalt hamnade sanktionsavgiften på 12 641 kronor.

Det finns en möjlighet att sätta ned avgiften med hälften eller till en fjärdedel om den inte står i proportion till överträdelsen.

Förslaget från plan- och byggenheten var halverad avgift, men byggnadsnämnden satte ned den ytterligare till drygt 3 000 kronor.

Fastighetsägaren har i efterhand ansökt om bygglov för såväl plank som fasadändring, samt gjort anmälan om attefallshus för paviljongen.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovHjo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.