Hoppa till huvudinnehållet

Sjukhusen får mindre pengar – primärvården får mer: ”Saknar rätt förutsättningar”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Sjukhusen får mindre pengar per invånare jämfört med snittet i övriga landet. Däremot får primärvården mer pengar än rikssnittet.
Sjukhusen får mindre pengar per invånare jämfört med snittet i övriga landet. Däremot får primärvården mer pengar än rikssnittet. Foto: Roland Svensson

Får sjukhusen för lite pengar? Det är frågan som kan ställas efter granskningen som ett externt revisionsbolag gjort på Västra Götalandsregionens uppdrag.

I granskningen framkommer det att regionens sjukhus får mindre pengar per invånare än rikssnittet, medan primärvården får markant mer resurser.

Frågan som ställs i granskningen är om resurserna fördelas rätt.

Det är revisionsföretaget PwC som gjort granskningen på uppdrag av Västra Götalandsregionen. I första hand handlade det om att granska sjukhusens ekonomier, med tanke på de stora underskotten.

Granskarna kan konstatera att det läggs mindre pengar på hälso- och sjukvården i Västra Götaland per invånare, än snittet i riket. Och det är sjukhusvården som sticker ut. Regionen lägger 47 procent av sina hälso- och sjukvårdspengar på sjukhusen medan snittet i riket ligger på 56 procent.

Men västgötarna får mer primärvård per invånare än snittet i riket. Västra Götalandsregionen satsar sju procent mer per invånare än rikssnittet.

Flera års underskott

Gapet som uppstår mellan intäkter och kostnader i Västra Götalandsregionen låg på omkring 700 miljoner kronor per år under åren 2019–2022, bortsett från 2020 där resultatet uppgick till noll på grund av tillskott under coronapandemin.

Analysen visar att skillnaden mellan intäkter och kostnader har ökat för varje år. Det innebär att sjukhusen börjar varje år med en budget i balans men att det förväntade resultatet för året sannolikt blir negativt. De sannolika kostnaderna är större än de förväntade intäkterna vilket indikerar att verksamheterna till viss del saknar rätt förutsättningar för att nå en ekonomi i balans.

Brister i budgetprocess, ersättningsmodell och den inkonsekventa tillämpningen av ekonomiska principer, gör det svårt att överblicka effekterna av regionens ekonomistyrning, menar PwC.

Fördelas resurserna rätt?

Slutsatsen som granskaren gör att regionen bör utreda den specialiserade vårdens dimensionering och vårdproduktion i relation till primärvårdens dimensionering och vårdproduktion. Alltså om sjukhusen får tillräckligt med resurser jämfört med primärvården.

Dessutom har företaget konstaterat att regional utveckling i Västra Götalandsregionen får mer av budgeten per invånare, jämfört med andra regioner. Granskaren anser att även den resursfördelningen bör utredas.

Revisionsfirman har också genomfört en enkätundersökning bland chefer på sjukhusen gällande de ekonomiska förutsättningarna.

Utskicket gick till totalt 106 chefer, varav 8 på Skaraborgs sjukhus. Enkäten hade en svarsfrekvens på 85 procent.

Av de 106 cheferna upplevde 90 procent att de ekonomiska ramarna var otillräckliga för att genomföra sitt uppdrag.

Revisionsföretaget menar att regionens budgetprocess skapar svårigheter att bedöma om sjukhusförvaltningarna ges rätt ekonomiska förutsättningar. De rekommenderar därför regionen att genomföra en översyn av nuvarande ersättningsmodell och budgetprocess.

PwC har avböjt en intervju och hänvisar till Västra Götalandsregionen som är beställare av granskningen.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiGranskningarPrimärvårdSjukhusSkaraborgs sjukhusVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.