Hoppa till huvudinnehållet

Pressades om akutens nedläggning: ”Kommer ni klara alla prio-1-larm i tid?”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Anna-Karin Skatt (S), blev hårt pressad i regionfullmäktige med frågor om resvägarna nu blir längre för invånarna vid akuta, svåra sjukdomstillstånd, efter nedläggningen av akuten i Lidköping.
Anna-Karin Skatt (S), blev hårt pressad i regionfullmäktige med frågor om resvägarna nu blir längre för invånarna vid akuta, svåra sjukdomstillstånd, efter nedläggningen av akuten i Lidköping.

Anna-Karin Skatt (S), ordförande sjukhusstyrelsen Skaraborgs sjukhus, blev pressad på regionfullmäktige under tisdagen. Hon fick bland annat svara på frågor om riskerna med långa resvägar till Skövde, när akuten i Lidköping har lagts ned.

– Lidköping har redan innan förändringen den bästa ambulanstillgängligheten i hela Skaraborg. Vi har gjort de åtgärder som krävs och förstärkt med akutambulansresurs i Västra Skaraborg.

Mikael Clarke (SD) ställde en första så kallad enkel fråga till Anna-Karin Skatt.

– Anser du att nedläggningen av akutmottagningen i Lidköping påverkar målet att 90 procent av alla prio-1-uppdrag till akutambulanser kan utföras inom den satta tidsramen på 20 minuter?

Han hänvisade till en rad sjukdomstillstånd och om ambulanserna kommer att vara framme i tid.

– Speciellt för tillstånd såsom katastrofala blödningar, hjärtinfarkt eller stroke. Då akutmottagningen i Lidköping har lagts ner, så är närmaste akutmottagningarna i Skövde, Borås och Trollhättan, vilket kan tänkas öka tiden för patienterna att nå adekvat vårdnivå, menade Mikael Klarke.

Anna-Karin Skatt försvarade sjukhusstyrelsens beslut om att inte längre ha en akutmottagningen i Lidköping genom att peka på hur de kompenserar invånarna för detta.

– Lidköping har redan innan förändringen den bästa ambulanstillgängligheten i hela Skaraborg. En del av de kompensatoriska åtgärderna är att förstärka den Västra delen av Skaraborg med akutambulansresurs för att säkra en fortsatt hög ambulanstillgänglighet.

Komplett i Skövde

Anna-Karin Skatt menar att flera av de tillstånd som Mikael Clarke tog som exempel, redan före akutmottagningens stängning i Lidköping, har omhändertagits i Skövde.

– Skövde är ett komplett akutsjukhus. Där finns barnmedicin, förlossning, kardiologi, anestesi och så vidare. Viktigt är att komma ihåg att Lidköping har varit ett länsdelssjukhus och Skövde ett länssjukhus redan sedan start.

Mikael Clarke fortsatte dock sin frågeställning kring tidsaspekten.

– Fortfarande är det en sträcka som behöver åkas. Om det är ett akut tillstånd som skulle kunna ha räddats upp i Lidköping eller motsvarande, så finns fortfarande frågeställningen kvar. Blir det nu en längre sträcka för att hämta en patient i ytterkantsområdena för att ta sig till adekvat vårdnivå?

Alla kan inte ha akut

Anna-Karin Skatt hänvisade till att Skaraborg har 15 kommuner.

– Alla kommuner har inte en akutmottagning. Vi jobbar hela tiden med tillgängligheten och en vård som ska finnas och jobbar tydligt med de prehospitala åtgärderna så vi täcker Skaraborg.

Mikael Klarke (SD) var inte nöjd med svaret från Anna-Karin Skatt.
Mikael Klarke (SD) var inte nöjd med svaret från Anna-Karin Skatt. Foto: Västra Götalandsregionens webbsändning

Mikael Clarke var ändå inte nöjd med svaret.

– Men kommer tiden från att en patient ska tas från den plats där patienten råkar ut för det akuta sjukdomstillståndet, tänkas öka när akuten i Lidköping inte finns längre? Ja eller nej?

Anna-Karin Skatt svarade:

– Den första insatsen vid ett sjukdomstillstånd sker ofta i hemmet med ambulansen sedan transporteras man vidare till närmaste sjukhus. Jag känner ingen oro att det skulle öka. Vi har de kompensatoriska åtgärderna på plats.

Vad är en närakut?

Håkan Lösnitz (SD) ställde en fråga till Anna-Karin Skatt om definitionen av närakut och hänvisade till beslut i sjukhusstyrelsen om att föreslagna kompensatoriska åtgärderna såsom en närakut i Lidköping, skulle genomföras.

– Anser du att regionen har en klar definition på en närakut?

Anna-Karin Skatt svarade att hon anser att de kompensatoriska åtgärderna som Skaraborgs sjukhus vidtar bedöms vara tillräckliga.

– Skas tillser att en konventionell röntgen finns att tillgå i Lidköping under jourcentralernas öppettider, samt att det finns ett läkarbemannat närsjukvårdsteam som utgår från jourcentralen i Lidköping och arbetssättet kommer att sätta sig och vi kommer att utvärdera utfallet nogsamt.

Angående benämningen närakut:

– Vi är nöjda med de åtgärder vi just nu gör. Det viktigaste är väl inte vad det heter, utan att vi kan ta emot våra medborgare och invånare på bästa sätt i den sjukvårdsnivå som är bäst lämpad för det tillstånd man befinner sig i.

Håkan Lösnitz var inte nöjd med svaret.

– Anser du att det finns en bra definition på en närakut? Ni kan ju inte ta beslut om ni inte vet vad det betyder?

Anna-Karin Skatt:

– I beslutet står det såsom en närakut. Vi har gjort bedömningen att vi har de kompensatoriska åtgärder som krävs och vi har ett mycket bra samarbete med primärvården. Vi har de åtgärder som krävs för att vi ska kunna leverera en vård av hög kvalitet i Skaraborg.

Artikeltaggar

Anna-Karin SkattLidköpingSjukhusSkaraborgSkövdeSocialdemokraternaSverigedemokraternaTillståndVårdVård och omsorgÅtgärder

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.