Hoppa till huvudinnehållet

Csilla Toldy vill ge en röst åt de som behöver

Publicerad:
Brittiska Csilla Toldy är i Hjo under november månad för att helt kunna ägna sig åt sitt författarskap.
Brittiska Csilla Toldy är i Hjo under november månad för att helt kunna ägna sig åt sitt författarskap. Foto: Miranda Smedberg

Under november månad befinner sig den brittiska författaren Csilla Toldy i Hjo för att helhjärtat ägna sig åt sitt skrivande. För HT berättar hon om författarskapet och hur hon ofta skildrar ett sökande efter frihet. På tisdagskvällen besöker hon Park och läser ur sina verk.

När Csilla Toldy var 18 år lämnade hon Ungern, färdades genom det forna Jugoslavien och flydde järnridån. Hon levde i andra länder i Västeuropa, däribland 15 år i Tyskland, innan hon kom till Storbritannien med hjälp av ett författarvisum. När fredsavtalet slöts mellan den brittiska och den irländska regeringen 1998 flyttade hon och familjen till Nordirland, och där har de sedan stannat.

Nyligen publicerades “Bed table door”, en roman med delar baserade på Toldys egna flykt. Berättelsen utspelar sig 1981 och handlar om ett par som kommer till Storbritannien samma väg genom Jugoslavien. Boken sätter också ljus på hbtq-frågan, ett av flera viktiga teman för Csilla Toldy.

– Det handlar om att finna frihet, på personlig nivå såväl som rent fysiskt.

Hbtq-temat präglar också hennes nästa bok, en biografisk roman som hon nyligen fått kontrakterad hos en ungersk publicist. Boken handlar om den ungerska skådespelerskan Katalin Karády, som räddade många liv under andra världskriget.

– Jag tycker att det är viktigt att ge henne en röst, säger Csilla och förklarar vidare:

– Jag känner att den ungerska regeringen inte erkänner sin roll under förintelsen. Det var en hemsk tid när Ungern deporterade 400 000 judar under några få månader, och politiskt står de fortfarande inte upp för detta. Högerregeringen är också emot hbtq-personer, så jag känner att jag behöver göra detta. Det är bra att man vill publicera boken, och jag hoppas att den når många människor.

Novellsamlingar, översättningar och film

Csilla Toldy gav först ut flera poesipamfletter och har också gett ut en novellsamling. Hon har även arbetat mycket som översättare och bland annat översatt poesi av Hermann Hesse från tyska till ungerska. Vid sidan av sitt eget skrivande arbetar hon som lektor i kreativt skrivande på universitet.

Att ge röst åt de som behöver är något hon gärna återkommer till i sitt skapande, exempelvis i sina filmdikter. Där läses en dikt in och ackompanjeras sedan av ljud och bildsekvenser. Filmerna är från ett par minuter till en kvart långa.

Tidigare har hon även skrivit filmmanus och gjort en dokumentärfilm om karaktären Leopold Bloom, ur James Joyces klassiker Odysseus.

– Jag gjorde en dokumentär om Leopold Blooms ungerska ursprung. Sedan upptäckte jag att människor firar Bloomsday i Ungern, den 16 juni varje år i Szombathely, en liten stad där Blooms far enligt boken föddes. Allt är fiktion, så folk firar en påhittad persons födelseort. Så jag gjorde en dokumentär och vi filmade både på Irland och i Ungern.

14 författare runt om i regionen

Det är Västra Götalandsregionens projekt Air Litteratur som ger kommuner möjlighet att söka stipendium för att bli residensort för författare. I våras skrev man ihop en ansökan från Hjo, berättar biblioteksföreståndare Bo Alsterberg.

– Vi försökte sälja in Hjo och förklara varför vi tror att det är bra att som författare få komma hit, få lugn och ro och inspiration i en bra miljö.

Hjo önskade att få ta emot Csilla Toldy, som även själv hade önskat att få komma just hit. Totalt är det 14 författare som arbetar en månad på olika platser i regionen, som tilldelats stipendium.

– Vi är väldigt tacksamma för den här chansen och att Csilla kommit hit till oss. Det är en jättebra möjlighet för en liten kommun att få vara med och dela på ett exklusivt kulturutbud, att inte allt går till Göteborg, säger Bo Alsterberg.

Biblioteksföreståndare Bo Alsterberg och kulturstrateg Maria Setzer hoppas på många besökare på tisdagens författarbesök, och understryker chansen för skolan att uppmuntra unga att ta del av föreläsningen.
Biblioteksföreståndare Bo Alsterberg och kulturstrateg Maria Setzer hoppas på många besökare på tisdagens författarbesök, och understryker chansen för skolan att uppmuntra unga att ta del av föreläsningen. Foto: Miranda Smedberg

Toldy trivs i Hjo

Under tiden i Hjo får Csilla Toldy tid att helt ägna sig åt sitt arbete under en månad. Just nu finslipar hon på det sista i sin nya roman, samt översätter en diktsamling av poeten Safak Sariciek. Hon berättar att promenaderna i parken och längs sjön också resulterat i en dikt. Hon gillar vatten, och i hemstaden Rostrevor bor hon nära havet och en flod. Så kanske känns Hjo lite som hemma.

– Jag gillar det. Först kändes tystnaden konstig, men då kan man höra sig själv tänka. Jag känner mig också väldigt trygg och uppskattar mina promenader, säger hon.

Under tisdagskvällen besöker Csilla Toldy Park för att läsa ur sina verk och visa sina filmdikter.

  • Författarbesök Hjo Csilla Toldy
    Författarbesök Hjo Csilla Toldy Foto: Miranda Smedberg
  • Författarbesök Hjo Csilla Toldy
    Författarbesök Hjo Csilla Toldy Foto: Miranda Smedberg
  • Författarbesök Hjo Csilla Toldy
    Författarbesök Hjo Csilla Toldy Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

Bo AlsterbergDokumentärerFilmFilmerFörfattareHjoKatalin KarádyLitteraturPoesiStorbritannienUngernVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.