Hoppa till huvudinnehållet

Pieters unika flyktingbilder siktar på hjärtat: ”En realitet som är brutal”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Fotografen Pieter ten Hoopen har rest till sex länder för att möta människor på flykt. I utställningen Love Always får människorna han mötte berätta om sina relationer, kärlek och hopp, snarare än om umbärandena och vad de flytt ifrån.
Fotografen Pieter ten Hoopen har rest till sex länder för att möta människor på flykt. I utställningen Love Always får människorna han mötte berätta om sina relationer, kärlek och hopp, snarare än om umbärandena och vad de flytt ifrån. Foto: Lena Richardson

Fotografen Pieter ten Hoopen gav sig ut i världen för att möta människor på flykt – och fann starka bevis på styrkan i kärlek och hopp.

Nu visas hans bilder från sex olika länder i en gripande utställning på Värmlands museum.

– Jag tror mer och mer på bildens kraft, säger Pieter ten Hoopen.

Utställningen Love Always har öppnats i Karlstad. Där visas en lång rad bilder och berättelser som den Hjo-baserade fotografen Pieter ten Hoopen samlat under resor till områden där människor är på flykt från krig, miljöförstöring, våld och intolerans.

Han har mött människor från Colombia, Bangladesh, Myanmar, Syrien, Sydsudan och Ukraina – och han har ställt frågor som flyktingar inte brukar få.

Med kärlek som ingång

– Det är också en självgranskning av min egen yrkesbana. Jag har ju ställt alla de andra frågorna i alla andra år, jag kom på mig själv att jag måste hitta en ny vinkel och ha en annan ingång, säger han.

Pieter ten Hoopen har skildrat krig och kriser i tjugotalet år, men den här gången siktade han in sig på människornas berättelser om relationer, kärlek till andra människor och platser.

Värmlands museum är första anhalten för utställningen. Efter Karlstad ska den vandra vidare till andra museer runtom i landet är planen.
Värmlands museum är första anhalten för utställningen. Efter Karlstad ska den vandra vidare till andra museer runtom i landet är planen. Foto: Lena Richardson

– Tanken fanns med från början. Utställningen heter Love Always, men det handlar om att hitta relationer och de mänskliga punkterna. Längtan är en stor och viktig del av människans liv. Man längtar tillbaka till det man lämnat, en trygghet, en trygg plats, säger han.

Närmare människorna

Människorna han mötte berättade om stoltheten över sina barn, om längtan efter hemmet de lämnat, sina relationer i familjen. Den nya ingången gav nya svar.

– Det blir en annan vinkel, men det blir också en mer rak kommunikation, mer avväpnande och skör, säger Pieter ten Hoopen.

Två av människorna som Pieter ten Hoopen mötte är paret Christian och Maritza, som satt trötta och utmattade mitt i floden utanför Niltepec i centrala Mexiko och svalkar sig efter en hel dag i den heta solen. Martiza är höggravid.
Två av människorna som Pieter ten Hoopen mötte är paret Christian och Maritza, som satt trötta och utmattade mitt i floden utanför Niltepec i centrala Mexiko och svalkar sig efter en hel dag i den heta solen. Martiza är höggravid. Foto: Pieter ten Hoopen

– Bilden går rätt in i magen, eller in i hjärtat. För många av de här bilderna behövs det inte många ord. Jag tror att det är ett väldigt effektivt sätt att få folk att känna, säger Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR, som Pieter ten Hoopen samarbetat med i sitt projekt.

Människor, inte siffror

Åsa Widell såg tidigt potentialen i hans projektidé.

– Det blir väldigt mycket siffror när man pratar om flyktingar. Nu har vi 114 miljoner människor på flykt i världen och det är 114 miljoner individer. Vi vill lyfta fram människorna och de mänskliga känslorna bakom statistiken, säger hon.

Antalet människor på flykt har fördubblats de senaste tio åren.

Åsa Widell är Sverige för UNHCR:s generalsekreterare.
Åsa Widell är Sverige för UNHCR:s generalsekreterare. Foto: Lena Richardson

– Det är en skenande global kris, men man får aldrig glömma människorna bakom, säger Åsa Widell.

– Det är en realitet som är brutal och vi måste ha en fungerande dialog kring flyktingkrisen i världen, som inte bara byggs på kort nyhetsrapportering som baseras på statistik. Jag tror att berättelserna bakom är väldigt avgörande, säger Pieter ten Hoopen.

Vad säger du om bildens kraft?

– Bildens kraft kommer alltid att vara stark. Jag tror mer och mer på bildens kraft, inte minst i dessa tider när vi måste brottas med AI-generat bildmaterial och det ena med det andra. Den genuina dokumentära bilden kommer alltid att vara viktig och ännu viktigare nu.

Många motgångar

Han började planera Love Always redan 2017.

– Då skrev jag de första raderna till det här projektet. Jag sitter ofta på kammaren och skriver olika projektförslag kring viktiga samhällsfrågor som jag känner behov att göra projekt om. Jag kom på att jag tror att det finns ett jättebehov av att skapa en annorlunda utställning och en bok som förmedlar flyktingkrisen på en annan nivå.

I utställningen Love Always låter fotografen Pieter ten Hoopen besökaren möta människorna bakom statistiken.
I utställningen Love Always låter fotografen Pieter ten Hoopen besökaren möta människorna bakom statistiken. Foto: Lena Richardson

Det har varit ett stort arbete, med en hel del problem, att göra utställningen. Faktum är att den egentligen skulle ha visats i Karlstad redan för två år sedan, men den gången fick han visa en annan utställning istället.

– Vi lyckades inte göra klart den då, på grund av pandemin. Vi fick ju i princip reseförbud under två år, säger han.

Svenskar stoppades

Sedan väntade nya utmaningar, med höjda flygpriser och ”svenskförbud” i vissa länder på grund av koranbränningarna i Sverige.

Mitt i utställningsrummet står stommen till ett tält av ett slag som används som tillfälliga bostäder för flyktingar. Därinne rullar en film från projektet. En bok har det också blivit.
Mitt i utställningsrummet står stommen till ett tält av ett slag som används som tillfälliga bostäder för flyktingar. Därinne rullar en film från projektet. En bok har det också blivit. Foto: Lena Richardson

– Det här projektet har blivit utmanat till max och att utställningen hänger här nu är ett litet under, men det är framför allt byggt på vilja och kärlek och tro på det här temat.

Hur känns det att se bilderna här på väggarna?

– Jag säger att det är nu det börjar. Jag har samlat ihop fina och starka kärleksberättelser som människor ute i världen har bjussat på. Nu ska vi vidareförmedla det till alla oss som borde veta det här och se det här.

Pieter ten Hoopen slogs av hur starka människor är när de samarbetar.
Pieter ten Hoopen slogs av hur starka människor är när de samarbetar. Foto: Lena Richardson

Ja, vad vill du att besökarna ska få med sig?

– Jag hoppas de känner att de fått en fördjupning i hur det är att vara flykting och jag hoppas att de kan relatera på ett personligt plan till människorna. De kanske går härifrån och har fått sig en liten tankeställare, eller har hittat en berättelse i utställningen som tilltalar dem personligen och som de känner igen sig i, säger Pieter ten Hoopen.

Tror på dialog

Han har dock ingen förhoppning att han ska få någon att förstå hur det är att vara flykting:

”Jag tror att man lär sig varje gång att man är väldigt lika”, säger Pieter ten Hoopen om vad han lärt sig av dem han mött under arbetet med Love Always.
”Jag tror att man lär sig varje gång att man är väldigt lika”, säger Pieter ten Hoopen om vad han lärt sig av dem han mött under arbetet med Love Always. Foto: Lena Richardson

– Det går nämligen inte, om man inte själv är flykting, men jag tror att det startar en dialog.

Vad har du lärt dig av människorna du mötte?

– Jag lär mig alltid massvis av alla möjliga, men jag tror att man lär sig varje gång att man är väldigt lika. Det skiljer sig inte så mycket. Längtan efter kärleken eller platsen på jorden man bara vill vara på, min personliga längtan, platsen där jag bor här i Sverige, den är mig otroligt kär, den delar jag med de flesta jag pratat med i den här utställningen. De formulerar sig på samma sätt. De kan nämna ett specifikt träd som står i trädgården hos dem. Vi är extremt lika där.

Till sist, med din erfarenhet från projektet i ryggen: Är det sant att kärleken övervinner allt?

– Ja, jag tror det. Eller den kanske inte övervinner allt, men däremot skapar kärlek en bas och en stomme, som skapar möjligheter att kunna övervinna mycket. Det tror jag är det viktigaste. Vi tänker alltid att kärlek måste vara en konkret sak mellan två personer, men det handlar ju om kärlek till släkt och vänner, en plats, en tillhörighet. Kärleken är viktig.

Pieter ten Hoopen tillbringade många dagar med människorna han mötte och det blev en rik samling fotografier som visar deras känslor och villkor.
Pieter ten Hoopen tillbringade många dagar med människorna han mötte och det blev en rik samling fotografier som visar deras känslor och villkor. Foto: Lena Richardson

Utställningsfakta

Love always

Vad: Fotografen Pieter ten Hoopen skildrar i utställningen Love always kärlekens olika villkor och skepnader för människor på flykt.

Var: Värmlands museum

När: öppnar den 17 januari och visas till 11 februari.

Bonusfakta: Love always är en vandringsutställning med bilder av Pieter ten Hoopen i samarbete med Sverige för UNHCR. Den är producerad av Värmlands Museum. UNHCR är FN:s flyktingorgan och har världens uppdrag att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige.

Artikeltaggar

DokumentärerFlyktingarHjoKonstKärlekMuseumNöje/KulturPieter ten HoopenUNHCRUtställningarVärmlands museum

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.