Hoppa till huvudinnehållet

Ultralöparen Louise Kjellson fjärde bäst genom tiderna – nu väntar VM i Taiwan

Publicerad:
I ur och skur ger hon sig ut i Hjo för att hålla i gång träningen. Med landslagströjan på byter hon snart snöfall i Hjo mot värmen i Taiwan.
I ur och skur ger hon sig ut i Hjo för att hålla i gång träningen. Med landslagströjan på byter hon snart snöfall i Hjo mot värmen i Taiwan. Foto: Christoffer Tuulik

Första 24-timmars loppet sprang hon för tre år sedan. Nu är hon fjärde bäst i Sverige.

Hjobon Louise Kjellson, 43 år, är uttagen till Ultra-VM i Taiwan i december.

Löpningen har alltid varit Louise Kjellsons stora intresse. Likaså att utmana sig själv.

Hon nådde en ny nivå i löpningen när hon kombinerade båda delarna, för bara några år sedan.

– Efter att ha sprungit några maraton för fyra-fem år sedan så testade jag ultravasan 90 kilometer. Där väcktes något, jag fastnade för att springa längre distanser. Det slog mig: ”Kan det vara så jobbigt att springa ett 24 timmars lopp?”, säger Louise Kjellson.

En supervarm dag sommaren 2020 blev det så dags. Temperaturen mätte 28 grader varmt på Södra IP i Skövde när hon sprang sitt första 24 timmars lopp.

– Jag kom dit oförberedd och utan support. Men jag körde bara på, säger hon.

Som en raket

Sedan blev det fler 24-timmars lopp, och blev gradvis bättre. ”Plötsligt” sprang hon ultra-SM i Växjö i april 2022.

– Jag sprang för ett bra resultat och det gick bra. Jag hade inte en tanke på EM, hade inte ens sett kvalgränserna. Allt gick så fort.

Som ett team

Hon kvalade in med 21,8 kilometer som SM-trea och i september sprang hon 24 timmars-EM i italienska Verona 2022.

– Det var så spännande och lärorikt att få vara en del av tävlingen. Att få representera ett land tillsammans med andra. Att vara där som ett team.

Men:

– Jag brottades med illamående och presterade inte som jag ville.

I december 2022 sprang hon personliga rekordens tävling, PRT, i Växjö. Hon förbättrade sitt personbästa med 12,5 kilometer och blev därmed fjärde bäst i Sverige genom tiderna.

Hon lyckades sig ta nästan två kilometer över kvalgränsen till VM, som var 2290 kilometer

– Nu känner jag mig tryggare att tävla och att delta än under EM. Jag ska ge allt jag har under VM.

Louise Kjellson har bott i Hjo länge, född i Skövde, har länge arbetat som logoped men är numera i skolans värld.
Louise Kjellson har bott i Hjo länge, född i Skövde, har länge arbetat som logoped men är numera i skolans värld. Foto: Christoffer Tuulik

Taiwan nästa

Ultra-VM avgörs i Taiwan den 1 och 2 december. Det blir en tvåveckorstripp för Louise Kjellson.

– Det är viktigt att hinna vänja sig med tidsomställningen inför loppet. Det är ju ett helt annat klimat också. Den otroligt höga luftfuktigheten blir nog min största utmaning.

Det ironiska är att intervjun görs i snöfall längs strandpromenaden, med en kylig Vättern och en gråmulen himmel runtom.

– Här har jag sprungit många gånger, konstaterar hon.

I ur och skur

För att hålla träningen springer hon varje dag i ur och skur. Även om inte tiden finns längre tidsintervaller springer hon ändå många mil i veckan.

– Jag springer överallt i Hjo kommun kan man säga. Det är annat än på tävlingar där jag oftast springer väldigt många varv på en kortare bana.

Den personliga utmaningen i att hålla både psykiskt och fysiskt vid varje lopp är det främsta som får henne att fortsätta med ultralöpningen.

– Det händer oväntade saker i både kropp och knopp när man sprungit i flera timmar. Allt handlar om inställning, man orkar mer än vad man tror. Du kan springa i 24 timmar men när slutsignalen kommer kan du inte röra dig.

Ultralöparen Louise Kjellson från Hjo uttagen till ultra-VM i Taiwan i december 2023.
Ultralöparen Louise Kjellson från Hjo uttagen till ultra-VM i Taiwan i december 2023. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

HjoLöpningMotion och hälsa

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.