Hoppa till huvudinnehållet

Budgeten för 2024 klubbad: Hjopolitiken enad i tuff tid

Publicerad:
Alla partier i Hjopolitiken röstade för Alliansens budget utom Sverigedemokraterna. Respektive partirepresentant kunde ”ta i den” utom SD. Från vänster står Sven Forsman (V), Linnéa Hultmark (C), Kenny Åkerberg (C), Catrin Hulmarker (M), Pierre Rydén (S), Krister Stenestam (L) och Eva-Lott Gram (KD).
Alla partier i Hjopolitiken röstade för Alliansens budget utom Sverigedemokraterna. Respektive partirepresentant kunde ”ta i den” utom SD. Från vänster står Sven Forsman (V), Linnéa Hultmark (C), Kenny Åkerberg (C), Catrin Hulmarker (M), Pierre Rydén (S), Krister Stenestam (L) och Eva-Lott Gram (KD). Foto: Christoffer Tuulik

Besparingar på cirka 8,5 miljoner kronor väntar i verksamheterna 2024 efter att Alliansens budget klubbades i fullmäktige.

Sällan har Hjopolitiken varit så enad som på torsdagskvällen.

Det borgerliga styret, med egen majoritet, fick stöd över blockgränserna för sitt budgetförslag. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet – alla sa ja – utom Sverigedemokraterna som reserverade sig.

Beslutet föregicks av att kommunens ekonomichef Lennart Andersson redogjorde för det snäva ekonomiska läget för förvaltningen i en bister ekonomisk tid.

Tufft 2024

Kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M) presenterade Alliansens budgetförslag och konstaterade att 2024 inte blir satsningarnas år.

– Nuläget i omvärlden är både sorgesamt och mycket oroande. Ekonomiskt är inte konjunkturen den bästa. Inflationen och räntenivåerna är högre än på många år. I kommunen har vi svårt med kompetensförsörjning, vi har krävande externa placeringar och psykisk ohälsa samtidigt som färre ska försörja fler.

Men Hulmarker ser ett ljus bortom molnen – om Hjo blir kommunen där man bor och har sin fritid när stora etableringar ska ske i Skaraborg.

– Men då måste vi vara ta beslut nu så bostäder och industrimark finns, säger Hulmarker.

Historiskt lågt resultat

Budgeten i korthet – besparingar på cirka en procent av verksamheten – i kronor cirka åtta och en halv miljon. Ramökningar på 29,9 miljoner kronor totalt men trots allt väntas 2024-års resultat endast blir två miljoner kronor. Historiskt lågt.

I samband med budgeten för 2024 beslutades också en investeringsplan för 2025 till 2031 där satsningen på Guldkroksområdet är den stora satsningen.

Här kan du läsa en tidigare artikel om Alliansens budgetförslag:

Få satsningar i Alliansbudget med historiskt lågt resultat
Här sitter fullmäktigeledamöterna samlade i Lilla park på torsdagskvällen för att besluta Hjo kommuns budget 2024.
Här sitter fullmäktigeledamöterna samlade i Lilla park på torsdagskvällen för att besluta Hjo kommuns budget 2024. Foto: Christoffer Tuulik

Satsar på Guldkroksområdet

För Guldkroksområdet avsätts 64 miljoner där byggnation av parkeringsplatser för två miljoner kronor påbörjas under 2024. Någon fullstor hall blir det inte.

– Vi i Alliansen gick till val på att utveckla Guldkroksområdet. Vi var tydliga med att vi inte tänker börja med att bygga ytterligare en fullstor hall, säger Hulmarker.

S vill ta ansvar

Socialdemokraterna röstade som sagt ja till Alliansens budget, med tillägget att deras inriktningar ska finnas som bilaga till protokollet.

– Socialdemokraterna i Hjo vill ta ansvar för den situation Sverige befinner sig i och som påverkar Hjo kommuns ekonomi. Vi anser det viktigt att sträva efter en sammanhållning i en svår tid, säger oppositionsråd Pierre Rydén (S).

Kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M) läser Socialdemokraternas budgetförutsättningar under fullmäktigemötet.
Kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M) läser Socialdemokraternas budgetförutsättningar under fullmäktigemötet.

”Avvakta med hallen”

Bland Socialdemokraternas inriktningar fanns att skolans årliga Polenresa och övriga klassresor inte ska genomföras. Att personal inom omvårdnad och lokalvård får arbetsskor. Att tekniska förvaltningen ska arbeta fram ett gestaltningsförslag för ett gångfartsområde på Hamngatan från Stora torget till Hjoån.

Om Guldkroksområdet, sa Rydén:

– Vi saknar en fullstor idrottshall med spelyta för alla idrotter i utredningen som kostat kommunen 600 000 kronor att genomföra. Vi föreslår att kommunen utreder vidare utan konsulter. Avvakta med ombyggnation av Guldkrokshallen tills ett slutgiltigt förslag finns.

Pierre Rydén (S) visade partiets vallöfte inför 2022: Fullstor hall.
Pierre Rydén (S) visade partiets vallöfte inför 2022: Fullstor hall. Foto: Christoffer Tuulik

”Håll i pengarna, Hulmarker”

Kenny Åkerberg (SD) var kritisk till att lägga 64 miljoner kronor på Guldkroksområdet under en åttaårsperiod.

– Jag tror inte den kalkylen håller under åtta år. Om summan stämmer kommer det ändå inte idrottsutövningen till nytta överhuvudtaget. Som förslaget ser ut nu med grillplatser med mera. Vi anser att vi kan ha den summan som buffert för viktiga investeringar i stället.

Hulmarker konstaterade att kostnaden är ”schablonuppskattad” – och gav svar på tal.

– Det handlar inte om någon parkverksamhet med snutt i fnutt-rabatter. Det är ytor för rörelse och aktivitet, med en del grönområden naturligtvis. Estridskolan har frigjort tider i Guldkrokshallen. Det finns lediga tider för de som vill hoppa och leka... Spela och hålla på med idrott. Sen undrar jag vad ni i SD vill egentligen?! undrade Hulmarker.

Åkerberg sa att ”alla vill ha en fullstor hall”:

– Det ska byggas fiskedammar, grillplatser och elljusspår på Guldkroksområdet. Det har vi redan. Du (Hulmarker, reds anm) har ingen aning vad som händer 2025.

”Gick bra för oss i valet”

Hulmarker ångade på:

– Jag vet inte vad du inte förstår. Pengarna tar inte slut för att de ligger i budgeten. Området ska byggas etappvis. Står vi inför krig är det inte aktuellt med Guldkroksområdet. Och det gick ganska bra för oss i valet, vi gick till val på satsningen, och jag tror många vill att det blir av, säger Catrin Hulmarker (M).

Utvecklingen av Guldkroksområdet. Här är arkitektfirman Whites förslag för området.
Utvecklingen av Guldkroksområdet. Här är arkitektfirman Whites förslag för området. Foto: White Arkitekter

Åkerberg avslutade replikskiftet med att konstatera att partiet han företräder värnar om den lilla människan i en svår ekonomisk tid.

– Det känns lite roligt att kunna höja blodtrycket hos motståndaren, säger Kenny Åkerberg (SD).

SD reserverade sig mot budgetbeslutet, men hade å andra sidan inget motförslag.

Vänstern förvånade

Vänsterpartiets Sven Forsman fick en del förvånade miner i lokalen när han sa att Vänstern röstar ja till Alliansens budget. Han förslog att Hjo och andra kommuner i Skaraborg skulle uppvakta finansministern.

– Svenska kommuner får inte ihop det. Det beror på ett systemfel. Vi skulle gå till finansministern och be staten lätta lite på pungen. Ge oss större anslag till kommuner och regioner, säger Sven Forsman (V).

Artikeltaggar

AlliansenBeslutBudgetarCatrin HulmarkerEkonomiGuldkrokshallenGuldkroksområdetHjoKommunfullmäktigeModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.