Hoppa till huvudinnehållet

Skolgårdar stängs nattetid: ”Ett sätt att stävja stök och bråk”

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Hammarnskolan i Hjo
Hammarnskolan i Hjo Foto: Christoffer Tuulik

Skolgårdar på grundskolor och förskolor i Hjo stängs av nattetid för allmänheten. Detta som ett led i att komma till rätta med stök och bråk, som förekommit. Så sent som i höstas stack sig en elev på en kanyl som hittades på Guldkroksskolans skolgård.

– Vi tar problemet med stök och bråk på våra skolgårdar på största allvar. Därför gör vi en revidering av de lokala ordningsskrifterna där grundskolornas och förskolornas skolgårdar inte längre är allmän plats mellan klockan 23 och 06, säger kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).

Skolgårdarna har blivit tillhåll efter skoltid och det har uppstått både stök och bråk. Så sent som i oktober skrev HT om en incident som inträffade på Guldkroksskolans skolgård. En elev hade då hittat och stack sig olyckligt på en kanyl, som låg på skolgården.

Kanyl på skolgården

Eleven fick uppsöka sjukvård, men klarade sig utan men.

– En incident vi ser allvarligt på, sa skolchef Marie-Louise Brage till HT.

Hon berättade att det främst handlar att grupper av ungdomar och unga vuxna som samlas och håller på med skadegörelser och nedskräpning.

Kommunen satte in åtgärder, bland annat utökad rondering av vakter och att ungdomscoacher finns ute i området på kvällar och helger.

Stopp nattetid

Nu tar kommunen nästa steg och ändrar i den allmänna lokala ordningsföreskriften.

Kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) ser föreskriften som ett verktyg för väktare och polis att kunna avhysa personer som ställer till med stök och bråk på skolgårdarna.
Kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) ser föreskriften som ett verktyg för väktare och polis att kunna avhysa personer som ställer till med stök och bråk på skolgårdarna. Foto: Christoffer Tuulik

Ändringen innebär att skolgårdarna på grundskolor och förskolor i kommunen inte längre räknas som allmän plats från klockan elva på kvällen till klockan sex på morgonen.

– Det är inte den slutliga lösningen på stöket och bråket, men ska ses som en möjlighet att kunna köra bort obehöriga som vistas på skolgårdarna. Det ger väktare och andra, som exempelvis polisen, rätten att avhysa personer som inte ska uppehålla sig där vid den tiden, säger Catrin Hulmarker.

Hon tror inte att den breda allmänheten kommer att påverkas av den nya föreskriften.

– Det är inte så många som vistas där mellan klockan 23 och 06.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCatrin HulmarkerFörskolorGuldkroksskolanHammarnskolanHjoMarie-Louise BrageModeraternaNedskräpningSkadegörelseSkola och utbildningÅtgärder

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.