Hoppa till huvudinnehållet

Statsbidrag fördelas till vård och räddar resultat: ”Annars ännu sämre”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Den rödgröna regionledningen vill lägga ytterligare 600 miljoner kronor på hälso- och sjukvården nästa år. Pengarna kommer från de utlovade statsbidragen som regeringen presenterade i september.
Den rödgröna regionledningen vill lägga ytterligare 600 miljoner kronor på hälso- och sjukvården nästa år. Pengarna kommer från de utlovade statsbidragen som regeringen presenterade i september. Foto: Claudio Bresciani/TT

Västra Götalandsregionen har tilldelats en miljard kronor i utökade statsbidrag från och med nästa år. Nu har den rödgröna regionledningen bestämt hur de vill fördela pengarna.

Totalt 610 miljoner ska gå till hälso- och sjukvården, resten föreslås gå direkt in i resultatbudgeten för att motverka ett ännu större underskott.

Utlovade nio miljoner kronor till ambulansen i Skaraborg, ligger nu också med i förslaget.

Totalt får Västra Götalandsregionen 982 miljoner kronor i statsbidrag via den budgetproposition som regeringen presenterade i september.

Den rödgröna regionledningen, det vill säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår att 610 miljoner fördelas ut till verksamheterna i hälso- och sjukvården.

Resterande 372 miljoner går direkt in för att rädda regionens resultat som annars skulle ha blivit ännu sämre än det underskott på 1,5 miljarder kronor som man budgeterat tidigare.

– Hade vi inte lagt pengarna där så hade det blivit ett ännu sämre resultat, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Totalt beräknas regionens hälso- och sjukvård kosta 48 miljarder kronor nästa år.

Hela budgeten bygger på att de olika sjukhusen klarar sina budgetar. Skaraborgs sjukhus har fortfarande stora underskott att tampas med. I september låg budgetunderskottet för 2023 på drygt 300 miljoner kronor.

Största sjukhusets trendbrott

Men för den största sjukhusgruppen i regionen, Sahlgrenska universitetssjukhuset, har kostnadsökningen börjat att minska enligt oktober månads siffror. De rödgröna går så långt att de säger att det är ett trendbrott i kostnadsutvecklingen.

– Det är ett väldigt positivt besked för hälso- och sjukvårdens totala ekonomi eftersom Sahlgrenska har en tredjedel av hälso- och sjukvårdens budget i regionen, säger Helén Eliasson.

Framförallt minskar kostnaden för personal. Ett 50-tal tjänster har tagits bort på Sahlgrenska, i samband med naturlig avgång,

De övriga sjukhusen har däremot inte visat sådana trendbrott, å andra sidan har inte deras oktoberresultat presenterats ännu.

Vad händer då med regionens resultat om till exempel Skaraborgs sjukhus inte lyckas hålla sin budget?

– I så fall får vi återkomma i juni och ta ny ställning i den budget som kommer då, förklarar Helén Eliasson.

Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, förklarar att kostnadsutvecklingen på sjukhusen fortfarande är för hög.
Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, förklarar att kostnadsutvecklingen på sjukhusen fortfarande är för hög. Foto: Thomas Kühnel

Det ser nu ljusare ut utifrån de framtidsprognoser som Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tagit fram. I de rödgrönas budgetförslag har resultatet för år 2025 räknats upp med 800 miljoner kronor till ett plusresultat på 3,5 miljarder kronor.

– SKR gör en mer positiv prognos utifrån att man ser minskade pensionskostnader. Men vi måste också hantera kostnadsutvecklingen som är för hög, konstaterar Helén Eliasson.

De rödgröna förklarar att det i nuläget inte är aktuellt att göra en skattehöjning, eftersom många hushåll har det tufft.

Pengar till ambulansen

I tilläggsbudgeten nämns en satsning på den prehospitala vården i Skaraborg. Enligt Helén Eliasson ska det innefatta nio miljoner kronor till ambulansverksamheten.

Alltså har man där säkrat de extra tre miljonerna som saknades när operativa hälso- och sjukvårdsnämnden fattade beslut om ambulanserna i Skaraborg, på det senaste sammanträdet.

Budgeten ska beslutas i regionfullmäktige den 28 november.

Artikeltaggar

BudgetarHelén EliassonMiljöpartietSjukhusSjukvårdSkaraborgSkaraborgs sjukhusSocialdemokraternaVårdVård och omsorgVänsterpartietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.