Hoppa till huvudinnehållet

Fjärrvärmepannan som ger både värme och el

Publicerad:
Driftteknikerna Anders Lagerroth, Alexander Green och vd Håkan Karlsson.
Driftteknikerna Anders Lagerroth, Alexander Green och vd Håkan Karlsson. Foto: Hugo Ljungkvist

Hjo Energi har investerat i ett nytt kraftvärmeverk. Ett ORC-system som ska jämna ut energitopparna i nätet och stärka elproduktionen.

– I Sverige behöver vi bygga upp en alltmer planeringsbar produktion för att kunna möta energitopparna, säger Håkan Karlsson, vd på Hjo Energi.

Inne på Hjo Energis panncentral står ett nyinstallerat system som snart ska sättas i drift. Under ett normalår kommer den generera cirka 600 000 kilowattimmar runt om i Hjo.

– Det är så mycket som vi kan få ut på vår panna i dag. Det här projektet har vi tittat på i tre år. Så som energi- och elproduktionsläget är nu så har ju elpriserna gått upp mycket och periodvis har det varit brist på el i landet. Vi som elbolag har ett ansvar att satsa på en stabil produktion och bidra på bästa sätt, därför blev denna lösning aktuell, säger Håkan.

Har flera fördelar

Den nya ORC-turbinen värms enbart upp av biobränsle i form av restmaterial från skogsavverkning och ger hundra procent miljövänlig energi. Håkan beskriver den som en mindre och enklare anläggning på 100 kilowatt.

– Vi ansluter den till vår befintliga panncentral och konstruktionen är som en öppen kontainer-lösning, säger han.

Om en månad kommer Hjo Energis nya kraftvärmeverk att sättas i drift som gör det möjligt att planera elproduktionen för att kunna möta energitopparna.
Om en månad kommer Hjo Energis nya kraftvärmeverk att sättas i drift som gör det möjligt att planera elproduktionen för att kunna möta energitopparna. Foto: Hugo Ljungkvist

För det mesta kommer turbinen arbeta på egen hand. De som kommer hålla tillsyn samt sköta den dagliga driften är driftteknikerna Anders Lagerroth och Alexander Green. Anders nämner att det finns en stor fördel då turbinen bidrar på rätt sida av året när det är som kallast.

Mer energi i kyla

– Ju kallare det är desto mer eldar vi i fjärrvärmepannan och mer energi kan vi producera, till skillnad från solenergi som bidrar på sommaren när det som oftast är mindre behov och låga elpriser. Effekten är att vi får ut full produktion på den här, säger Anders.

Håkan instämmer och flikar in.

– När vi hade 20 minus, vindstilla och ingen solenergi, då är det precis en sådan här produktion som behövs, säger han och nämner en ytterligare fördel.

– Denna är också planeringsbar. Man kan alltså stänga av och på produktionen utifrån behov och det gör att vi lättare kan möta dessa energitoppar som kan uppstå, säger Håkan.

Snart i drift

Det nya kraftvärmeverket har kostat Hjo Energi cirka 4 miljoner kronor och byggnadsarbetet har pågått sedan december. Kraftvärmeverket beräknas vara i drift om endast fyra veckor.

– I och med att det är en enkel lösning så har processen gått bra och vi är jättenöjda så här långt, säger Håkan.

Produktionen på Hjo Energi baseras enbart på biobränsle i form av restmaterial från skogsavverkning.
Produktionen på Hjo Energi baseras enbart på biobränsle i form av restmaterial från skogsavverkning. Foto: Hugo Ljungkvist

I samband med beslutet av ett kraftvärmeverk driftsatte man även solenergi i mindre skala.

– I oktober startade vi även upp en mindre solcellsanläggning parallellt för att även vara med i det systemet. De besluten har hängt ihop. Sedan tittar vi även på att utvidga produktionen av solceller på tak.

Driftteknikern Alexander är förväntansfull över förstärkningen i panncentralen.

– Det är en häftig grej och ska bli intressant att jobba med. På dagarna sköter jag och Anders om våra två stora pannor här inne och är även ute på fjärrvärmenätet, så det här blir något nytt och roligt att se fram emot.

Artikeltaggar

EnergiHjoHjo EnergiHåkan KarlssonMiljöSolcellerSolenergi

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.