Hoppa till huvudinnehållet

Het debatt om stängda jourcentraler: ”Invånarna börjar bli frustrerade”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
De stängda jourcentralerna i Mariestad och Falköping debatterades i regionfullmäktige.
De stängda jourcentralerna i Mariestad och Falköping debatterades i regionfullmäktige. Foto: Charlotte Ferneman

– Invånarna i regionen, men i synnerhet i Skaraborg, börjar bli frustrerade på riktigt. Ni säger en sak till media och till invånarna, men gör en helt annan.

Albin Gilbertsson (SD) ville ha svar från Göran Larsson (MP), ordförande för Närhälsans styrelse, om hur man ska tolka den dispensansökan som de har gett till primärvården att fortsatt hålla jourcentralerna i Mariestad och Falköping stängda. Trots att Göran Larsson tidigare lovat att hålla sig till tidigare bestämmelser.

Frågorna från Albin Gilbertsson kom i en interpellation på senaste regionfullmäktige. Han hänvisade till det beslut som tagits i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden att primärvården får fortsatt dispens att hålla jourcentralerna i Mariestad och Falköping stängda även nästa år. Sverigedemokraterna var det enda parti som röstade emot.

– Sedan 2020 har jourcentralerna i Falköping och Mariestad varit dispensstängda, fastän det finns tydliga bestämmelser i krav- och kvalitetsboken om att de ska vara öppna, förklarade Albin Gilbertsson.

Krav- och kvalitetsboken är de bestämmelser som gäller för vårdcentralerna att förhålla sig till. Där finns inskrivet att det ska finnas jourcentral i både Mariestad och Falköping.

– I våras var svaret från ordföranden i styrelsen för Närhälsan, att man inte har för avsikt att frångå bestämmelserna i krav- och kvalitetsboken. Nu ser vi hur mycket de orden är värda.

Albin Gilbertsson (SD) menade att regionen måste släppa storstadsperspektivet och visa att man är de 49 kommunernas region.
Albin Gilbertsson (SD) menade att regionen måste släppa storstadsperspektivet och visa att man är de 49 kommunernas region.

Albin Gilbertsson menade att det rödgröna styret verkar ha satt i system att säga en sak utåt, till media och till invånare, men göra en helt annan.

– Invånarna i regionen, i synnerhet i Skaraborg, börjar bli frustrerade på riktigt.

Hur ska man tolka?

I interpellationen ställde han frågan till Göran Larsson om vad nära vård betyder för honom, och hur man ska tolka de praktiska exemplen i Skaraborg där man gör tvärt om. Han undrade också vilken betydelse som krav- och kvalitetsboken har för att säkerställa en tillgänglig vård för hela regionen.

Göran Larsson svarade att både han och rödgrön ledning strävade mot långsiktighet i omställningen till nära vård.

– Att däremot jobba med dispenser är kortsiktiga lösningar, något vi i Närhälsans styrelse tidigare signalerat.

Han hänvisade till det uppdrag som getts till strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden om att genomlysa strukturen för samverkansområden och jouruppdraget inom regionen.

Göran Larsson (MP), ordförande Närhälsan, menar att medan dispenserna om stängda jourcentraler har gällt, har de mött upp med ökade öppettider och Närhälsan Online.
Göran Larsson (MP), ordförande Närhälsan, menar att medan dispenserna om stängda jourcentraler har gällt, har de mött upp med ökade öppettider och Närhälsan Online.

– Efter allt för många år av dispenser har vi dock mött upp invånarnas behov med ökade öppettider, Närhälsan Online och andra processer som medverkar till förbättrade möjligheter till att komma åt vår primärvård.

Albin Gilbertsson menade att Närhälsan online inte ska ersätta en jourcentral.

– Det ska vara ett komplement till befintlig verksamhet.

Centralisera allt till Skövde?

Han ifrågasatte också en del övrigt som sker i Skaraborg just nu.

– Vad är beskedet till invånarna i Mariestad och Falköping? Ligger styret flata och accepterar, liksom Lidköping successivt utarmas, att man istället kommer centralisera allt till Skövde? Det kanske man kunde ha en viss förståelse för om man samtidigt kunde se att primärvården stärker upp och väger upp med jourcentraler när sjukhusen på orterna försvinner. Vi måste släppa storstadsperspektivet som finns i regionen. Vi pratar om att hela regionen ska leva. Upp till bevis, visa i praktisk handling att vi är de 49 kommunernas region.

– Jag förstår Skaraborgarnas oro kopplat till nedläggningen av akuten vid Lidköpings sjukhus, däremot känner jag mig trygg i att de insatser vi gör för att förstärka jourcentralen vid Ågården kommer att möta upp invånares behov av akut primärvård, svarade Göran Larsson.

Artikeltaggar

FalköpingGöran LarssonLidköpings sjukhusMariestadMiljöpartietNärhälsanPrimärvårdRegionfullmäktigeSkaraborgSocialdemokraternaStyrelserSverigedemokraternaVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.