Hoppa till huvudinnehållet

Regionrådet vill se mer pengar till vården: ”Står mitt i en sjukhuskris”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Carina Örgård (V), regionråd Västra Götalandsregionen, deltog i en presskonferens i riksdagen under torsdagen, tillsammans med partiledare Nooshi Dadgostar. (Arkivbild)
Carina Örgård (V), regionråd Västra Götalandsregionen, deltog i en presskonferens i riksdagen under torsdagen, tillsammans med partiledare Nooshi Dadgostar. (Arkivbild)

Vänsterpartiet föreslår en extra ändringsbudget i riksdagen, för mer pengar till hela landets sjukvård.

– Regeringen använder vår välfärd som krockkudde, när vi står mitt i en sjukvårdskris, sa Carina Örgård (V), regionråd från Västra Götalandsregionen, vid en pressträff i riksdagen.

Vänsterpartiet hänvisar till den nya prognosen för regionernas ekonomi som finns i Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, senaste rapport. Den ska visa att läget för regionerna är betydligt allvarligare än vad som var känt när regeringen lade fram sin budget i september.

– De här nya siffrorna för svensk sjukvård var inte kända när regeringen lade fram sin budget. Det är därför helt nödvändigt att regeringen nu agerar och skjuter till nya pengar till sjukvården. Redan idag har sjukvården skurit ned på väldigt mycket och nu förvärras läget betydligt. Sjukvården måste skyddas mot nedskärningschocken, säger Nooshi Dadgostar (V).

– Chefer och personal börjar prata om ifall vi kan sluta ge spruträdda barn belöningar, de där studsbollarna man ger till fyraåringar. Eller om vi kan sluta med laktosfri mat på ätstörningsenheten, säger Carina Örgård.

Vänsterpartiet har lagt ett initiativ i finansutskottet om en extra ändringsbudget, för att snabbt skjuta till pengar till regionerna redan 2024.

– Om inte regeringen skjuter till mer pengar kommer kommunsektorn att gå med 31 miljarder i underskott, varav regionerna står för 24 miljarder. Västra Götaland gör ett underskott på 1,5 miljarder, trots att vi gör allt vi kan för att bryta kostnadsutvecklingen och rikta alla medel till patienterna. Regeringen måste ta sitt ansvar och skicka de statsbidrag som behövs, säger Carina Örgård (V).

Artikeltaggar

BudgetarCarina ÖrgårdNooshi DadgostarPolitikRiksdagenSjukvårdVårdVård och omsorgVänsterpartietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.