Hoppa till huvudinnehållet

Smittsamma sjukdomar härjar på äldreboendena: ”Kom inte hit och sprid”

Publicerad:
Annika Törner, vård- och omsorgschef, uppmanar anhöriga att hålla sig hemma om de är sjuka.
Annika Törner, vård- och omsorgschef, uppmanar anhöriga att hålla sig hemma om de är sjuka. Foto: Christoffer Tuulik

Vinterkräksjuka, covid-19, RS-virus, och säsongsinfluensa. Många smittsamma sjukdomar florerar samtidigt på äldreboendena.

– Kom inte hit och sprid sjukdomarna vidare, uppmanar vård- och omsorgschef Annika Törner.

Host, host och snörvel. Många som bor på Hjo kommuns äldreboenden har varit eller är förkylda eller sjuka med feber och andra symptom för närvarande.

– Det handlar inte om något utbrott av något slag. Så många fall är det inte. Men det är många olika smittsamma sjukdomar samtidigt, säger Annika Törner.

Eftersom det inte längre testas systematiskt för covid-19 är det svårt att säga exakt vad det är för sjukdom man har.

– Det kan vara allt från vanliga förkylningar, covid-19, RS-virus eller säsongsinfluensa. Vi har haft några konstaterade fall av covid-19, säger Annika Törner.

Kräksjuka

Även vinterkräksjukan har drabbat vissa boende.

Hjo kommun uppmanar anhöriga att inte besöka äldreboendena vid sjuksymptom.

– Vi som medborgare ska alltid skydda vår omgivning genom att inte sprida smittan vidare när vi är sjuka. Men det är extra viktigt nu när många smittor sprids samtidigt. Vi vill inte behöva införa munskyddstvång, men kommer såklart göra det om det behövs.

Krav på munskydd

Vård- och omsorgsverksamheten gör dagliga riskbedömningar för att avgöra om personal och besökare behöver använda munskydd.

– En del boenden har infört kravet att personal som är närmare brukare än två meter ska bära munskydd. Det är upp till varje enhetschef att bestämma vad som ska gälla på respektive boende.

Inget besöksstopp

Men något besöksstopp är inte aktuellt i nuläget.

Varför inte?

– Det är inte aktuellt och hoppas aldrig det blir det igen. Det är inte på den nivån att det behövs. Det sociala påverkas dessutom väldigt negativt av besöksstopp, så det ska mycket till för att det ska vara aktuellt.

Artikeltaggar

Annika TörnerCoronavirusetHjoHjo kommunSjukdomSmittorVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.