Hoppa till huvudinnehållet

Operation och IVA igång i nya lokalerna: ”Lugnare och tystare”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Operationssalarna i den nya sjukhusutbyggnaden togs i bruk redan den 24 oktober. Nu är det i stort sett bara akutmottagningarna kvar som ska flytta in i de nya lokalerna. (Bilden på operationssalen tagen i ett tidigare sammanhang)
Operationssalarna i den nya sjukhusutbyggnaden togs i bruk redan den 24 oktober. Nu är det i stort sett bara akutmottagningarna kvar som ska flytta in i de nya lokalerna. (Bilden på operationssalen tagen i ett tidigare sammanhang) Foto: Roland Svensson

Nu har IVA, operationsverksamheten och den steriltekniska enheten flyttat in i det nya akut- och serviceblocket på Skaraborgs Sjukhus i Skövde.

För närvarande handlar det till stor del om en flytt från äldre lokaler i Skövde. Men det mesta av intensivvården i Lidköping är överflyttad. Den 28 november kommer den stora inflyttningen av akutmottagningen att ske. Då både från de gamla lokalerna i Skövde, och från sjukhuset i Lidköping.

Inflyttningen i det nya så kallade akut- och serviceblocket är i full gång. Några verksamheter är redan klara med flytten. Det är intensivvårdsavdelningen (IVA), operationsverksamheten och den steriltekniska enheten. På den steriltekniska enheten steriliserar man alla instrument som används i samband med kirurgiska ingrepp.

På sjukhusets egen hemsida beskrivs de nya lokalerna med ”förbättrad patientsäkerhet och arbetsmiljö i Sveriges modernaste lokaler, som är väl anpassade för den framtida vårdverksamheten.”

Camilla Andersén, enhetschef IVA-postop, säger till sjukhusets hemsida:

– En stor eloge till all engagerad personal som varit involverade i planeringen och när vi flyttade sjätte november. Det genomfördes helt enligt plan.

För patienterna på intensivvårdsavdelningen och postoperation ska den nya omgivningen innebära stora fördelar. Patienterna vårdas enskilt, i rymligare lokaler, det finns tillgång till dagsljus och möjlighet till att se ut i den omgivande naturen. Dessutom har patienterna tillgång till sköna fåtöljer och till musik och internet.

– För oss som arbetar här är det en lugnare och tystare vårdmiljö och i nästan alla utrymmen finns fönster, vilket saknades på många utrymmen på gamla IVA, säger Camilla Andersén.

Intensivvården har fått fina, nya lokaler. Inte minst är fönster något som har saknats i flera av de tidigare lokalerna.
Intensivvården har fått fina, nya lokaler. Inte minst är fönster något som har saknats i flera av de tidigare lokalerna. Foto: Roland Svensson

Även den steriltekniska enheten (STE) och operationsverksamheten har nu flyttat in. Men för den verksamheten ska det ha varit allt annat än lugnt under flytten. Detta berodde på att förberedelsetiden för flytt och produktionsstart var kort, då enheten fick tillträde till lokalerna först en vecka före inflyttningsdagen den 11 september.

– Men nu har vi gått från trånga, slitna lokaler till stora, ljusa och moderna med den senaste tekniken för desinfektion och sterilisering, säger enhetschef Lotta Apell till hemsidan.

– Uppstartsveckorna var kaosartade, då enheten producerade för fullt samtidigt som det återstod en hel del arbete med att färdigställa lokalerna. Det var även inkörningsproblem med de nya maskinerna vilket ledde till produktionsbortfall. Under denna pressade situation gjorde medarbetarna en fantastisk insats.

Ett väntrum vid barnakuten, som ännu inte tagits i bruk.
Ett väntrum vid barnakuten, som ännu inte tagits i bruk. Foto: Roland Svensson

Operationsavdelningen flyttade under fem dagar i mitten av oktober med neddragen verksamhet. De fyra akutsalarna i Skövde bemannades av medarbetare från operationsavdelningen i Falköping.

– Flyttschemat var strukturerat och medarbetarna arbetade målmedvetet i det tidspressade schemat, berättar enhetscheferna Anna Essemo och Jens Odén.

Måndagen den 23 oktober opererades de första patienterna i de nya operationssalarna, som är ljusa och har flera möjligheter som tidigare har saknats. De nya lokalerna har inneburit förändringar i arbetssätt samt att nya rutiner har behövt utformas.

Alla akutfall till Skövde

Nu återstår inflyttning av akutmottagningarna då Skövde och Lidköping ska slås samman i gemensamma, nya lokaler. Från och med den 28 november hänvisas alla patienter i Skaraborg med akuta besvär, till den nya akutmottagningen i Skövde.

Nu återstår en inflyttning av akutmottagningarna i Skövde och Lidköping tillsammans i de nya lokalerna. (Arkivbild)
Nu återstår en inflyttning av akutmottagningarna i Skövde och Lidköping tillsammans i de nya lokalerna. (Arkivbild) Foto: Roland Svensson
Ny avancerad röntgenutrustning i de nya operationssalarna.
Ny avancerad röntgenutrustning i de nya operationssalarna. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

IntensivvårdLidköpingSjukhusSkaraborgSkövdeVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.