Hoppa till huvudinnehållet

Toppolitiker vill se över fördelningen mellan sjukhus och primärvård: ”Har de tagit uppdraget fullt ut?”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, menar att det fortfarande finns mycket tänk i gamla landsting, att det gäller att få en mer sammanhållen vård i hela regionen.
Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, menar att det fortfarande finns mycket tänk i gamla landsting, att det gäller att få en mer sammanhållen vård i hela regionen. Foto: Thomas Kühnel

Vad tycker då regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson om fördelningen mellan sjukhus och primärvård? Är den rättvis?

– Vi vill att omställningen till nära vård ska gå fortare och komma närmare invånarna. Men vi måste titta på om primärvården också tagit det uppdraget fullt ut eftersom de fått en större finansiering, säger hon.

Revisionsbolaget PwC har granskat sjukhusens ekonomier och bland annat kommit fram till att sjukhusvården per capita i Västra Götalandsregionen är bland de lägsta i Sverige, medan primärvården har fått betydligt mer pengar.

– Sjukhusen har inte haft en ekonomi som gått ihop under många år. Till exempel i Skaraborg där man nästan var uppe i runt 400 miljoner kronor i underskott när vi fick ta över det här. Vi ser att sjukhusen med det uppdrag de har inte gått ihop sig, säger Helén Eliasson.

– Vi vill ju att omställningen ska gå fortare och att vården ska komma närmare invånarna, och har då primärvården också tagit det uppdraget fullt ut eftersom man fått en större finansiering? Den utredningen behöver vi göra, sammantaget med de obalanser som finns hos sjukhusen.

Helén Eliasson menar att även om andra regioner lagt ner mer pengar på somatisk sjukvård, det vill säga specialistsjukvård, så är det inga regioner som har en sjukvård som går ihop sig i dag.

Helén Eliasson pekar också på att man måste samordna sjukvårdsverksamheterna bättre.

– Det har varit mycket de gamla landstingen och mycket decentraliserat. Vi behöver ha en mer sammanhållen hälso- och sjukvård. Vi har till exempel inte jobbat med att vi har en gemensam kö för alla invånare, oavsett om man bor i Gullspång, Svenljunga eller på Avenyn. De här nyttorna över att vara en stor region, det ska vi samordna på ett mycket bättre sätt och det är vad den här rapporten har identifierat.

Hon tycker också att man på ett bättre sätt ska visa vad sjukhusen ska användas till så att det kommer till nytta för alla invånare i regionen.

– Men vi ska bara centralisera och samordna det som blir bra för invånarna och organisationen, sen ska vi jobba med den lokala utvecklingen i det som krävs, säger Helén Eliasson.

Artikeltaggar

Helén EliassonPrimärvårdSjukhusSjukvårdSkaraborgSocialdemokraternaVårdVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.