Hoppa till huvudinnehållet

Julmarknaden växer och Juldopp i Vättern med Jesus

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
På väg till årets Juldopp är Moses (Patric Rovaniemi), Jesus (Andreas Gåvertson), jungfru Maria (Malin Johansson) och vise man (Maria Grydbäck).
På väg till årets Juldopp är Moses (Patric Rovaniemi), Jesus (Andreas Gåvertson), jungfru Maria (Malin Johansson) och vise man (Maria Grydbäck). Foto: Privat

Kommande lördag drar julfirandet i Hjo i gång på allvar. Det blir traditionell julmarknad på Stora torget och runt om i staden ordnas med aktiviteter och minimarknader. En av höjdpunkterna är som vanligt Juldoppet i Vättern, som i år får en biblisk koppling.

– Julmarknaden fortsätter att växa och i år är det fler än 80 utställare anmälda. Det kan jämföras med strax under 70 förra året. Det är vi glada för och det händer mycket i stan under lördagen, konstaterar besöksnäringsutvecklare Lotta Persson.

Julmarknaden fortsätter att växa och i år är drygt 80 utställare anmälda.
Julmarknaden fortsätter att växa och i år är drygt 80 utställare anmälda. Foto: Lars-Ola Carlén

Bland stånden erbjuds olika typer av hantverk, smide, julgodis, ost, leksaker, julkransar, kärvar, bakverk och mycket mer.

Fika och julgröt

I kyrkan serveras julfika i vapenhuset och på Kulturtorget inne på Kulturkvarteret serverar PRO julgröt.

– På Kulturtorget visas också en julgransutställning med pynt från tre decennier, berättar Lotta Persson.

Tomten kommer till Vinterparken i Samskoleparken och barnen får komma fram och hälsa och bli fotograferade.
Tomten kommer till Vinterparken i Samskoleparken och barnen får komma fram och hälsa och bli fotograferade. Foto: Lars-Ola Carlén

I Samskoleparken byggs en vinterpark dit tomten kommer på besök och runt om i stan blir det minimarknader. Bland annat på gården till Göstas verkstad, på Stadsgården, vid Biergarten i Stadsparken och på 10:an.

I Villa Svea kan man tillverka sin egen julstjärna i papper och på krukmakeriet Clay kan man tillverka julgranshänge i lera.

Årets juldopp i Vättern

Det stora dragplåstret är Juldoppet i Vättern där badarna klär ut sig efter olika teman. I år är temat Julrus i nissarnas I love Hjo.

– Vi försöker få till det för barn och även för gammal som ung. Det är viktigt att vi har kul och vår klädsel återspeglar temat till vissa delar. Tanken är att deltagarna ska återspegla julen och från bibeln i årets Juldopp, berättar Pierre Rydén som är ansvarig för Juldoppet.

Juldoppet är ett stort dragplåster och många brukar samlas på sandstranden vid badhytterna för att beskåda vinterbadarna när de doppar sig i Vättern.
Juldoppet är ett stort dragplåster och många brukar samlas på sandstranden vid badhytterna för att beskåda vinterbadarna när de doppar sig i Vättern. Foto: Lars-Ola Carlén

Innan själva doppet åker Tomtefamiljen med häst och vagn och leder paraden genom staden. Sedan sker själva juldoppet i Vätterns vågor vid sandstranden nedanför badhytterna på Guldkroksbadet.

Artikeltaggar

HantverkHjoJuldoppetJulmarknaderKulturkvarteretLotta PerssonNöje/KulturPROSamhälleVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.