Hoppa till huvudinnehållet

Inget beslut om nya patientavgifter: ”Bristfälligt underlag”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
En dubblering av kostnaden för ett besök hos till exempel sjukgymnast, var ett av förslagen på höjda patientavgifter.
En dubblering av kostnaden för ett besök hos till exempel sjukgymnast, var ett av förslagen på höjda patientavgifter. Foto: Thomas Kühnel

Det blev inget beslut om nya, i många fall kraftigt höjda patientavgifter när regionfullmäktige skulle fatta beslut under tisdagen.

Istället blev det återremiss som begärdes av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Den rödgröna ledningens mål var bland annat att få ned antalet digitala vårdmöten med nätläkare.

I förslaget till nya patientavgifter i Västra Götalandsregionen så skulle bland annat avgiften för ett läkarbesök på den vårdcentral som man är listad, komma att dubbleras från och med 1 januari 2024. Förslaget var att höja från 100 till 200 kronor per besök.

Även chattmöten med sjukvårdspersonal föreslogs inte längre vara avgiftsfritt utan kosta lika mycket som ett fysiskt vårdmöte. Och det skulle kosta ännu mer om chattmötet blev med en läkare som inte var knuten till den vårdcentral där man är listad. Det handlade om 200-300 kronor per besök, fysiskt eller via chatt.

Telefonkontakt med till exempel sjuksköterska eller psykolog, skulle också bli avgiftsbelagt.

Lisa Berglund (KD) var en av många talare från oppositionen som reagerade på förslaget. Hon framförde argument mot att införa nya digitala avgifter.

– Forskning visar att den digitala vårdkontakten minskar om det sker en avgiftshöjning och istället sker det en ökning av de fysiska besöken inom primärvården. Det ses speciellt hos unga. Det är tvärtemot vad vi vill.

Hon menade också att ärendet har hanterats väldigt snabbt.

– Och det har varit otillräcklig information och ingen risk- och konsekvensanalys i strategiska nämnden.

Lisa Berglund (KD) riktade skarp kritik mot sättet att ta fram föreslagna patientavgifter.
Lisa Berglund (KD) riktade skarp kritik mot sättet att ta fram föreslagna patientavgifter. Foto: Västra Götalandsregionens webbsändning

Dubbelt för rehabbesök

Lisa Berglund och stora delar av oppositionen reagerade också på höjningen av rehabbesök, från 100 till 200 kronor.

– Att dubblera avgifter till läkarbesök på vald vårdcentral och vårdval rehab är inte att säkra vården. Jag tycker underlaget är bristfälligt, sa Cecilia Andersson (C).

Janette Olsson (S) menade att de digitala avgifterna skulle vara ett sätt att begränsa nätläkarbolagen.
Janette Olsson (S) menade att de digitala avgifterna skulle vara ett sätt att begränsa nätläkarbolagen.

Janette Olsson (S), hänvisade till att de tidigare beslutat om att öka intäkterna för patientavgifter med 100 miljoner kronor. Det ingår i de rödgrönas budget.

– Vi behöver också se över patientströmmarna. Från akutvård till primärvård och digital vård. Samtidigt har vi att hantera nationella utredningar som ser över hur vi kan begränsa de så kallade nätläkarbolagen genom att ha teknikneutrala ersättningar.

Carina Örgård hänvisade också till aktörer utanför den egna verksamheten.

– Vi ser att när marknad tillåts leka affär på regionens budget så måste vi gå ihop och se hur vi kan göra för att stoppa det. Men vi måste också ha en budget som ska gå ihop.

Höjning dröjer

När beslutet om avgifterna skulle tas efter en lång debatt, begärdes återremiss från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Eftersom de har mer än en tredjedel av rösterna så blev det också resultatet.

Ärendet går nu först tillbaka till regionstyrelsen.

Då regionfullmäktige inte har något mer möte i år, så blir det inte heller någon höjning av patientavgifter från och med den 1 januari 2024.

Artikeltaggar

BudgetarCarina ÖrgårdCecilia AnderssonJanette OlssonKristdemokraternaModeraternaPrimärvårdSocialdemokraternaSverigedemokraternaVårdVård och omsorgVårdcentralerVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.