Hoppa till huvudinnehållet

Framtida hårt tryck på vården oavsett prognos: ”Frågan är hur vi klarar det”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Kommer akuten i Skövde räcka till för framtidens vårdbehov? Det beror på hur snabbt den så kallade omställningen går. Men klart är att besöken på vårdcentralerna kommer att öka ganska kraftigt.
Kommer akuten i Skövde räcka till för framtidens vårdbehov? Det beror på hur snabbt den så kallade omställningen går. Men klart är att besöken på vårdcentralerna kommer att öka ganska kraftigt. Foto: Roland Svensson

Om Skaraborg växer som kommunerna tror, så kommer antalet besök till vårdcentralerna öka med 130 000 personer fram till år 2035. Men utifrån regionens prognoser så handlar det istället om en ökning med 60 000 personer.

Ännu större blir skillnaderna på antalet besök till sjukhus, beroende på vem som gjort beräkningen.

Oavsett vem som räknar, så visar det sig att den nya akuten i Skövde kan komma att få fler patienter än vad den är dimensionerad för.

Den befolkningsprognos som Västra Götalandsregionen tagit fram påverkar planering för framtida vårdutbud. Därför ser framtidsscenariot ganska olika ut för hur regionen respektive Skaraborgs kommunalförbund har räknat.

När Skaraborgs kommunalförbund förväntar en befolkningsökning med 30 000 personer fram till 2030, så räknar Västra Götalandsregionen bara med en ökning på 9 000 personer. Det gör förstås en stor skillnad i hur mycket vård som behövs.

Om regionens prognos slår in så skulle det till exempel innebära att antalet besök på vårdcentralerna i Skaraborg ökar med åtta procent, från 780 000 till 840 000 besökare. Om kommunernas vision blir realitet så kommer antalet besök istället öka till 910 000.

Ett annat exempel är besökare till akutmottagning i Skaraborg där de olika prognoserna skiljer sig åt, mellan 80 000 och 87 000 besökare år 2035. I dag är den nya akuten i Skövde planerad för 75 000 besökare, och är den enda akut som kommer att finnas i Skaraborg enligt beslut.

Det är Karin Althoff på regionens koncernkontor som gjort befolkningsprognosen för hela Västra Götaland. Hon har däremot inte räknat på själva vårdutbudet, det är kollegor på en annan enhet som gjort, men det är ändå befolkningsprognosen som är underlaget.

– Vårdbesöken kommer att öka ganska kraftigt i hela Västra Götaland under den närmaste 15-årsperioden. Då är frågan hur vi klarar av det. Men när det gäller akutmottagning så handlar det mycket om omställning, menar hon.

Tanken är att allt fler i första hand ska söka primärvård och att det ska bli allt mer egenvård. Därmed kanske akuten i Skövde skulle kunna klara av befolkningsökningen med nuvarande kapacitet.

Att trycket ökar så pass mycket på vården har inte bara med befolkningsökning att göra, utan även att andelen äldre blir allt högre.

– Men det här är ett scenario inför 2035 så vi har chans att anpassa oss allt eftersom, säger Karin Althoff.

Antal besökare i vården i Skaraborg 2035
VårdutbudVästra Götalandsregionen (i parentes ökning sedan 2022)Skaraborgs kommunalförbund (i parentes ökning sedan 2022)
Vårdcentral840 000 (+8%)910 000 (+17%)
Öppen sjukvård545 000 (+5%)600 000 (+15%)
Jourcentral32 000 (+3%)35 000 (+14%)
Sjukhusakut80 000 (+9%)87 000 (+18%)
Slutenvård39 000 (+9%)42 000 (+17%)
Slutenvård trend’26 000 (-22%)28 000 (-18%)

*Fotnot: I tabellen finns vårdutbudet ”Slutenvård trend” med. Det handlar om att relatera till den utveckling som synts över tid då antalet slutenvårdstillfällen varit vikande. Vården överförs kontinuerligt från slutenvård till öppenvård med cirka 2,5 procent årligen.

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusPrimärvårdSjukhusSkaraborgSkaraborgs kommunalförbundSkövdeVårdVård och omsorgVårdcentralerVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.