Hoppa till huvudinnehållet

Maten allt dyrare enligt PRO:s undersökning: ”Det är allvarligt”

Publicerad:
Petra Lundgren
petra.lundgren@hjotidning.se
PRO:s matkasse har ökat i pris och det slår hårt, inte minst mot dem med låg pension. (genrebild)
PRO:s matkasse har ökat i pris och det slår hårt, inte minst mot dem med låg pension. (genrebild) Foto: Janerik Henriksson/TT

Matpriserna fortsatte att stiga under 2023, det visar PRO:s årliga prisundersökning. I Skaraborg undersöktes åtta butiker och av dem var Ica Supermarket i Hjo näst billigast. Billigast matkasse i Sverige finns i Kumla.

PRO:s matkasse består av 46 varor, vilket är en utökning, och genomsnittspriset är 1 495,66 kronor. Jämfört med för två år sedan har de varor som var med då blivit 27 procent dyrare. Flera basvaror som många äter till frukost har blivit över 30 procent dyrare enligt undersökningen.

– Ökningen påverkar pensionärer i allra högsta grad. Det mesta har gått upp och det är allvarligt. Det äldre gänget pensionärer som bara har vanlig pension och inget privat sparande har det inte så fett. Då är den här prisökningen alarmerande tycker jag, säger Göran Banck, ordförande PRO Hjo.

Hur kan ni påverka?

– Vi kan väcka opinion och prata om det med politikerna, så att de fattar att pensionen måste regleras i förhållande till inflationen och så vidare. Där vet jag att jag har med mig pensionärskollektivet, säger Göran Banck.

Göran Banck, ordförande PRO Hjo, tycker att prisökningen på mat är allvarlig.
Göran Banck, ordförande PRO Hjo, tycker att prisökningen på mat är allvarlig. Foto: Arkiv

Prisundersökningen gjordes den 25 oktober 2023. 714 butiker i Sverige besöktes och 622 butiker är med i sammanställningen. Övriga butiker saknade tillräckligt många jämförbara varor.

Den billigaste mindre butiken är enligt undersökningen ICA Supermarket Knalleland där matkassen kostar 1 359,86 kronor. Den billigaste större butiken är Maxi Ica Kumla där matkassen kostar 1 279,70 kronor.

Matkassen i Skaraborg

Willys Skövde Stallsiken 1 340, 86

Ica Supermarket Hjo 1 420, 04

Ica Supermarket Tibro 1 450, 51

Ica Supermarket Nossebro 1 465,19

Ica Supermarket Karlsborg 1 483,27

Ica Kvantum Skövde 1 508,74

Coop Karlsborg 1 574,62

Hemköp Nossebro 1 579,09

Källa: PRO

Artikeltaggar

ButikerHandelHemköpHjoIcaIca SupermarketNossebroPensionPrivatekonomiPROSkövdeWillys

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.