Hoppa till huvudinnehållet

Hjobördige Tornblads film nominerad: ”Det är otroligt stort”

Publicerad:
Duon Johan Fågelström och John Tornblad står bakom filmen Sockerexperimentet som är en av åtta filmer som nominerats till Indiens internationella filmfestival.
Duon Johan Fågelström och John Tornblad står bakom filmen Sockerexperimentet som är en av åtta filmer som nominerats till Indiens internationella filmfestival. Foto: Privat

Den Hjobördige regissören John Tornblad och Johan Fågelström står bakom filmen Sockerexperimentet som i dagarna är nominerad till ett prestigefyllt pris på Indiens internationella filmfestival.

– Det är otroligt stort, säger John Tornblad.

Sockerexperimentet handlar om de kariesexperiment på funktionsvarierade som utfördes i Sverige på 40-talet.

Filmen hade biopremiär i februari i år och har sedan dess tagit hem flera priser på filmfestivaler utomlands som exempelvis i i New York, Paris, Rom och Berlin.

En av åtta filmer

Nu kan kanske ännu ett pris bärgas när det står klart att Sockerexperimentet är en av åtta filmer i världen som nominerats till UNESCO:s Gandhi Medal på Indiens internationella filmfestival.

Filmen visas på festivalen måndagen den 20 november och finalen är sedan på onsdag den 22 november.

– Det är otroligt stort med en sådan här internationell nominering. Äran går givetvis till de som drabbades av experimentet, men också till alla de som bidragit till att denna film har kunnat göras, säger regissören John Tornblad i ett pressmeddelande.

Den indiska filmfestivalen är en av världens största i sitt slag och Ghandi-medaljen är ett prestigefyllt hederspris som lyfter fram filmer som främjar interkulturell dialog.

Filmen Sockerexperimentet har under året fått mycket uppmärksamhet för sitt engagemang i frågor kring funktionsnedsättning och etik.

Filmen Sockerexperimentet handlar om de kariesexperiment på funktionsvarierade som utfördes i Sverige på 40-talet.
Filmen Sockerexperimentet handlar om de kariesexperiment på funktionsvarierade som utfördes i Sverige på 40-talet. Foto: Privat

Västsvensk duo

Bakom filmen står duon John Tornblad och Johan Fågelström som sedan 2012 driver Affekt Film, ett filmproduktionsbolag med fokus på att göra historiska filmer.

De har tidigare gjort filmer med västsvenskt fokus som bland annat filmen om Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson.

Speciellt projekt

Sockerexperimentet har under året visats på över 160 biografer i Sverige.

I filmprojektet deltog 70 personer som hade olika typer av funktionsvariationer som skådespelare, statister och filmarbetare.

För producent Johan Fågelström var det självklart att låta personer som själva har funktionsvariationer vara med och berätta den här historien.

– Det var ett speciellt projekt på många sätt, men filmens teamsammansättning är det som gör filmen unik, anser Johan Fågelström.

Artikeltaggar

FilmFilmerFilmfestivalerIndienJohan FågelströmJohn TornbladSvenskt Tenn

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.