Hoppa till huvudinnehållet

Överbelastningsattack stängde internet för 2 500 kunder

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Andreas Sörman, stadsnätschef vid Hjo energi, berättar om den yttre attack som orsakade problem för 2 500 kunder i Hjo under söndagsdygnet.
Andreas Sörman, stadsnätschef vid Hjo energi, berättar om den yttre attack som orsakade problem för 2 500 kunder i Hjo under söndagsdygnet. Foto: Lars-Ola Carlén

Hjobor med stadsnät fick stora problem med internet under söndagen.

Orsaken var en så kallad DDOS-attack, en överbelastningsattack från okänt håll.

Stadsnätkunder i Hjo, cirka 2 500 hushåll, drabbades av internetproblem under tio timmar under söndagsdygnet.

– Internet funkade inte alls för vissa kunder men fungerade delvis om än segt för andra, säger Andreas Sörman, stadsnätschef vid Hjo energi.

Problemen började vid 11-tiden på söndagen och avhjälptes helt vid 19.30-tiden.

Yttre attack

Orsaken var en medveten överbelastningsattack från en okänd avsändare med syftet att förstöra.

– Miljoner datorer var satta i arbete med att förstöra våra system genom att överbelasta det, fortsätter Andreas Sörman.

Den här typen av attacker har blivit allt vanligare på senare år. Ännu är det ovanligt att Bosnet, som är Hjo energis stadsnät, drabbas.

– Det har hänt tidigare för några år sedan men då handlade det om attacker under kort tid. Den här attacken skedde oavbrutet under många timmar. Vi har aldrig drabbats i den omfattningen tidigare, säger Andreas Sörman.

Vem kan ligga bakom det här?

– Det vet vi inte.

Vad kan orsaken vara?

– Det vet vi inte heller. Men det finns flera möjliga scenarior. Ett vanligt exempelvis är att hämnas mot någon enskild som använer tjänsten, skulle kunna vara mot någon som använder Bosnets tjänster i det här fallet. Det har hänt att någon som spelat på internet blivit osams med någon och då beställer en överbelastningsattack mot personens internetleverantör. Men det är bara en spekulation.

Andreas Sörman säger att det är svårt att skydda sig mot överbelastningsattacker.

– Bosnet har olika skyddsbarriärer, men de behöver uppenbarligen finjusteras ytterligare. Vi jobbar hårt för att vara säkra men helt säker blir man aldrig.

Inga ytterligare störningar har rapporterats efter söndagskvällen. Trafikflödet i nätet har övervakats extra noggrant sedan attacken och så kommer det fortsätta en tid.

Enligt Hjo energi har beredskapen inom Bosnet, som totalt har 25 000 hushåll i Skaraborg som kunder, fungerat i samband med attacken.

– Bosnet har gick tidigt ut med information till våra kunder och försökte avhjälpa problemen så fort som möjligt ihop med våra internetleverantörer, säger Andreas Sörman.

Artikeltaggar

BeredskapDatorerHjoHushållInternetSkaraborgTeknik och vetenskap

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.