Hoppa till huvudinnehållet

Forskarens råd: ”Jobba med kärnfrågan – vilka resurser behövs till vården?”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Mikael Cäker, docent och forskare vid Handelshögskolan Göteborg
Mikael Cäker, docent och forskare vid Handelshögskolan Göteborg

Vilka resurser behövs till sjukvården?

Den frågan tycker docent Mikael Cäker på Handelshögskolan i Göteborg, är själva kärnfrågan som regionen borde koncentrera sig på när sjukhusens ekonomier inte går ihop.

– Jag hoppas inte att man lägger ned alltför mycket tid och kraft på att hitta en ny ersättningsmodell.

– Jag är inte en expert på hälso- och sjukvård, utan på ekonomistyrning, säger Mikael Cäker, docent på företagsekonomiska institutionen på Handelshögskolan i Göteborg, när vi ber honom om kommentarer kring revisionsfirman PwC:s granskning av sjukhusens ekonomier.

Men Mikael Cäker har studerat många olika branscher, bland annat offentlig sektor. Han har också agerat bollplank åt Västra Götalandsregionen angående olika styrsystem av ekonomin.

Tillsammans med Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde, har de även haft seminarier för regionanställda om olika styrmodeller inom ekonomin. Han är också en del i ett samarbete med Sahlgrenska akademien.

Det första Mikael Cäker reagerar för i revisionsfirmans granskning är fokuseringen kring ersättningsmodeller.

– Jag hoppas inte att man lägger ned alltför mycket tid och kraft på att hitta en ny ersättningsmodell, istället för att jobba med själva kärnfrågan: vilka resurser behövs till sjukhusvården?

Var finns kunskapen?

Rapporten lyfter fram en ökad centralisering som önskvärd. Enligt Mikael Cäker är själva idén om en ökad centralisering en ganska naturlig reaktion när man har dåligt med pengar. Att man vill ha större kontroll på utflödet.

– Men det grundläggande argumentet för en mer centraliserad verksamhet är att man bedömer att mer kunskap om hur verksamheten ska bedrivas finns på central nivå.

Han menar att den bakomliggande frågan är var den kunskap finns som behövs för att bedriva verksamheten. Den analysen hittar han inte i rapporten.

– Det finns en underton i rapporten om att det saknas resurser. Det som måste till när det gäller styrning är att de olika sjukhusen och den centrala nivån hittar en överenskommelse om hur mycket man ska göra. Sen hur man ersätter, med en rörlig eller fast ersättningsmodell, kanske inte är en lika viktig fråga.

Mikael Cäker menar att regionen måste få en stabilare plan över hur mycket resurser som ska gå till de olika sjukhusen.

– Det som inte fungerar bra i dag är budgetdisciplin kontra vad verksamheten måste göra. Det finns ofta en koppling till att har man för lite pengar så vill man ha en ny styrmodell, men en ny styrmodell ger ju inte mer pengar. Den fördelar bara pengar på ett nytt sätt.

Mer till primärvården

Revsionsfirman visar i sin granskning att primärvården i Västra Götalandsregionen har en markant högre kostnadsnivå än liknande regioner och genomsnitt för alla regioner. Till skillnad mot den planerade sjukhusvården som kostar mindre per invånare än jämförbara regioner.

– Om man lägger mer pengar på primärvård och mindre på den somatiska, finns det givetvis en förväntan om att en sådan omställning ska leda till att färre behöver sjukhusvård. Här får man först ha respekt för att en sådan förändring av flödet tar tid.

Har man en större primärvård så ska man också ha en större kapacitet att ta emot patienter.

– Det skulle kunna vara så att primärvården då blir bättre på att identifiera de som behöver ha sjukhusvård och att en ökad primärvård skulle innebära att man också får fler besökare på sjukhusen, menar Mikael Cäker.

Eventuellt skulle det kunna vara en förklaring till varför till exempel Skaraborgs sjukhus får in allt fler remisser.

– Omställningen att flytta från sjukhus till primärvård kan ju vara en del av förklaringen till att sjukhusen inte går bra ekonomiskt nu. Det är ett möjligt utfall. Ett annat är att man faktiskt lyckas ta hand om fler inom primärvården så att man slipper sjukhusbesök.

Sjukhusens uppdrag

Men det han kan se i granskningen är att det finns en utmaning i resursen för sjukhusen, att det finns någon form av obalans i vad som egentligen ska vara uppdraget till sjukhuset.

– Och det är ju givetvis vad regionen behöver arbeta med just nu. Om det ska leda till mer pengar till sjukhusen eller om sjukhusen ska göra mindre, det kan jag från akademisk nivå inte uttala mig om. Det är en politisk fråga.

Mikael Cäker

Docent vid företagsekonomiska institutionen på Handelshögskolan i Göteborg. Han började sin akademiska bana på Högskolan i Skövde. Sedan 2008 har han jobbat i Göteborg med att studera många olika branscher såsom industri, bank, handel och en del offentlig sektor.

För två år sedan bildades Health Governance, ett samarbete mellan Handelshögskolans företagsekonomiska institution och nationalekonomiska institution ihop med Sahlgrenska akademin. Där är nu Mikael Cäker engagerad.

Han har också agerat bollplank åt Västra Götalandsregionen då han bland annat lyft fram olika för- och nackdelar med olika styrningssystem.

Artikeltaggar

FöretagsekonomiGöteborgGöteborgs universitetPrimärvårdSjukhusSjukvårdSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.