Hoppa till huvudinnehållet

Yrkesprogram lockar nior

Publicerad:
Filip, Link, Nele, Saga, Astrid, James och Erik ser fram emot att börja gymnasiet i höst.
Filip, Link, Nele, Saga, Astrid, James och Erik ser fram emot att börja gymnasiet i höst. Foto: Hugo Ljungkvist

Gymnasietiden närmar sig med stormsteg för niondeklassarna på Guldkroksskolan i Hjo som nu har gjort sitt gymnasieval. I år är det spridda skurar, men framför allt är det ett extra högt tryck på yrkesförberedande program där bygg, fordons- och hantverksprogram lockar.

För två veckor sedan fick eleverna chans att ställa frågor och få en extra inblick i arbetslivet på kommunens nystartade yrkesmässa där hela 35 företag deltog inne på Guldkroksskolan.

– Det blev jättelyckat och det var något som underlättade för eleverna inför valet, säger studie- och yrkesvägledare Julia Hellman som jobbat på skolan sedan 2020.

Nu har niorna på skolan gjort sitt val och ansökningarna stänger den första februari. Känslorna hos eleverna är spridda. Glädje och förväntningar varvas med lite nervositet.

– Det känns nervöst för man vet inte om man kommer in eller inte. Men det ska samtidigt bli skönt att lämna högstadiet och gå vidare, säger Astrid Hedman som valde att ansöka till ekonomiprogrammet.

Link Liv och Filip Alin.
Link Liv och Filip Alin. Foto: Hugo Ljungkvist

Saga Wahllöf Jukic har sökt hantverksprogrammet med frisörinrikting på Kavelbrogymnasiet i Skövde.

– Jag har alltid gillat styling så det ska bli jättekul, säger hon.

Julia berättar mer om hur vägen till gymnasievalet ser ut.

– Det är en process som börjar redan i årskurs sex där vi pratar om framtiden. I åttan och nian åker de ut på prao och sedan bjuds de in till enskilda samtal med mig i nian. Det är lite olika hur ofta man vill prata, några är här tio gånger, medan andra känner sig säkra efter ett par samtal. Sedan informerar jag även i klassrummen så att de ska känna sig så förberedda och trygga som möjligt inför valet, säger Julia som tillägger att det finns möjlighet för eleverna att ändra sig under en omvalsperiod från den 15 april till den 15 maj.

Tankar inför gymnasiet

Vissa niondeklassare har redan bestämt sig för vad de vill jobba med i framtiden, som exempelvis James Ståhl och Erik Jensen. De har siktet inställt på bygg och anläggningsbranschen.

– Jag har alltid tänkt att jag ska gå bygg och anlägg. Det är bra för att man får alltid jobb inom den branschen, säger Erik och James instämmer som även ser fram emot något annat varvat med snickeriet.

– Jag ska köra mycket cross också! Det har jag som ett individuellt val i programmet. Annars har jag alltid varit intresserad av att bygga hus så det ser jag fram emot att lära mig, säger James förväntansfullt som har sökt till Olinsgymnasiet i Tibro.

För andra elever kan det vara svårt att redan nu veta åt vilket håll man ska gå i yrkeslivet. Därför valde Nele Schettler ekonomiprogrammet på Västerhöjdgymnasiet i Skövde.

– Jag tänker att det är ett brett program med möjlighet att plugga vidare, så det passar mig bra, säger hon.

Yrkesprogram trendar

Julia märker i årets ansökningar att det är främst yrkesförberedande program som lockar flest elever.

– Det handlar framför allt om fordon och transport, hantverksprogrammet med frisör som inriktning. Annars är det ekonomiprogrammet som har varit ett populärt val bland högskoleförberedande program i några år nu, berättar Julia.

Studie- och yrkesvägledare Julia Hellman ser att just yrkesprogram lockar många elever i år på Guldkroksskolan.
Studie- och yrkesvägledare Julia Hellman ser att just yrkesprogram lockar många elever i år på Guldkroksskolan. Foto: Hugo Ljungkvist

Att många elever vill jobba med något praktiskt är ganska unikt för just Hjo, menar Julia.

– I ett par år har vi i Hjo gått emot strömmen lite då många lockas av praktiska utbildningar i jämförelse med andra städer i landet.

Det finns, minst sagt, många alternativ på närliggande gymnasieskolor. I Skövde finns bland annat både Västerhöjd, Kavelbro, Volvogymnasiet, NTI, Praktiska gymnasiet samt Drottning Blanka, för att nämna några. Vissa elever i Hjo har även valt naturbruksskolorna Uddetorp och Sötåsen.

– Man kan söka i hela Skaraborg. Vissa vill åka lite längre och några ska flytta. Det är lite varierande, säger Julia.

För två år sedan öppnade Olinsgymnasiet i Tibro som i år är ett dragplåster med sitt bygg- och fordonsprogram.

– Det gymnasiet har fått ett uppsving i Tibro. Det är populärt och kul för de elever som tycker det är skönt att inte behöva åka så långt, säger avslutningsvis Julia Hellman på Guldkroksskolan i Hjo.

Artikeltaggar

GuldkroksskolanGymnasieskolanHjoKavelbrogymnasietOlinsgymnasietSkola och utbildningSkövdeStudierTibroUtbildningValVolvogymnasiet

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.