Hoppa till huvudinnehållet

Nya samordnare för anhöriga och frivilliga: ”Vi vill att Hjoborna vet vilka vi är”

Publicerad:
Petra Lundgren
petra.lundgren@hjotidning.se
Susanne Rydén är ny anhörigsamordnare i Hjo kommun och Emelie Glaadh efterträder henne som frivilligsamordnare.
Susanne Rydén är ny anhörigsamordnare i Hjo kommun och Emelie Glaadh efterträder henne som frivilligsamordnare. Foto: Petra Lundgren

Susanne Rydén och Emelie Glaadh är kända ansikten på Rödingen i Hjo. Men nu har de andra arbetsuppgifter. Susanne är ny anhörigsamordnare och Emelie efterträder henne som frivilligsamordnare.

– Vi vill att Hjoborna vet vilka vi är och att de kontaktar oss, säger Susanne Rydén.

Det är en pensionsavgång före jul som resulterat i att två personer på Rödingen numera har nya tjänster. Susanne Rydén arbetar halvtid som anhörigsamordnare och Emelie Glaadh arbetar halvtid som fritidssamordnare. De jobbar heltid och resten av tiden är både seniorcoacher.

– En anhörig behöver inte vara en make eller maka, det är så många tänker i första hand när man kommer upp i åren och den ena partnern inte klarar av vardagen. Det kan vara en son eller dotter, en vän, en avlägsen släkting eller en förälder som är anhörig till ett vuxet barn med psykisk ohälsa, säger Susanne Rydén.

Anhörigstödet erbjuder bland annat nya aktiviteter som besök på sinnesrummet på biblioteket, anhörigcafé och promenadgrupp samt massage, anhöriggrupper och enskilda samtal. I dag har anhörigstödet kontakt med mellan 20 och 30 anhöriga i Hjo.

– Må-bra-aktiviteter kan man säga, en stunds andrum eller att man får en stund för sig själv för att fylla på energi. Man kan även komma med önskemål, till exempel att ordna föreläsning med något särskilt tema, säger Susanne Rydén och tillägger att de har ett gott samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Får den anhöriga stöd för att kunna vara med på aktiviteterna?

– Hjo kommun har bestämt att man som anhörig kan få tio timmar kostnadsfri avlastning från hemtjänsten i månaden via biståndsenheten, man kan få fler timmar men då är gäller avgiftstaxan. Man kan även få hjälp att få in sin närstående på exempelvis korttid och växelvård.

Emelie Glaadh, frivilligsamordnare, och Susanne Rydén, anhörigsamordnare, vill gärna att Hjoborna känner till vilka de är och att de tar kontakt.
Emelie Glaadh, frivilligsamordnare, och Susanne Rydén, anhörigsamordnare, vill gärna att Hjoborna känner till vilka de är och att de tar kontakt. Foto: Petra Lundgren

Frivilligsamordnaren samordnar aktiviteter och scheman för de runt 80 frivilliga som är engagerade i dag. Det finns till exempel hembesöksgrupper, besöksgrupper på boenden, IFK:s gubbateam som promenerar med boende under vår och sommar, programrådet som ordnar bingo- och trivselkvällar för Rödingen, och Ringkontakten.

– Ringkontakten ringer varje helgfri vardag, vill man ha ett samtal av en frivillig så är man välkommen att höra av sig. Det är en trygghet att få prata med någon under dagen, en del sitter kanske hemma och inte har någon att prata med alls, säger Emelie Glaadh.

Hon berättar att det alltid behövs nya frivilliga och att det finns plats för fler personer som behöver kontakt med en frivillig.

Det finns fyra seniorcoacher och de har uppsökande verksamhet, daglig verksamhet och öppen verksamhet i samarbete med Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan på Rödingens mötesplats.

Artikeltaggar

BingoHemtjänstHjoHjo kommunPsykisk ohälsaRödingenStudiefrämjandetStudieförbundet VuxenskolanVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.