Hoppa till huvudinnehållet

Lyfter fram välbevarade Hjo

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Alfred Skogberg från föreningen renoveringsraseriet på besök i Hjo.
Alfred Skogberg från föreningen renoveringsraseriet på besök i Hjo. Foto: Privat

Hjo är landets mest välbevarade stad.

Det tycker föreningen Renoveringsraseriet som lyfter Hjo i positiva ordalag i nya boken ”Gör om gör rätt”.

”Lyckliga gata, det är tiden som här dragit fram. Du fått ge vika nu för asfalt och för makadam” som Anna-Lena Löfgren sjöng i sången Lyckliga gatan från år 1967.

Stora delar av byggnadsarvet i Sverige är rivet och ”borta med vinden”.

Journalisten Alfred Skogberg och byggnadsantikvarien Gustav Bergström har sett det på nära håll efter att ha rest runt till olika städer i landet under ett och ett halvt år. Deras upplevelser och möten har blivit boken ”Gör om gör rätt - landet runt med renoveringsraseriet”.

– Boken är ett tidsdokument och ett rop på hjälp. Alla hus har oavsett när de byggts tidstypiska detaljer. När tiden går ersätts ofta det tidstypiska med motsatsen. Det som en gång kunde bevaras har ersatts av skräp med kort livslängd, säger Alfred Skogberg.

Han föreläste nyligen om byggnadsvård på Park och lyfte både där under föreläsningen som i boken fram Hjo som ett gott exempel.

– I motsatsen mot många andra svenska städer har Hjo bevarat sitt byggnadsarv. Här finns de fina parkvillorna i Stadsparken och den gamla bebyggelsen kvar i centrum. Hjo har bevarats för framtiden, säger Alfred Skogberg.

Stadsparksvillorna har bevarats för framtiden.
Stadsparksvillorna har bevarats för framtiden. Foto: Malin Ingsten

När äldre fastigheter renoverats har det gjorts varsamt i många fall där viktiga orginaldetaljer bevarats.

– Det har länge funnits personer som stått upp för bevarandet av staden, exempelvis förre stadsarkitekten Per-Göran Ylander. Vad jag förstått finns det också ett stort intresse bland många fastighetsägare att bevara det tidstypiska, säger Skogberg.

Även här han han i några fall ”ropat hjälp”. Exempelvis när anrika fastigheter fått energieffektivare treglas-fönster i helt annan stil än den ursprungliga.

– Ofta skulle jag säga sådant beror på okunskap och missuppfattningar. Det går utmärkt att vårda ursprungliga kvaliteter, även om du vill sätta in klimatsmartare fönster.

Vad är det värsta du sett runt om i landet?

– Träfönster som ersatts av plast och så kallade float-glas. Även tjocka tilläggsisoleringar på äldre hus är otroligt fult.

Att bevara det tidstypiska behöver inte enbart betyda att vårda trähus.

– Hotell Bellevue är en tidstypisk byggnad mitt i Hjo. Det är bevarat utifrån tiden då det byggdes. Jag tycker hotellet är jättefint, men jag vet att alla inte håller med mig om det, säger Alfred Skogberg.

Syftet med boken är att uppmärksamma kulturarvet och det hållbara i att bevara själ och hjärta i byggnader.

Föreningen renoveringsraseriet i sin tur är en ideell organisation som vill sprida kunskap, informera och debattera så byggnadsarvet bevaras och utvecklas i framtiden.

Artikeltaggar

Anna-Lena LöfgrenBostad och byggenByggnadsvårdFastigheterGustav BergströmHjoHotell BellevueParkerPer-Göran YlanderStadsparkenVård

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.