Hoppa till huvudinnehållet

Låt Hjoborna få båtplats först

Publicerad:
Kenny Åkerberg (SD) tycker att invånarna i Hjo borde hamna först i kön för båtplats i Hjo hamn.
Kenny Åkerberg (SD) tycker att invånarna i Hjo borde hamna först i kön för båtplats i Hjo hamn. Foto: Christoffer Tuulik

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Med föranledning av att Socialdemokraterna starke man Pierre Rydén lämnat in en gruppmotion om huruvida det vore lämpligt att låta oss invånare komma först i kön till en permanent båtplats

Jag lämnade in en Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M), redan i november 2022, om hur hon ser på turlistan och vad man kan göra åt saken.

Det finns 245 båtplatser idag och det är runt 140 sökande som står i kö och flertalet är Hjobor som inte får någon plats. Det som retar dom är att de är många båtägare som har sin permanenta plats men som bor och är skrivna i närkommunerna.

Det är ju även en fördel om nyinflyttade Hjobor har tillgång till en båtplats då de söker sig ett nytt boende i vår fina stad.

Det är ju som bekant att vi har fyra områden i stan som lockar hit folk från hela Sverige. Och det är främst hamnen med badet, stadsparken gamla stan med torget och så naturligtvis campingen.

Det måste tilläggas att Jocke och Peter gör ett enormt fint jobb med att försöka hålla alla nöjda, hamnen är alltid välstädad och har rena toaletter.

Och jag har träffat på folk när man har suttit i båten där folk har stannat och sagt vilken fin hamn ni har

Här kommer ett utdrag ur interpellationen jag skickade till Catrin Hulmarker redan för ett år sedan, men inte fått svar på:

”Interpellation till Kommunfullmäktige i Hjo. En mer demokratisk ordningsföljd av båtplatser i Hjo hamn. Det har länge varit svårt för båtägare som lever och bor i Hjo att få tillgång till en båtplats, flertalet har en tillfällig plats och flyttas runt bland bryggorna år efter år innan de har kunnat få en permanent plats. Denna sommar 2022 var det inte mindre än 137 båtägare som inte kunde erbjudas en båtplats i hamnen. Det är vedertagen praxis i de flesta västkuststäder att invånarna som innehar en båt av varierande storlek skall i första hand erbjudas en båtplats i kommunen hamn om så önskas.

Om man ser nyktert på frågan kan man göra jämförelser att är man född i ett land kan man aldrig berövas sitt medborgarskap, samma sak bör då vara att bor man och är skriven i en kommun skall man ha tillgång till den service kommunen erbjuder sina invånare i första hand.

Med anledning av detta vill jag fråga kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker

Vad anser du själv som invånare och skattebetalare tillika kommunstyrelsen ordförande i Hjo?

Sedan många år sett till invånarnas rättigheter till den ordningsföljd av båtplatser ni har satt skall gälla i Hjo Hamn.”

Kenny Åkerberg

För Sverigedemokraterna i Hjo

Artikeltaggar

BåtarCampingCatrin HulmarkerHjoKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaSocialdemokraternaSverigedemokraternaTurism