Hoppa till huvudinnehållet

Svårt räkna ut administrativa kostnader i sjukvården: ”Skulle medföra stor arbetsbörda”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Västra Götalandsregionen har svårt att räkna ut hur mycket av sjukvårdskostnaderna som går till administration. Ändå ligger det ett sparkrav på administrationen på 50 miljoner kronor nästa år.
Västra Götalandsregionen har svårt att räkna ut hur mycket av sjukvårdskostnaderna som går till administration. Ändå ligger det ett sparkrav på administrationen på 50 miljoner kronor nästa år. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Hur mycket av sjukvårdens kostnader går till administration? Koncernkontoret menar att det är svårt att definiera begreppet administratör och att en sådan uträkning inte är önskvärd med tanke på den belastning som råder inom hälso- och sjukvården.

Trots det ska minst 50 miljoner kronor sparas på just administration enligt de rödgrönas budget som gäller för 2024.

Det är fyra Sverigedemokrater som har lagt ett initiativärende som varit uppe på regionstyrelsen. De vill veta hur mycket av sjukvårdens kostnader som går till administration och göra en jämförelse med andra regioner.

Jonas Eriksson (SD), regionråd från Skövde och ledamot i regionstyrelsen, är en av dem som skrivit under.

– Det är många som har lyft den här frågan i samband med neddragningar, till exempel nedläggningen av akutmottagningen i Lidköping, säger Jonas Eriksson.

– Vi tycker att det är relevant att se hur det utvecklats över tid. Det är svårt att gå ut med en åtgärd när man inte vet fakta bakom.

Han hänvisar bland annat till regionernas gemensamma register på nätet, Kolada.se, där antalet vårdanställda mellan 2013-2022 ska ha ökat med 7,3 procent i Västra Götalandsregionen medan antalet administratörer ökat med 21 procent.

I de rödgrönas budget för nästa år, alltså undertecknat av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, slås fast att kostnaden för administrationen i dag uppgår till cirka 15 procent av personalkostnaderna. Enligt budgeten ska denna andel minska med tio procent under mandatperioden. För 2024 ska det innebära minskade kostnader för administration med minst 50 miljoner kronor.

Även Sverigedemokraterna har med en minskning på administrationen i sin budget.

– Men vi vill se hur det sett ut över tid. Och först när man identifierat problemet, om det nu är ett problem, så kan man gå in med åtgärder, menar Jonas Eriksson.

Vad är en administratör?

I underlaget från koncernkontoret som är undertecknat av regiondirektör Håkan Sandahl och ekonomidirektör Ann-Charlotte Järnström, håller de med om att initiativärendet lyfter en frågeställning som ofta diskuteras i den offentliga debatten. Samtidigt betonar de att det är en svår frågeställning då det inte finns en generellt gällande och en vedertagen definition av vad begreppet administration innebär.

Jonas Eriksson (SD), regionråd från Skövde, menar att man först måste se hur administrationen ser ut, innan man kan vidta åtgärder.
Jonas Eriksson (SD), regionråd från Skövde, menar att man först måste se hur administrationen ser ut, innan man kan vidta åtgärder. Foto: Peter Wahlström / Plint Marketing AB

”Sveriges kommuner och regioner har i olika studier dragit slutsatsen att det är förenat med stora svårigheter att definiera och avgränsa begreppet administration. Vad en myndighet, förvaltning eller organisation bedömer som administration, vårdnära eller icke vårdnära, är inte detsamma som en annan gör – varför det också försvårar att göra jämförelser.”, skriver direktörerna.

Enligt koncernkontoret skulle det krävas ett omfattande arbete för att få fram en gemensam definition av administratör, för Västra Götalandsregionen.

Avslår förslaget

Regionstyrelsen beslutade att gå på koncernkontorets förslag, att avslå initiativärendet. Ingen från den socialdemokratiska ledningen ställer upp på en intervju i frågan. Janette Olsson (S), ordförande i strategiska nämnden och ledamot i regionstyrelsen, skriver så här i ett sms:

”Att genomföra en sådan utredning och analys skulle medföra en stor arbetsbörda i ett ansträngt läge. Koncernkontorets bedömning är att detta inte är önskvärt med tanke på den belastning som råder inom hälso- och sjukvården, samt att VGR inte kan ställa sådana krav på andra regioner. Det håller jag med om.

Hon skriver vidare: ”Arbete och uppdrag pågår inom hälso- och sjukvården och flera styrelser och förvaltningar att identifiera förenklad och minskad administration. Det är ett viktigt område att arbeta med. I vår budget för 2024 finns uppdrag att minska administrationen . Så initiativet kan till den delen omhändertas inom ramen för det uppdraget.”

Janette Olsson (S) menar att de analyser som Sverigedemokraterna skulle vilja se, blir en för tung arbetsbörda för regionen just nu i ett ansträngt läge.
Janette Olsson (S) menar att de analyser som Sverigedemokraterna skulle vilja se, blir en för tung arbetsbörda för regionen just nu i ett ansträngt läge.

Vi har begärt att också få svar från S-ledningen på följande frågor: Hur ska ovanstående mål (att minska adminstrationen med 10 procent) kunna nås om man inte vet hur stor andel av personalkostnaderna som går till administration? Hur ska man kunna följa upp effekten av de här sparkraven?”

Ängelina Ahlén, kommunikatör hos Socialdemokraterna svarar via mejl:

”Jag har stämt av frågorna internt och avslaget beror på att målet redan finns och är antaget i budget 2024, och nu arbetar förvaltningen med hur det ska genomföras. Med andra ord vore det då dubbelarbete att starta ytterligare ett projekt för detta och att göra jämförelser med andra regioner parallellt.”

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiFörvaltningJanette OlssonJonas ErikssonLidköpingMiljöpartietSjukvårdSkövdeSocialdemokraternaSverigedemokraternaVård och omsorgVänsterpartietVästra GötalandsregionenÅtgärder

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.