Hoppa till huvudinnehållet

Lång väntetid till nya akuten – sjuk personal orsaken: ”Väldigt skört på en gång”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Mikael Ryndel, medicinskt ansvarig på akuten, berättar om utmaningen för läkarna att komma in i ett nytt arbetssätt.
Mikael Ryndel, medicinskt ansvarig på akuten, berättar om utmaningen för läkarna att komma in i ett nytt arbetssätt. Foto: Roland Svensson

En vecka har gått sedan den nya akuten i Skövde öppnade. Och kanske blev det inte en drömstart när covid och magsjuka drabbade ett antal ur personalen.

Alltför få vårdplatser var också bidragande till långa väntetider.

– Men annars har själva flytten gått väldigt bra med tanke på vilken stor apparat det är att flytta en akutmottagning, säger Marie Linder Jakobsson, enhetschef på akutmottagningen i Skövde.

Helgen som gått var inte den bästa starten för den nya akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Här skulle nu personal jobba sin första helg i nya lokaler, med allt vad det innebär, och då kommer covid och maginfluensa och slår till så att ett antal ur personalen måste stanna hemma.

– Då blir det förstås väldigt skört på en gång, säger Marie Linder Jakobsson.

Men helgen medförde däremot inte ett större inflöde av patienter än de räknat med. Under lördagsdygnet kom 174 patienter, mot en snittberäkning på 190, och på söndagen kom det 184 patienter.

– Om det här är det nya normala är för tidigt att säga, förklarar Carina Karlsson-Brännehed, verksamhetschef.

På grund av personalbristen fick de dock, för första gången sedan i somras, aktivera en funktion som innebär att ambulanspersonal kan kallas in för att stötta akuten extra i själva triageringen, alltså i en första bedömning av inkommande patienter.

Snöfall och kyla skulle kunna ha inneburit ett än värre scenario, med till exempel trafikolyckor och många benbrott. Men det blev alltså inte större inflöde än planerat.

Mikael Ryndel är processchef och medicinskt ansvarig för akuten. Han uppmärksammar på att det finns alldeles för lite vårdplatser för att kunna slussa patienterna, vidare efter ett första akut omhändertagande.

Ambulanspersonal fick gå in extra för att hjälpa till på akuten i helgen. (Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln)
Ambulanspersonal fick gå in extra för att hjälpa till på akuten i helgen. (Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln) Foto: Roland Svensson

– Det här är något vi sett det senaste året och inte sett tidigare. Men ur ett nationellt perspektiv är vi annars förskonade, det finns många som har det värre. Men det har varit kännbart på akuten.

För få vårdplatser

Mitt under akutförändringarna så pågår också en förändring av antalet vårdplatser mellan orterna, då vårdplatser i Lidköping ska bli färre och Skövde ska få fler.

– Vi är mitt i den förändringen som sker successivt, berättar Carina Karlsson-Brännehed.

Om man bortser från att ett antal ur personalen var sjuka i helgen, så ska man nu ändå vara fullt bemannade. Detta trots att bara 10-12 personal av 48 i Lidköping, har följt med över till Skövde.

– Vi hade räknat med att 50 procent skulle följa med från Lidköping, men så blev det inte, konstaterar Carina Karlsson-Brännehed

– Vi är ändå jätteglada för att så många följde med, säger Marie Linder Jakobsson.

Med både covid och magsjuka bland personalen blev det en tuff start för den nya akuten i Skövde. Marie Linder Jakobsson, enhetschef, Mikael Ryndel, akutläkare och medicinskt ansvarig och Carina Karlsson-Brännehed, berättar om första veckan.
Med både covid och magsjuka bland personalen blev det en tuff start för den nya akuten i Skövde. Marie Linder Jakobsson, enhetschef, Mikael Ryndel, akutläkare och medicinskt ansvarig och Carina Karlsson-Brännehed, berättar om första veckan. Foto: Roland Svensson

Mikael Ryndel berättar att de som chefer varit och pratat med personalen på akutmottagningen i Lidköping i olika omgångar.

– Det är akutsjukvårdsfolk som kan jobbet, de har tagit hand om de här patienterna precis lika bra som vi har gjort. Det är självklart att vi vill ha den kompetensen. Under de mötena har det blivit väldigt tydligt att det finns mycket konkreta hinder i vardagen, att man har svårt att följa med. Det är inte det lättaste att bara flytta.

Nu är de drygt 70 sjuksköterskor och ett 30-tal undersköterskor som jobbar på akuten i Skövde. Därutöver 10 akutläkare plus läkare som går i jourlinjer från olika kliniker.

Läkare i tidigare skede

Tanken med den nya akuten är att väntetiderna ska kortas. Det fungerade inte särskilt bra under helgen som gick då det ska ha funnits de som fick vänta i ganska många timmar.

– Det kan vara fall som egentligen skulle till primärvården och kanske inte behöver akutsjukvård. Riktigt bekymmersamt skulle det bli när vi inte hinner ta hand om patienterna som är kritiskt sjuka. Där upplever jag inte att vi har varit, säger Mikael Ryndel.

Akutläkarna håller också på att bygga upp ett nytt system som innebär att de träffar patienten i ett tidigare skede för att göra en första bedömning av vilken hjälp som behöver ges.

– Men det är en utmaning att komma in i ett nytt arbetssätt, det blir lättare att hantera en sådan roll ju mer erfarenhet man har, förklarar Mikael Ryndel.

Marie Linder Jakobsson, enhetschef och Mikael Ryndel, medicinskt ansvarig på akuten, förklarar att det finns en del som behöver finslipas för att få den nya akuten att flyta på allt bättre.
Marie Linder Jakobsson, enhetschef och Mikael Ryndel, medicinskt ansvarig på akuten, förklarar att det finns en del som behöver finslipas för att få den nya akuten att flyta på allt bättre. Foto: Roland Svensson
De första patienterna på nya akuten i Skövde togs emot den 28 november.
De första patienterna på nya akuten i Skövde togs emot den 28 november. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

AkutsjukvårdCoronavirusetLidköpingMagsjukaMikael RyndelPersonalbristSjukvårdSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.