Hoppa till huvudinnehållet

Stor efterfrågan på ammunition: ”Vi bidrar till samhället”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Det är stor efterfrågan på Nammos produkt just nu. Anders Gunnarsson, fabrikschef visar en färdig patron.
Det är stor efterfrågan på Nammos produkt just nu. Anders Gunnarsson, fabrikschef visar en färdig patron. Foto: Roland Svensson

När USA gick ur Afghanistan bromsade tillverkningen in hos ammunitionstillverkaren Nammo i Karlsborg. Men nu går maskinerna åter varma och verksamheterna bidrar till fler jobb och en utveckling av orten.

Det blåser snålt från Vättern som bara ligger några meter bort. Det gäller att dra jackan tätt omkring sig. Vågornas skum går i sidled som är typiskt för den här sjön. Det är vackert, men kanske inte så badvänligt just nu.

Vi kommer snart in värmen, i en av flera byggnader där produktionen är i full gång. Produkten som tillverkas är på ett sätt inte så märkvärdig eftersom den enbart består av fyra delar. Men det ska snart visa sig att det inte är någon lätt sak att tillverka och kontrollen av varje del är minutiös. Material, vikt, storlek, ja allt studeras mycket noga innan varan skickas ut till kund.

Finkaliberpatronerna som det nu är stor efterfrågan på, består av fyra delar, projektil, hylsa, krut och tändhatt.

Vi befinner oss nu i Karlsborg, nära fästningen och Försvarsmaktens bataljon K3.

Carl Amsén, en av 232 anställda på Nammo, detaljgranskar en hylsa.
Carl Amsén, en av 232 anställda på Nammo, detaljgranskar en hylsa. Foto: Roland Svensson

Fabrikschef Anders Gunnarsson visar oss produktionen av hylsor som görs i mässing, det vill säga en blandning av koppar och zink.

– Vi tillverkar mellan 350 000 och 400 000 hylsor varje dag och här jobbar man i treskift, berättar Anders Gunnarsson.

Det vill säga dygnet runt.

Hemligt och farligt

Flera av maskinerna som ska bearbeta materialet har många år på nacken. Men allt eftersom byts de ut.

– Våra äldsta maskiner är från 1910-talet, men vi har också nya från 2020-talet och vi gör nu löpande nya investeringar, förklarar Anders Gunnarsson.

Sanna Domenéch kontrollmäter hylsorna. Varje dag tillverkas mellan 350 000 och 400 000 hylsor. För att hinna med jobbar personalen i treskift.
Sanna Domenéch kontrollmäter hylsorna. Varje dag tillverkas mellan 350 000 och 400 000 hylsor. För att hinna med jobbar personalen i treskift. Foto: Roland Svensson

Mycket av tillverkningen är hemlig och också farlig för den som inte vet hur sakerna ska hanteras. I den lokal där krutet hanteras får vi inte komma in, men vi får i alla fall se hur anställda kontrollerar och packar de färdiga patronerna. Ammunitionen kontrolleras mycket noggrant. Inget får lämnas åt slumpen.

Bidrar till samhället

Det är naturligtvis positivt för företaget och för Karlsborgs kommun att produktionen på Nammo har ökat och att de är i full gång att utöka personalstyrkan. Nya ordrar kommer in i strid ström. Å andra sidan kanske bakgrunden till allt större efterfrågan inte alltid är lika rolig att prata om. Att ammunitionen ska kunna användas i krig.

– Men det känns som att man bidrar till något som behövs, säger Lena Erntell, HR-chef för hela Nammogruppen.

Lena Erntell, HR-chef och Fanny Bergstedt, HR-specialist, berättar att företaget måste synas mer än tidigare, på grund av behoven av att rekrytera mer personal.
Lena Erntell, HR-chef och Fanny Bergstedt, HR-specialist, berättar att företaget måste synas mer än tidigare, på grund av behoven av att rekrytera mer personal. Foto: Roland Svensson

– Många som jobbar hos oss är ju inte bara i en produktion och tillverkar något, utan man känner också att man bidrar till samhället, att vi säkrar att vi kan leva som vi vill leva i Sverige. Det är sådana saker vi vill locka med också, inte bara ett intressant jobb.

Med 232 anställda i Karlsborg är det ingen liten arbetsgivare i en kommun med ungefär 7 000 invånare.

Karlsborgsenheten är en av fyra som Nammo driver. Tre enheter är anpassade till militär produktion, förutom i Karlsborg, även i Karlskoga och Vingåker.

Varslade hundratalet

Det här är en verksamhet som förändras i takt med omvärldsläget. Mellan 2013 och 2014 blev det en rejäl nedgång i verksamheten i Karlsborg som direkt kunde kopplas till när USA gick ur Afghanistan och efterfrågan på vapen och ammunition minskade.

Under ett par års tid varslades över 110 personer om uppsägning på Vanäsverken, numera Nammo.

Anders Gunnarsson, fabrikschef, visar runt i lokalerna där patronhylsorna tillverkas.
Anders Gunnarsson, fabrikschef, visar runt i lokalerna där patronhylsorna tillverkas. Foto: Roland Svensson

Men nästa gång som det satte ordentlig fart igen i Karlsborg, var inte alls i samband med ett nytt krigstillstånd, istället var det en världsomfattande pandemi som fick fart på affärerna. Strax efter coronapandemins utbrott 2020 hände något.

– Vi insåg att orderböckerna började fyllas på och att det vände uppåt igen. Enligt min tro så såg vi i pandemin att vi inte klarade av att vara självförsörjande. Vi hade inget lager. Vi hade ingen handsprit, vi hade inga munskydd, vi hade inte det vi behövde för att klara av en sån krissituation, säger Lena Erntell.

MSB behövde se över sitt totalförsvar och sina förråd.

Och sedan kom Ukrainakriget som gör att alla verksamheter som tillverkar vapen och ammunition går för högtryck.

Men redan 2016-2017 hade uppgången börjat synas, då påverkades Karlsborgsfabriken av att värnplikten åter skulle gå tillbaka till plikt.

– Och sedan två år tillbaka ser vi att det är ett större intresse för den här verksamheten när vi ska rekrytera. Man har insett att den här typen av industri behövs och det är fler som vill vara med och bidra till totalförsvaret, förklarar Lena Erntell.

Det krävs minutiös kontroll av de färdiga patronerna innan de levereras till kunderna.
Det krävs minutiös kontroll av de färdiga patronerna innan de levereras till kunderna. Foto: Roland Svensson

Det närmsta året räknar de med att behöva öka upp med ett 20-tal tjänster. Det kommer bland annat att behövas produktionstekniker, operatörer och ingenjörer.

Vi kanske kommer att gå upp emot 250-260 anställda, säger Anders Gunnarsson.

Lena Erntell berättar att det har blivit allt svårare att rekrytera på grund av konkurrens från andra arbetsgivare.

Hon nämner verksamheter i Mariestad som egentligen är på jakt efter samma typ av personal. Till exempel pappersfabriken Metsä Tissue i Mariestad och den nya batterifabriken som Volvo planerar att börja bygga om något år.

– Även om det är ett långt geografiskt avstånd, så kommer det att påverka marknaden. Då kommer vi att behöva locka personer hit.

Nammos fabrik, tidigare Vannäsverken, har varit ganska hemlig genom åren, här släpps inte vem som helst in. Men nu måste de göra sig mer synliga eftersom de är i behov av mer personal.
Nammos fabrik, tidigare Vannäsverken, har varit ganska hemlig genom åren, här släpps inte vem som helst in. Men nu måste de göra sig mer synliga eftersom de är i behov av mer personal. Foto: Roland Svensson

Anders Gunnarsson har jobbat många år på Nammo. Även om han kan se att Karlsborgs lite avsides läge kan göra en del tveksamma till att söka jobb här, så vill han ta fram de stora fördelarna.

– Vi har ju sjön, så är man det minsta vattenintresserad är ju Karlsborg fantastiskt. Om man också tycker om vandring och natur, så är det här en svårslagen plats.

Och det märks på orten att det sker en satsning på Karlsborg just nu. Intill Nammo ligger Försvarsmakten med K3, en verksamhet som utökar allt mer, inte minst med allt fler värnpliktiga. Det har bidragit till att både hotell och restauranger har fått fart igen. Ett par nyöppningar har skett.

– Det är hett på bostadsmarknaden här nu. Det saknas både lägenheter och hus, berättar Anders Gunnarsson.

De gamla fabrikslokalerna fungerar fortfarande för ammunitionstillverkningen.
De gamla fabrikslokalerna fungerar fortfarande för ammunitionstillverkningen. Foto: Roland Svensson

Vad gäller byggnation vid vackra Vättern så finns det vissa saker att förhålla sig till. Dels är det strandskydd på 300 meter, dels tar Försvarsmakten mycket strandläge i anspråk och på grund av lagstiftade bullernivåer kan husen inte byggas för nära den verksamheten.

För att locka sökande till tjänsterna i ammunitionsfabriken gäller det också att synas.

– Väl valda sociala medier är en del i det. Vi kollar också mycket på samarbete med universitet och högskolor, säger Fanny Bergstedt, nyanställd HR-specialist.

Och att synas i bredare sammanhang är lite nytt för Nammo.

– Det har funnits en strategi tillbaka i tiden att vi inte ska synas vare sig i media, eller i sociala medier. Vi pratar inte om detaljer vad vi jobbar med. Samtidigt behöver vi få hit rätt kompetenser och det gör ju att vi behöver marknadsföra oss mer, menar Lena Erntell.

Varje dag tillverkas 350-400 000 hylsor.
Varje dag tillverkas 350-400 000 hylsor. Foto: Roland Svensson

Nammo i Karlsborg

Tillverkning: Finkaliberammunition

Plats: Karlsborg

Antal anställda: 232

Ägare: Nammo A/S som ägs av norska respektive finska staten

Koncernens omsättning: 1,1 miljarder 2022 (ökning med 400 miljoner på två år)

Finns på följande platser i Sverige: Karlsborg, Karlskoga, Vingåker och Lindesberg.

Artikeltaggar

EkonomiFörsvarsmaktenKarlsborgMariestadMetsä TissueMSBNammoTillverkningVapen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.