Hoppa till huvudinnehållet

”Det är aldrig försent att må bra”

Publicerad:
Marita Sjöquist
marita.sjoquist@hjotidning.se
Susanne Rolfner Suvanto pratade om ensamhet och psykisk hälsa bland äldre.
Susanne Rolfner Suvanto pratade om ensamhet och psykisk hälsa bland äldre. Foto: Marita Sjöquist
Många samlades på Lilla Park för att ta del av föreläsningen.
Många samlades på Lilla Park för att ta del av föreläsningen. Foto: Marita Sjöquist

Föreläsare Susanne Rolfner Suvanto gästade Hjo för att prata om ensamhet och psykisk hälsa bland äldre.

– Det är aldrig försent att må bra, konstaterade hon.

Susanne Rolfner Suvanto är legitimerad sjuksköterska och har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med frågor om ålder, psykisk ohälsa och existentiella frågor. Hon har även en bakgrund som politiskt sakkunnig på socialdepartementet och riksdagen, utredare på socialstyrelsen och SKL.

I veckan gästade hon Hjo för att ha en föreläsning på Lilla Park. Mycket handlade om att ökad förståelse och förebyggande åtgärder gällande ensamhet och psykisk ohälsa.

Var femte person över 65 år lider av psykisk ohälsa och då handlar det om bland annat depression och ångest. Susanne Rolfner Suvanto tog bland annat upp den höga andel äldre som begår självmord eller supermormor som super.

Trots att detta inte är något nytt fenomen får psykisk ohälsa bland äldre väldigt lite uppmärksamhet och många i den här åldersgruppen går miste om den vård och omsorg som de har rätt till och behöver.

– Mitt viktigaste budskap här i dag är att det aldrig är försent att må bra, poängterade Susanne Rolfner Suvanto.

NPF bland äldre

Hon tog även upp neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, med diagnoser som bland annat som adhd, autism och språkstörning.

– Vår syn har länge varit att NPF inte handlar om äldre personer utan om barn, konstaterade hon och fortsatte:

– Nej, det handlar om att vi inte haft kunskapen så särskilt länge om adhd bland äldre. Den här gruppen kan ha levt ett helt liv som inneburit att de har känt sig fel och blivit betraktade som lata eller slarviga.

Äldre personer som utreds och får en diagnos upplever många gånger att de får upprättelse.

– Känslan är ’det var inte mig det var fel på’.

Susanne Rolfner Suvanto tog upp ett projekt där 460 personer över 60 år blivit intervjuade och som berättade vad det innebar att få en diagnos.

– Många säger, men varför ska gamla människor ha en diagnos? Jo, för upprättelsen, förklaringen och som jag sagt tidigare att det aldrig är försent att må bra.

Tema ”Varmprat”

Träffen avslutades med mingel och fika samt möjlighet för deltagarna på mötet att gå med i en kommande studiecirkel med temat ”Varmprat” – motsatsen till kallprat.

Bakom föreläsningen stod seniorreferensgruppen, vilket är ett samarbete mellan Hjo kommun, PRO, SPF, Studieförbundet vuxenskolan, Studiefrämjandet, ABF, Svenska kyrkan, Västra götalandsregionen, Equmeniakyrkan, Pingstkyrkan och Röda Korset.

Artikeltaggar

EqumeniakyrkanHjoHjo kommunPsykisk ohälsaSvenska kyrkanVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.