Hoppa till huvudinnehållet

Guldkroksskolan vann mattetävling - nu väntar riksfinal

Publicerad:
Petra Lundgren
petra.lundgren@hjotidning.se
Alexander Johansson, 9d, Karima Nazari, 8a, Maja Lifh, 7c, vann distriktsfinalen av mattetävlingen Pythagoras Quest och testar en uppgift på Frida Bergström, matte/no-lärare på Guldkroksskolan.
Alexander Johansson, 9d, Karima Nazari, 8a, Maja Lifh, 7c, vann distriktsfinalen av mattetävlingen Pythagoras Quest och testar en uppgift på Frida Bergström, matte/no-lärare på Guldkroksskolan. Foto: Petra Lundgren

De trodde att de skulle komma på en fjärdeplats, men vann distriktsfinalen av mattetävlingen Pythagoras Quest.

– Det kändes surrealistiskt, säger Alexander Johansson i 9d.

Nu väntar riksfinal i Malmö för laget från Guldkroksskolan.

Pythagoras Quest är Sveriges största lagtävling i matematik för högstadielever och ett initiativ från Handelskammaren och Malmö Borgarskola. Guldkroksskolan i Hjo har varit med i distriktsfinalen sedan 2014, förutom förra året, och tog sig till riksfinal 2016. I tisdags var de med i distriktsfinalen på Balthazar science center i Skövde.

– Det var två delprov med problemlösning. I det första skulle vi lämna en fullständig lösning och i det andra enbart svar, berättar Alexander Johansson.

Proven var på tid, 60 minuter på det första och 30 på det andra. Det fanns även en utslagsfråga.

– Vi läste alla frågor tillsammans, sedan valde vi vilka vi skulle räkna ut, om vi fick problem frågade vi någon annan i laget, säger Maja Lifh i 7c.

Hjolaget från Guldkroksskolan under distriktsfinalen.
Hjolaget från Guldkroksskolan under distriktsfinalen. Foto: Frida Bergström

– Vissa grejer har vi inte lärt oss än, då kunde vi fråga Alexander som har mest erfarenhet. Han kanske har glömt bort grejer från sjuan och åttan, men då kan vi det, säger Karima Nazari i 8a.

– Jag tyckte att det var väldigt effektivt, vi kompletterar varandra, säger Alexander Johansson.

Frida Bergström, matte/no-lärare, tycker att det är väldigt bra att ha med elever från alla årskurser i högstadiet.

– Jag tar skolans tre bästa resultat från kvaltävlingen och skickar in för att se om det räcker till distriktsfinalen. Det som är roligast och bäst för alla är om det är en sjua, en åtta och en nia. Eleven i sjuan kan vara med i två år till och åttan i ett år till och bidra med sina erfarenheter, säger hon och berättar att hon tänker lägga ut frågorna i elevkaféet Frallan för att övriga på skolan ska få ta del av dem, diskutera problemlösning eller se vad eleverna i Hjolaget löste uppgifter.

Maja Lifh, Alexander Johansson och Karima Nazari trodde inte att de skulle vinna, men det gjorde de. Marie Bergsten är pedagog på  Balthazar science center i Skövde där distriktsfinalen hölls.
Maja Lifh, Alexander Johansson och Karima Nazari trodde inte att de skulle vinna, men det gjorde de. Marie Bergsten är pedagog på Balthazar science center i Skövde där distriktsfinalen hölls. Foto: Frida Bergström

Alexander Johansson berättar att det var väldigt nervöst att göra proven och att det var ganska stressigt i slutet.

– När vi var klara kändes det hopplöst och att det inte gått så bra, vi hade gjort åtminstone tre fel. När vi fick höra att de hade behövt använda utslagsfrågan för att få fram trean så tänkte vi att vi kom fyra, för vi hade fel på utslagsfrågan.

Sju lag deltog och på andra plats kom Kinnarpsskolan i Kinnarp och på andra plats Dalängskolan i Lidköping. På första plats kom Guldkroksskolan. Hjolaget hade lyckats så bra att poängen från utslagsfrågan inte behövdes.

– Vi hade tankar kring att de räknat fel på poängen, det kändes otroligt och för bra för att vara sant. När vi insåg att det var sant var det bara ren glädje, säger Alexander Johansson om segern.

– Vi var bäst! Jag får fortfarande gåshud, säger Frida Bergström.

Eleverna fick varsitt diplom.
Eleverna fick varsitt diplom. Foto: Frida Bergström

Riksfinalen hålls den 31 maj och inför den kommer Hjolaget att träffas så mycket som möjligt för att träna.

– Vi har ju hopp om att det ska gå bra, vi kommer i alla fall troligtvis inte komma på sista plats, men oddsen för att vi vinner är inte så höga, säger Alexander Johansson.

Artikeltaggar

GuldkroksskolanHjoKinnarpMalmöMatematikPythagoras QuestSkola och utbildningSportTeknik och vetenskap

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.