Hoppa till huvudinnehållet

Rödgrön budget med stort underskott som kan bli större: ”Ingen skattehöjning”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Det skilde drygt en miljard kronor mellan Rödgrön lednings och Moderaternas satsning på hälso- och sjukvården i regionen.
Det skilde drygt en miljard kronor mellan Rödgrön lednings och Moderaternas satsning på hälso- och sjukvården i regionen. Foto: Ove Rydh

Rödgrön lednings tilläggsbudget gick igenom på regionfullmäktige under tisdagen. Resultatet för 2024, för hela Västra Götalandsregionen, beräknas till minus 1,5 miljarder kronor.

Under samma möte presenterades en delårsrapport som visar att sjukhusen räknar med att gå back med 2,4 miljarder i år.

Nu är det också säkrat att Skaraborg får totalt nio miljoner kronor för att förstärka ambulansverksamheten.

Totalt sex olika förslag till tilläggsbudget 2024 låg på regionfullmäktiges bord när de sammanträdde i Vänersborg under tisdagen. Samtliga partier budgeterade underskott, förutom Moderaterna vars budgetförslag låg på plus 165 miljoner.

Eftersom de rödgrönas budget representerade flest antal ledamöter var det den som gick igenom. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet satsar nästan 50 miljarder kronor på hälso- och sjukvården nästa år, att jämföra med Moderaterna som budgeterade 48,8 miljarder kronor.

Helén Eliasson (S) förklarade att de hade räknat med mer pengar från staten.
Helén Eliasson (S) förklarade att de hade räknat med mer pengar från staten. Foto: Västra Götalandsregionens webbsändning

– Vi har ett extraordinärt läge inom svensk hälso- och sjukvård. Då behöver man kraftsamla nationellt. Vi har ansvar i den här församlingen att ha en hållbar verksamhet inför nästa generation, sa Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Hon förklarade att de inte nått ända fram till en budget i balans. De rödgrönas budget visar minus 1,5 miljarder kronor.

– Vi har fått frågor om vi ska höja skatten. Men det är enormt påfrestande för våra invånare som redan i dag är fattiga och har lite pengar i plånboken. Vi hade utgått ifrån att den nationella nivån hade levererat mer, att hjälpa till med inflationsdelen som är så hög de här åren, för att vi ska kunna planera mer långsiktigt och inte göra idiotbesparingar.

– Nu tvingas vi göra en del strukturbeslut. Men vi måste göra det här klokt. Vi ska göra infrastruktursatsningar, vi ska skapa tillväxt och vi ska ha en verksamhet i balans, sa Helén Eliasson.

Behöver prioritera mer

Hans Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande, presenterade en budget med ett överskott.

– Vi tar ansvar och tar höjd för ytterligare ekonomiska försämringar. I vår budget fokuserar vi på det vi ser som kärnverksamheter. Vi är övertygade om att vi behöver prioritera ännu mer i framtiden och diskutera vad vi inte ska göra.

Lars Holmin (M) menade att de måste prioritera ännu mer och diskutera vad regionen inte ska göra.
Lars Holmin (M) menade att de måste prioritera ännu mer och diskutera vad regionen inte ska göra. Foto: Västra Götalandsregionens webbsändning

Hans Holmin ifrågasatte också de rödgrönas budget.

– Hur tänker de röda partierna? Budgeten som ligger nu, bygger på att sjukhusen klarar sin ekonomi. Det ser inte ut att göra så för det här året, och även nästa års budget bygger på att sjukhusen gör det. Vad tror vi egentligen vi kommer att hamna på för underskott?

Helén Eliasson ville ha hjälp att vända utvecklingen.

– Min ambition är att tillsammans med rödgrön ledning, men också tillsammans med andra här i rummet, försöka vända den utvecklingen för att få ett större förtroende för att vi kan skapa en bättre välfärd för våra invånare här i regionen.

Ambulansen i Skaraborg

Tilläggsbudgeten har lagts utifrån de statsbidrag som utlovats i regeringens budgetproposition för 2024. Ett antal justeringar behövdes därför göras utifrån den budget som regionfullmäktige klubbade i juni. Det var det som gjordes nu.

Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden får 525 miljoner kronor från statsbidragen för riktade satsningar. Pengarna fördelas på en allmän uppräkning av sjukhusen och primärvården med 492 miljoner, barn- och ungdomspsykiatrin, barn- och ungdomsmedicin och ambulanssjukvården i Skaraborg får extra pengar.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiHelén EliassonLars HolminMiljöpartietModeraternaSjukhusSjukvårdSkaraborgSocialdemokraternaVård och omsorgVänersborgVänsterpartietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.