Hoppa till huvudinnehållet

Motstridiga befolkningsprognoser – så mycket väntas Skövde öka

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Regionens prognoser för tillväxt i Skaraborg skiljer sig ganska stort från kommunernas. Men koncernstabens företrädare menar att det är kommunerna som själva kan göra mycket för att komma närmare sina mål, främst genom att bygga fler bostäder.
Regionens prognoser för tillväxt i Skaraborg skiljer sig ganska stort från kommunernas. Men koncernstabens företrädare menar att det är kommunerna som själva kan göra mycket för att komma närmare sina mål, främst genom att bygga fler bostäder. Foto: Charlotte Ferneman

Enligt Skaraborgs kommunalförbund kommer Skaraborg att växa med 30 000 personer fram till 2030. Men när Västra Götalandsregionen gör en prognos blir det bara 9 000 fler invånare fram till 2035.

Ännu större blir skillnaderna mellan prognoserna för Mariestads kommun. Den kommun som förväntas växa mest i Skaraborg.

Karin Althoff på koncernstaben tycker inte att det finns några motsättningar.

– Kommunerna behöver vara lite våghalsiga, säger hon.

Karin Althoff är avdelningschef på koncernstaben och jobbar med samhällsanalys och regional utveckling. I torsdags besökte hon delregional nämnd östra, en nämnd med 15 politiker och lika många ersättare, som representerar kommunerna i Skaraborg.

Nämnden har tidigare bett strategiska nämnden om hjälp med att göra en ny befolkningsprognos för Skaraborg.

– Det var utifrån att vi i Skaraborg ser en potential för att växa kraftigt befolkningsmässigt de närmaste åren, inte minst till följd av de stora etableringarna, särskilt batterifabriken i Mariestad, förklarar Sebastian Ekeroth Clausson (S), ordförande delregional nämnd östra.

Tanken är att de prognoserna ska användas som underlag för beslut om framtida vårdutbud i regionen.

Karin Althoff har haft uppdraget att göra en befolkningsprognos för Skaraborg.

Skaraborgs kommunalförbund har räknat med att antalet invånare i Skaraborg ska öka med 11 procent fram till år 2030, från 270 000 invånare till 300 000 invånare. Karin Althoffs prognos hamnar på en ökning med bara 3,3 procent, till 279 000 invånare år 2035.

Stor skillnad i Mariestad

För Mariestads kommun blir skillnaden mellan regionens beräkning och kommunens eget framtidsscenario betydligt större. Mariestad har beräknat att öka från 24 500 till 40 000 invånare fram till och med år 2040. Det är en ökning med 63 procent. Att jämföra med regionens 10 procent till år 2035 då Mariestad skulle ha 26 950 invånare.

Karin Althoff har baserat sina uträkningar på SBC:s befolkningsprognos och hur det sett ut historiskt vad gäller flyttmönster, dödsfall och födelsetal.

Här räknas till exempel en åldrande befolkning in, och att befolkningsökningen bakåt i tiden berott mycket på utrikes inflyttning, det vill säga invandring. Just nu är invandringen låg och beräknas bli så flera år framåt.

– Vi vet att det är mycket på gång i Skaraborg, men de jättestora förflyttningarna har vi inte sett än så vi kan inte få in det just nu i våra modeller. En inflyttning sker inte heller utifrån tomma intet, folket måste komma någonstans ifrån.

Men Karin Althoff betonar att om till exempel Mariestad inte skulle göra något för att möta upp emot sina framtidsscenarier så skulle inflyttningen i den takten inte heller ske. Hon anser inte att Mariestads kommun är för våghalsig.

– Om man inte bygger nya bostäder så kommer det definitivt inte bli en massa fler människor för då har man ju ingen plats att erbjuda. För att ha en möjlighet att nå upp till det här så måste man satsa. De behöver vara lite våghalsiga.

– Vi har varit mer försiktiga i vår prognos eftersom vi går på mer befintliga metoder och den fakta som finns just nu, förklarar Karin Althoff.

Minskning i närliggande

Hon har också varit försiktig när det gäller Töreboda, Gullspång och Götene. Alltså kommuner som ligger nära Mariestad. Där har Karin Althoff räknat med en minskad befolkning med en procent. Även Skara kommun skulle enligt detta scenario få en minskad befolkning.

– Även om jag varit lite åt det försiktiga hållet så har jag ökat inflyttningen även till de kommunerna. Om man inte hade en ökad inflyttning alls så skulle befolkningen minska ganska kraftigt eftersom man har en äldre befolkning, relativt en yngre som föder barn.

Enligt Karin Althoff är det ganska många kommuner i Skaraborg som har ett negativt födelseöverskott.

– Inflyttningen gör att man kan hålla befolkningen ganska oförändrad.

Sju procent i Skövde

Enligt regionens beräkningar kommer antalet invånare i Skövde kommun öka med sju procent och i Lidköping med fyra procent.

Sebastian Ekeroth Clausson vill inte lägga några värderingar i det som Karin Althoff och Västra Götalandsregionen kommit fram till.

– Man har säkert gjort ett gediget arbete men det är en tydlig skillnad i hur regionen ser på befolkningsutvecklingen och hur kommunerna ser på befolkningsutvecklingen framöver.

Artikeltaggar

BeslutBostäderInvandringMariestadMariestads kommunNämnderPolitikSamhälleSebastian Ekeroth ClaussonSkaraborgSkaraborgs kommunalförbundVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.