Hoppa till huvudinnehållet

Nu öppnar nya akuten i Skövde – hyllas stort av toppolitikern: ”Vård av hög kvalitet”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
På tisdag tas plasten bort från skylten ovanför entrén till den nya akutmottagningen i Skövde.
På tisdag tas plasten bort från skylten ovanför entrén till den nya akutmottagningen i Skövde. Foto: Helene Magnusson

Tisdagen den 28 november blir en historisk dag för Skaraborgs sjukhus. Klockan halv åtta på morgonen öppnas portarna till den nya akutmottagningen i Skövde.

Samma dag stängs dörren till akuten i Lidköping och alla skaraborgare kommer därefter hänvisas till Skövde vid behov av akut vård.

Den 28 november klockan 21.00 ska all akutsjukvård ha flyttats ut från Skaraborgs sjukhus i Lidköping. På morgonen samma dag öppnar den nya akutmottagningen i Skövde.

Akutmottagningen i Lidköping kommer att ta emot kirurgi- och ortopedipatienter den dagen fram till klockan 16.00 och medicinpatienter fram till 21.00. Därefter stänger akutmottagning och all akutsjukvård hänvisas till Skövde. Det går att läsa på Skaraborgs sjukhus hemsida.

Ingången till den nya akuten ligger på baksidan av den stora entrén till sjukhuset. På tisdag kommer det att finnas skyltar uppsatta så att man tar rätt väg in, försäkrar sjukhusdirektör Stellan Ahlström. Det blir en annan infart än till den stora sjukhusentrén.

Under fredagen fanns skyltar uppe ovanför den nya akutentrén. De var dock övertäckta eftersom den gamla akuten fortfarande är i bruk. Inne i den första lokalen som är en reception med tre luckor, höll en elektriker på att fixa det sista med det elektroniska kösystemet.

Stolt ledning

I ett rum intill hade Skaraborgs sjukhusstyrelse presskonferens efter styrelsemötet. Enligt Stellan Ahlström blir det ingen särskild öppningsceremoni den första dagen eftersom en invigning av lokalerna redan ägt rum då några anställda, politiker och press var på plats.

– Jag kommer att följa med spänning vad som händer i det nya huset, säger han.

Och Anna-Karin Skatt (S), ordförande sjukhusstyrelsen, uttrycker stolt:

– Den 28 november tar vi i drift en av de modernaste akutmottagningarna i hela Sverige. Vi ligger i framkant. Vi har satsat 2,6 miljarder kronor på Skaraborg. Jag vill särskilt lyfta att vi också öppnar en barnakut. Vi kommer att ha en vård av hög kvalitet som gynnar alla i Skaraborg.

Christer Hennström fixar det sista med könummersystemet i receptionen.
Christer Hennström fixar det sista med könummersystemet i receptionen. Foto: Helene Magnusson
Det här är ingången till den nya akuten i Skövde.
Det här är ingången till den nya akuten i Skövde. Foto: Helene Magnusson

Brödtext här...

Artikeltaggar

AkutsjukvårdAnna-Karin SkattInvigningarKirurgiLidköpingSkaraborgs sjukhusSkövdeStellan AhlströmVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.