Hoppa till huvudinnehållet

Banken som storsatsar i Hjo när alla andra dragit: ”Vi värnar det lokala”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Tidaholms sparbanks Michael Swärd, Maritha Stäveryd och Gunilla Karlsson ser med tillförsikt på etableringen av nya banken i Hjo.
Tidaholms sparbanks Michael Swärd, Maritha Stäveryd och Gunilla Karlsson ser med tillförsikt på etableringen av nya banken i Hjo. Foto: Christoffer Tuulik

Sveriges största bank var den sista av storbankerna att lämna Hjo.

Ett år senare är Tidaholms sparbank i färd med att öppna ett nytt bankkontor.

– Hjoborna välkomnar vår storsatsning med öppna armar, säger den blivande kontorschefen Michael Swärd.

1 december 2022 låstes dörrarna för sista gången till Swedbanks bankkontor i Hjo.

Sveriges största bank var den sista storbanken att lämna Hjo. Ingen av de ”stora drakarna” ser någon framtid här, i alla fall inte med ett fysiskt bankkontor.

En 160-årig epok var slut. Hjo blev en ort utan bank. Men mot alla odds skrevs historien om i juni 2023.

Då fattade styrelsen i Tidaholms sparbank beslut att utvidga verksamheten till Hjo kommun. Ett bankkontor skulle öppnas i Swedbanks gamla lokal.

Därinne händer det grejer just nu.

– Vi blåser ut det gamla och tar in det nya. Vi gör en totalrenovering i samarbete med fastighetsägaren Wennergrens, säger Maritha Stäveryd, vd för Tidaholms sparbank.

Jarmo Hirvioja, en av byggnadsarbetarna från Wennergrens, i färd med att renovera ett av kontoren i lokalen. Bakom står Michael Swärd och Maritha Stäveryd.
Jarmo Hirvioja, en av byggnadsarbetarna från Wennergrens, i färd med att renovera ett av kontoren i lokalen. Bakom står Michael Swärd och Maritha Stäveryd. Foto: Christoffer Tuulik

Stora lokaler

Först möts man av en stor öppen lokal där kundmottagningen ska ske. Stommen till den nya kunddisken har byggts mitt i rummet. Sedan följer en lång korridor med många små kontorsrum till höger och vänster. Lite roligt i sammanhanget är att gamla bankvalvet ska bli konferensrum.

Lokalerna är stora och rymliga, totalt 640 kvadratmeter, men allt är bara ett skal än.

Michael Swärd blir chef

Tidaholmarn’ Michael Swärd har utsetts som kontorschef i Hjo.

Michael Swärd från Tidaholm blir chef för Hjokontoret.
Michael Swärd från Tidaholm blir chef för Hjokontoret. Foto: Christoffer Tuulik

Swärd har arbetat länge som företagsrådgivare hos den aktuella banken. För den intresserade har han även ”harvat” runt som tränare i Tidaholmsfotbollen i många år. Senast som huvudtränare för Ekedalen SK, uppdraget lämnar han dock i och med nya jobbet i Hjo.

– Nu är det fullt fokus på att lära känna Hjo, både invånarna och näringslivet. Jag ska arbeta på plats i Hjo fem dagar i veckan och ser verkligen fram mot det, säger Michael Swärd.

Bemanningen klar

Tidaholms sparbank har satt bemanningen inför starten. Allt utom renoveringen är klar.

– Vi har anställt sju personer till Hjokontoret, varav sex av sju är nyanställningar för oss. Fyra av de nyanställda arbetade här för Swedbank tidigare, säger Michael Swärd.

En Hjobo finns i personalstyrkan, Elisabeth Indebetou, som tidigare arbetade som rådgivare i 15 års tid på Swedbanks Hjokontor.

Kontorschef Michael Swärd, vd Maritha Stäveryd och privatmarknadschef Gunilla Karlsson. Den sistnämnda är gammal Hjobo och inledde sin karriär på Hjo sparbank 1988.
Kontorschef Michael Swärd, vd Maritha Stäveryd och privatmarknadschef Gunilla Karlsson. Den sistnämnda är gammal Hjobo och inledde sin karriär på Hjo sparbank 1988. Foto: Christoffer Tuulik

Innan banken slår upp dörrarna ska en ordentlig invigning ske med öppet hus för allmänheten.

– Vi hoppas på lång kö av besökare ut på torget, fortsätter Michael Swärd.

Fått många nya kunder

Närmare 300 personer i Hjo kommun har blivit kunder i Tidaholms sparbank under 2023. Totalt har man i dagsläget cirka 1 300 Hjobor som kunder.

– Vi hoppas på ännu fler nya kunder framöver, säger Maritha Stäveryd.

Tidaholms sparbank har historiskt haft ett antal hundra kunder i södra kommundelarna. Kanske mycket tack vare att banken hade ett kontor i Brandstorp fram till 2016.

Det är många år sedan det fanns några pengar i det gamla bankvalvet i den gamla banklokalen. Nu ska det renoveras till konferensrum.
Det är många år sedan det fanns några pengar i det gamla bankvalvet i den gamla banklokalen. Nu ska det renoveras till konferensrum. Foto: Christoffer Tuulik

Inte självklart

Men det var inte självklart att etablera sig i Hjo efter Swedbanks nedläggning.

– Vi blev riktigt uppvaktade. Men bara för att en bank lämnar en ort rent fysiskt betyder det inte att de lämnar marknaden. Det var en del interna diskussioner innan styrelsen fattade sitt beslut, säger Maritha Stäveryd.

Inga kontanter

Någon kontanthantering blir det dock inte. Å andra sidan fanns det inte under Swedbanks sista år heller. Tidaholms sparbank hänvisar kunderna till bankomaten.

– Det går numera både att ta ut och sätta in kontanter i bankomaten i Hjo. Totalt 15 000 kronor under en sjudagarsperiod. Om du vill besöka banken för att ta ut pengar hänvisar vi till vårt kontor i Tidaholm som har kontanthantering och kommer ha det i framtiden också, säger Maritha Stäveryd.

Öppet två dagar i veckan

Kontoret i Hjo hålls inledningsvis öppet två dagar i veckan för spontana besök.

– Kundunderlaget avgör våra öppettider och i nuläget bedömer vi att två heldagar i veckan räcker. Vi satsar på Hjo, om Hjo satsar på oss kan vi på sikt hålla öppet fem dagar i veckan. Det kommer vara öppet för bokade rådgivningar fem dagar i veckan, säger Michael Swärd.

Tidaholms sparbank i Hjo kommer ha sju anställda och ett kontor på hela 640 kvadratmeter.
Tidaholms sparbank i Hjo kommer ha sju anställda och ett kontor på hela 640 kvadratmeter. Foto: Christoffer Tuulik

Gunilla Karlsson, privatmarknadschef för Tidaholms sparbank, berättar att Hjokontoret har samma utbud och service som bankens övriga kontor i Tidaholm och Mullsjö.

– Vi driver inte tre olika banker utan en bank med tre kontor. Det är fullservice på alla kontor där privatpersoner och företag kan spara, låna och få hjälp med pension och försäkringar. Vi har en familjejurist som kan hjälpa till med testamenten och samboavtal och en medarbetare som gör bouppteckningar, säger hon.

Cirkeln sluts för gamla Hjobon

Gunilla Karlsson är för övrigt född och uppväxt i Hjo – och inledde karriären på Hjo sparbank 1988.

– Där i hörnet, säger hon och pekar till höger om entrédörren.

– Jag flyttade sedan till Mullsjö och jobbade på sparbankens kontor där i många år innan jag blev privatmarknadschef för tio år sedan. Jag kommer jobba i Hjo då och då framöver så cirkeln sluts, säger hon.

För bildens skull provade Michael Swärd nya kunddisken som är under uppbyggnad. När renoveringen är klar kommer varken personal eller kunder behöva sitta på golvet...
För bildens skull provade Michael Swärd nya kunddisken som är under uppbyggnad. När renoveringen är klar kommer varken personal eller kunder behöva sitta på golvet... Foto: Christoffer Tuulik

Ger tillbaka till bygden

I landet finns ett 60-tal lokala fristående sparbanker som alla drivs ungefär som stiftelser. Delar av det ekonomiska överskottet för Tidaholms sparbank delas ut till det lokala föreningslivet.

Utdelningen har varit cirka en och en halv miljon per år i Tidaholm och Mullsjö tidigare.

– Det kommer bli aktuellt att stödja idrottsföreningar, kultur och olika organisationer i Hjo. Vi kommer utöka summan 2024 när vi öppnat kontoret, säger Maritha Stäveryd.

Artikeltaggar

BankerEkonomiGunilla CarlssonHjoHjo kommunHjo kommun (org)SwedbankTidaholmTidaholms kommunWennergrens

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.