Hoppa till huvudinnehållet

Ny lekpark: ”Får ny klätterställning med kurortstema”

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Johan Rosebrink och Stefan Sjöqvist, Dalslunds åkeri, har inlett jobbet med att bygga om och rusta upp lekparken i Hjo stadspark.
Johan Rosebrink och Stefan Sjöqvist, Dalslunds åkeri, har inlett jobbet med att bygga om och rusta upp lekparken i Hjo stadspark. Foto: Lars-Ola Carlén

Lekparken i Hjo Stadspark ska byggas om i vår. I veckan började arbetet med att forsla bort de uttjänta lekredskapen för att påbörja markarbeten. Mest spektakulärt i den nya lekparken blir en klätterställning med kurortsanknytning.

– Vi har börjat plocka bort lekredskapen och ska gräva ur och göra ett nytt bärlager innan vi börjar bygga den nya lekparken, berättar Johan Rosebrink som tillsammans med kollegan Stefan Sjöqvist på Dalslunds åkeri påbörjade arbetet i veckan.

Lekparken är för närvarande omgärdad av staket och ombyggnaden beräknas ta några månader i vår.

– Beroende på väderleken får vi se hur snabbt det går, men vi räknar med att det ska vara klart till månadsskiftet april-maj, berätta Johan.

Efterlängtad upprustning

En upprustning av stans mest populära lekplatsen har varit på tapeten under flera år och det har till och med motionerats i fullmäktige om att den ska tillgänglighetsanpassas.

– Nu kommer den bli det. Bland annat genom att markytorna blir gummigjutna istället för sand, en slags mjuk asfalt, och sandlådan får ett ”bakbord” anpassat för rullstolsburna, berättar kommunens projektingenjör Klas Kronqvist.

Svänggungan blir kvar

Det flesta lekredskapen byts ut.

– Kvar blir svänggungan, annars blir det nytt, berättar Klas Kronqvist.

Svänggungan är det enda lekredskapet som blir kvar när lekparken i stadsparken rustas upp. I övrigt blir det nytt.
Svänggungan är det enda lekredskapet som blir kvar när lekparken i stadsparken rustas upp. I övrigt blir det nytt. Foto: Lars-Ola Carlén

Det blir naturligtvis gungställning och kompisgunga, sandlåda och klätterställningar av olika format. Mest spektakulär blir den större klätterställningen med en blinkning till vattenkuranstalten.

– Det blir hus i samma färgton som parkvillorna.

Mjukt att landa på

Markytorna blir gummiasfalt som både blir skonsam att landa på om man faller och ökar tillgängligheten.

– Den blir väldigt färgglad med bland annat en nyckelpiga och olika färgade fält, berättar Johan Rosebrink.

Sedan blir det soffor och grillplatser så att hela familjen kan förströ sig när de besöker den nya lekparken framåt försommaren.

Artikeltaggar

HjoLekplatserSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.