Hoppa till huvudinnehållet

Larsgöran - en samlare av stora mått: ”Allt mer intresse för Hjonostalgi”

Publicerad:
Marita Sjöquist
marita.sjoquist@hjotidning.se

Samlandet började i liten skala , men växte och blev väldigt stor. Nu är hela källaren full med en mängd olika föremål.

– Det började med att jag köpte bildelar och sedan gick intresset allt mer över i Hjonostalgi, säger Larsgöran Ljungström.

Larsgöran Ljungström är en samlare av stora mått. Först och främst handlar det om föremål från Guldkroken och under årens lopp har hobbyn blivit ett specialintresse.

– Det började med gamla bilar och att jag köpte in bildelar, men jag tröttande på det. För tjugo år sedan kom jag över några föremål från Guldkroken och sedan har det rullat på med mer keramik och mycket Hjonostalgi.

Hjobon Larsgöran Ljungström är en samlare av stora mått och hans samling andas mycket nostalgi.
Hjobon Larsgöran Ljungström är en samlare av stora mått och hans samling andas mycket nostalgi. Foto: Marita Sjöquist

Först började han fylla en hylla i källaren med prylar från Guldkroken som nu växt och blivit betydligt mer omfattande.

– Jag har köpt på loppisar och tradera.

Imponerande samling

I sitt källarutrymme har Larsgöran en imponerande samling – ett helt Guldkrokenland. Här finns flera av Guldkrokens klassiker, men även en hel del ovanliga inslag.

Hylla upp och hylla ned känns som en resa i Hjofabrikens historia med föremål i olika material som keramik, glas och trä.

– Detta är en del av min samling, men jag har mycket mer som fortfarande är nedpackat. Sammanlagt har jag nog ett par tusen föremål från Guldkroken, men det räcker nog inte, säger han lite eftertänksamt.

– Jag bestämde mig för att sluta och inte köpa något mer, men det är väldigt svårt att låta bli, konstaterar han och skrattar.

 • En affisch från Linderydsfesten som arrangerades i två dagar, 8-9 juli, men oklart vilket år. Första Linderydsfesten i Fågelås arrangerades 1941.
  En affisch från Linderydsfesten som arrangerades i två dagar, 8-9 juli, men oklart vilket år. Första Linderydsfesten i Fågelås arrangerades 1941. Foto: Marita Sjöquist
 • Konstnären Bengt Geidenmark teckning som prydde HT:s Jul i Hjo 1987, en tradition som startade 1986.
  Konstnären Bengt Geidenmark teckning som prydde HT:s Jul i Hjo 1987, en tradition som startade 1986. Foto: Marita Sjöquist
 • I Larsgörans stora samling finns flera föremål från det legendariska fiket Nya konditoriet som låg i hamnbacken.
  I Larsgörans stora samling finns flera föremål från det legendariska fiket Nya konditoriet som låg i hamnbacken. Foto: Marita Sjöquist
 • Glasföremål från Guldkrokens glashytta.
  Glasföremål från Guldkrokens glashytta. Foto: Marita Sjöquist
 • Larsgöran har en hel guldavdelning med Guldkrokens keramik.
  Larsgöran har en hel guldavdelning med Guldkrokens keramik. Foto: Marita Sjöquist
 • På ett hyllplan finns olika flaskor samlade från Hjo Bryggeri.
  På ett hyllplan finns olika flaskor samlade från Hjo Bryggeri. Foto: Marita Sjöquist
 • Här finns en stor samling av Pära Bjurströms konstverk med ett självporträtt av konstnären själv och Hjoprofilen Göran Thörnqvist.
  Här finns en stor samling av Pära Bjurströms konstverk med ett självporträtt av konstnären själv och Hjoprofilen Göran Thörnqvist. Foto: Marita Sjöquist
 • En affisch från Hjovials nöjesfält i Grevbäck när Bosse Parnevik var på Hjobesök och bjöd på ”One man show”.
  En affisch från Hjovials nöjesfält i Grevbäck när Bosse Parnevik var på Hjobesök och bjöd på ”One man show”. Foto: Marita Sjöquist
 • Figurerna (gjorda av Pära Bjurström) föreställer Hjo-originalen Stubba-Nisse, Svarta damen och Profeten. Här finns stenkakor från Cederqvist bokhandel och en gammal postsäck.
  Figurerna (gjorda av Pära Bjurström) föreställer Hjo-originalen Stubba-Nisse, Svarta damen och Profeten. Här finns stenkakor från Cederqvist bokhandel och en gammal posts… Foto: Marita Sjöquist
 • Föremål av Gösta Löthman som började som snickare i Guldkroken keramik och blev sedan drejare och formgivare. Han var med och tog fram den välkända spargrisen.
  Föremål av Gösta Löthman som började som snickare i Guldkroken keramik och blev sedan drejare och formgivare. Han var med och tog fram den välkända spargrisen. Foto: Marita Sjöquist
 • Johannes Andersson har gjort samtliga föremål och med de flerarmade ljusstakarna som finns in många Hjohem.
  Johannes Andersson har gjort samtliga föremål och med de flerarmade ljusstakarna som finns in många Hjohem. Foto: Marita Sjöquist
 • Guldkrokens historia började med Träkroken och med många tomtar och troll.
  Guldkrokens historia började med Träkroken och med många tomtar och troll. Foto: Marita Sjöquist

Här finns bland annat den välkända, handmålade spargrisen som tillverkades i flera årtionden i Guldkrokens keramikverkstad, de klassiska träfigurerna och de omtalade föremålen från glashyttan. Men samlingen innehåller så mycket mer.

I ett annat utrymme finns prylar och inredning från det klassiska fiket Nya konditoriet som låg i hamnbacken. Här kan man slå sig ner i en av de gamla stolarna bredvid jukeboxen, ta sig en titt på ljusskylten och spegeln från den här tiden.

Sist men inte minst finns här en stor samling med vinyl, singel- och LP-skivor, med bland annat Sven-Ingvars, Thore Skogman och Tommy Steele.

Andra väggar pryds av affischer från olika evenemang i Hjobygden samt en stor samling av Pära Bjurströms konstverk med porträtt av flera Hjoprofiler.

– Jag tror det är ett 30-tal målningar av Pära, men jag har också flera tuschteckningar av Geiden och även andra lokala konstnärer.

Stolt över grisen

Mest stolt är han dock över en gigantisk, specialtillverkad spargris i brun nyans som endast finns i två exemplar. Spargrisen togs fram på 1950-talet som en gåva till drottningen Elisabeth II av England, som då var på sitt första officiella statsbesök i Sverige.

Förhoppningsvis har spargrisen i dag kvar sin plats på Buckingham Palace och kopian befinner sig hemma hos Larsgöran i Hjo.

– Vid detta tillfälle tillverkade Guldkroken keramik två spargrisar ifall den ena skulle gå sönder. Den andra grisen stod länge kvar i Hjofabriken och skänktes senare till Lions, men som nu är i min ägo. Något som jag är mycket nöjd över.

Artikeltaggar

EnglandGrevbäckHjoHjo BryggeriKeramikKonstLionsNöjesfältSven-IngvarsTommy Steele

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.