Hoppa till huvudinnehållet

Ny insamling till Ukraina i jultider

Publicerad:
Eldsjälen Anneli Ödvall är på gång med nästa insamling till Ukraina. Temat den här gången är mat- och hygienpaket samt julklappar.
Eldsjälen Anneli Ödvall är på gång med nästa insamling till Ukraina. Temat den här gången är mat- och hygienpaket samt julklappar. Foto: Marita Sjöquist

Nu är det dags för nästa insamling till Ukraina, men den här gången handlar det inte om kläder utan om mat- och hygienpaket och julklappar.

– Behovet är stort, säger Anneli Ödvall som ansvarar för nödhjälpen.

Rysslands fullskaliga militära invasion av Ukraina fortsätter med full kraft. Kriget pågår i allra högsta grad även om det nu kommit lite i skymundan efter händelserna i Gazaområdet.

I början av Ukrainakriget, som inleddes i februari 2022, startade ett stort antal insamlingar runt om i världen och Sverige. En eldsjäl i sammanhanget är Hjobon Anneli Ödvall som nu planerar inför den åttonde Hjoinsamlingen.

– Jag har hela tiden kontakt med folk i Ukraina. De är så tacksamma och säger ’glöm oss inte’. Människor där är trötta och vintern är den värsta tiden för dem, påtalar Ödvall.

För ett par veckor sedan anordnade hon tillsammans med Missionskyrkan en insamling med fokus på vintern, vilket bland annat innebar ytterkläder, filtar, täcken men även hygienartiklar och torrvaror. En lastbil med släp hämtade upp allt för att sedan, via Skara Slättmission, transportera lasten till Ukraina.

– Vi fick ihop över 50 kubik och transporten gick väldigt bra, uppger Anneli Ödvall.

Jultema

Nu är det dags för nästa insamling till Ukraina, men denna gång med tema jul.

– Vi ska göra vad vi kan för att befolkningen i Ukraina ska få fira jul. Inga kläder den här gången utan det handlar om julklappar och mat- och hygienpaket.

Insamlingsdagarna är i nästa vecka, 22 och 23 november, och ännu en gång sker det i samarbete med Missionskyrkan som är insamlingsplats.

– Vi finns här onsdag kväll och under dagen på torsdag.

Vad är aktuellt för allmänheten den här gången att bidra med?

– Som sagt, inga kläder utan varor till mat- och hygienpaket, berättar Anneli Ödvall och fortsätter:

– Även saker till julklappar, men de ska inte vara inslagna i papper. Dels för att kunna veta innehåll när de ska fördelas och dels för tullen. Om man inte har möjlighet att på egen hand göra inköp för inlämning går det bra att skänka pengar.

Mat och julklappar

Till matlådorna önskas exempelvis enkilospaket makaroner, ris, socker och vetegryn samt mjöl (2 kg) och kakor i paket. Hygienlistan består av schampo, duschkräm, tvål och tandkräm.

I jultider efterlyses även ljus, tändstickor, julservetter, julgranspapper och snören.

– När det gäller julklapparna riktar sig dessa till barn och då vill vi gärna få in exempelvis ritblock, kritor, pennor men även annat som förgyller tillvaron som bollar och leksaker.

Allt insamlat material kommer sedan att transporteras i slutet av november.

Artikeltaggar

JulRysslandSamhälleSkaraUkraina

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.